גרים הכי קרוב למנהרה: "לא הופתענו, שמענו רעשים"
חשיפת מנהרת הטרור של חיזבאללה לא הפתיעה את מיקי שוקרון, שמתגוררת סמוך לפתח המנהרה. "הכינו אותנו לתרחישים האלה, שמענו רחשים ורעשים", אמרה. מבלים באזור טענו: "צריך להוכיח שאנחנו נמצאים פה בזכות עצמנו"
גילוי מנהרת הטרור של חיזבאללה אתמול (ג') סמוך למטולה, לא הפתיע את תושבי הצפון, שכבר שנים טוענים שארגון הטרור חופר מנהרות וששמעו את הפעילות מתחת לאדמה. מיקי שוקרון, תושבת מטולה שפתח המנהרה התגלה כמה מאות מטרים מביתה, אמרה: "ממש לא הופתענו. אנחנו שמענו, היינו עדים לזה, שמענו רחשים, רעשים, ואפילו ניסיון להסתיר את הרעש, באמצעות אופנועים שהיו על הגדר".
לפני קרוב לשנה, הוסיפה שוקרון שהתושבים קיבלו תדרוך מהצבא על הנהלים לביצוע במקרה של חדירה ליישוב: "הכינו אותנו לתרחישים האלה. אנחנו ערוכים לזה. אנחנו לא מתוחים וסומכים על צה"ל לגמרי. שיהיה ברור - אנחנו לא מפחדים".
לעומתה, אילן כשרי, שכן נוסף בשכונה, דווקא הופתע: "לא האמנתי, אבל מתברר שטעיתי. אמרתי שזה רחוק מאוד ולא יגיעו אלינו. אני לא תופס את זה. למרות הכול אני מאוד רגוע, אני לא מפחד משום דבר. אני סומך על צה"ל. לא על הממשלה, על צה"ל".
טענות תושבי הצפון על חפירת המנהרות נענו עד היום בתשובה שהנושא בבדיקה, במקרה הטוב, ובמקרה הרע היו גורמים שטענו שמדובר באשליה. אתמול כאמור, הודיע דובר צה"ל על מבצע "מגן צפוני" לנטרול המנהרות והוסיף שהמטרה הייתה לשמור על העניין בסודיות ושכל תלונה של התושבים נבדקה. הוא טען גם כי המנהרות לא נמצאות במקומות שבהם דווח על רעשים.
לדבריו, "חיזבאללה כבר חפר מנהרות לחימה בעשור הקודם והשתמש בהן נגד כוחות צה"ל, בתוך הכפרים הלבנוניים, במלחמת לבנון השנייה ב-2006. אלה היו מנהרות לחימה הגנתיות פנימיות. ב-2012 וב-2013 החלו תושבים בגבול הצפון להביע חשש ממנהרות שחדרו ליישובים שלהם. כל תלונה כזו נבדקה בשטח, באמצעות חפירות וקידוחים הנדסיים, וגם ברמה המודיעינית - ונשללה".
הוא ציין כי לפני ארבע שנים הוקם צוות משותף לאמ"ן ולפיקוד הצפון שמטרתו טיפול במנהרות האלו. "גודל היחידה נגד מנהרות חודרות בפיקוד הצפון גדול אף פי כמה מהיחידה המקבילה נגד מנהרות שפועלת באוגדת עזה".
נופשים ומבלים
בינתיים תושבי הצפון נדרשים לשדר עסקים כרגיל. הצבא הנחה את הרשויות המקומיות להמשיך בשגרה, ואכן מוסדות החינוך פעלו כרגיל ואירועי החג התקיימו כסדרם. אנשי התיירות באזור מקווים שהמתיחות בצפון לא תשפיע על המטיילים, שחנוכה הוא מועד ארוך ומתאים לטיולים ובילויים.
מרכז קנדה במטולה אמנם היה גדוש במקרים ביום החופש הראשון של החג, אולם במרכז ציפו לכמות גדולה פי שלושה או ארבעה של מבלים. המנכ"ל, אור פרח, אמר: "עברנו כבר אירועים כאלה. אנחנו מכירים את עם ישראל, שתמיד מגיע ומפתיע".
פרח, שמתגורר בקיבוץ מעיין ברוך הסמוך, הוסיף: "זה מרגיע שהחיילים פועלים ונמצאים פה, עושים עבודות שהציבור ביקש כל כך הרבה שנים. העיתוי קצת פחות מושלם בגלל חנוכה. אנחנו מקבלים טלפונים מאזרחים ומבהירים להם שהכול כרגיל, ויש מרחב מוגן".
טוביה, בן שלוש, שהגיע עם משפחתו, סיפר: "בהתחלה פחדנו, חששנו, התקשרנו לפה לוודא. אנחנו ממשיכים ולא עוצרים עד שהמקום ייסגר".
אסתר נחום, שהגיעה כחלק מקבוצה מטירת כרמל, סיפרה כי הם התעקשו לבוא למרות המצב: "אנחנו אוהבים את הצפון. אנחנו יודעים שבורא עולם שומר עלינו. באנו עם כל המשפחה לעשות כיף ולפרגן. אנחנו אוהבים את צה"ל".
ענת כהן מנהריה, שנופשת עם משפתחה במלון "גלילון" הסמוך לאגמון החולה, סיפרה: "הילדות איתנו והן מאוד נהנות. עם ישראל חי ולא צריך לפחד משום דבר. דווקא בגלל המצב הביטחוני צריך לבוא ולהוכיח לכל העולם שאנחנו נמצאים פה בזכות עצמנו. לא יעזור לאף אחד".