בכיר בפיקוד צפון: "יכולים להשמיד המנהרות משטחנו; פעולה נגדן בלבנון תוביל נראה להסלמה"
עד הרגע האחרון עבדו אנשי חיזבאללה מתחת לאדמה והחפירה התגלתה הודות לחיישנים מעל הקרקע. אבל חשיפת המבצע גרמה לחפירות להיפסק. בכיר בצה"ל: "חיזבאללה לקח צעד אחורה". הערכה: הסלמה תיגרם מפגיעה בפעילי הארגון במנהרה שתקרוס, או מפגיעה במנהרה בשטח לבנון
המחיר של מבצע "מגן צפוני ": חשיפתה אתמול (יום ג') של המנהרה ההתקפית של חיזבאללה לתוך שטח ישראל גרמה לארגון להפסיק את חפירת יתר המנהרות. הדבר יקשה כעת על צה"ל את משימת החשיפה של המנהרות האחרות באמצעות החיישנים הסיסמיים שנפרסו ליד הגבול כדי לגלות היכן מתבצעת ההתקדמות מתחת לקרקע ולאתר אותה.
בפיקוד צפון אומרים כי הם יודעים היטב יחסית, מודיעינית ומבצעית, היכן נמצאות מנהרות נוספות לאורך 120 ק"מ הגבול, אך אי אפשר להתחייב שכולן התגלו. כעת ידרשו הכוחות לאתר בתאי שטח חשודים באורך של עשרות אם לא מאות מטרים את המיקום המדויק של כל תוואי.
"חיזבאללה הוריד פרופיל מאז הגילוי שהפתיע והביך אותו, ואף נסוג קצת אחורה", אמר היום קצין בכיר בפיקוד הצפון. "לא נבנה פה קיר מכשול כמו בעזה אחרי שנשלים את העבודות. יתכן שהמשימה תיארך חודשים ולא שבועות, ונערכנו לכך".
חיזבאללה כאמור חפר עד לרגע האחרון, וכל יום קירב את צה"ל – שידע על הפעילות בתא שטח מוגדר אבל לא את מיקומה המדויק – לגלות את המנהרה.
חילוקי הדעות בצבא ובמערכת הביטחון
הדרך למבצע "מגן צפוני" לנטרול מנהרות חיזבאללה לוותה בחודשים האחרונים בגישות שונות הן בדרג המדיני והן בצמרת צה"ל. בעוד ששר הביטחון היוצא אביגדור ליברמן התנגד לעיתוי הנוכחי של המהלך, והעדיף לתת עדיפות לפיתרון תקיף בזירה העזתית, הרמטכ"ל גדי איזנקוט האיץ בכוחות להשלים את היערכותם לפעולה.
ההכנות למבצע הושלמו בקיץ כשכל הלוחמים ורוב הקצינים שמעורבים בו כיום כלל לא ידעו על קיומו. הרמטכ"ל דחק להוציא את המהלך לפועל כבר לפני חודשיים, אבל לבקשת קצינים בפיקוד הצפון נדחה העיתוי ורק בחודש האחרון אושרו תוכניות המבצע.
ההכנות החשאיות, שאפילו חלק מחברי המטכ"ל לא ידעו עליהן עד חשיפת המבצע, התקדמו בשני צירים מרכזיים: הראשון נגע להשגת הידע והשיטה לאיתור מנהרות באדמה הסלעית של הצפון, ששונה בתכלית מזו של עזה; והשני היה מעקב שקט אחר חפירת המנהרות (מערכת הביטחון עדיין לא מפרסמת בכמה מנהרות מדובר) כדי למפות ולסמן את התוואי שלהן.
איך חיזבאללה יגיב?
בצה"ל לוקחים בחשבון את האפשרות הכמעט ודאית שחיזבאללה יתקוף בתגובה לשני מצבים: פגיעה או הריגת פעיליו, במכוון או בשוגג, בזמן הימצאותם בתוך המנהרות כתוצאה מהשמדתן, וזליגה של הריסתן לתוך השטח הלבנוני.
"אנחנו יכולים להשמיד את המנהרות רק משטחנו, ותקיפתן בצד הלבנוני לא משרתת אותנו", הוסיף הקצין. "ביצענו לא מעט פעולות חשאיות סביב הנושא והבנו שעדיף שנטפל בסוגיה עכשיו במענה רובוטי-הנדסי וגדול, ולא בעתיד, גם אם אנו יודעים על המנהרות. בחנו רעיונות לפעול נגד המנהרות בצד הלבנוני או לשמור את הטיפול בהן למלחמה. יש סבירות גבוהה שפעולה נגד המנהרות בצד הלבנוני תביא להסלמה.
"לפעילי חיזבאללה היה לוקח עוד חודשים של חפירות להשלים את הקמת המנהרות, לאחר שחפרו בהן כל היום, מבוקר עד ערב. התנאי להצלחה היה שחיזבאללה לא יידע שאנו יודעים על המנהרות. המבצע היה מוכן בקיץ אבל היה לנו מתח בין מיצוי הטכנולוגיות והרחבת דיוק האיתור לבין יציאה למבצע להסרת האיום. היה חשוב לנו להפתיע את חיזבאללה ושיעבדו עד לרגע האחרון. המנהרות לא היו מוכנות להפעלה מבצעית מחר בבוקר".
חיילים גרו בבית התושבים
גורם צבאי באוגדה 91 התייחס בצהריים להתמודדות הצה"לית עם ההתראות על מנהרות ועל חפירות ששמעו תושבי הצפון בשנים האחרונות. לדבריו בשנים האחרונות נבדקה כל תלונה שהגיעה מתושבים באופן יסודי.
הוא סיפר כי בביתה של תושבת כפר יובל, שהתלוננה על קולות חפירה חשודים, התגוררו במשך שלושה שבועות חיילים מיחידת המנהרות. באזור נערכו בדיקות סיסמוגרפיות ואחרות, ולאחר מכן הועברו כל הממצאים לידי האישה ומשפחתה. "גם היום אנחנו יודעים שאין מנהרה באזור כפר יובל", אמר.
אירועים דומים היו במושבה מטולה וביישובים אחרים לאורך הגבול, וכן נערכו חפירות לצורך חיפוש מנהרות באזורים אחרים. "אנחנו יודעים כרגע שאין מנהרות שמסכנות חיי אזרחים ביישובים", הוסיף הגורם. לדבריו, לצה"ל גם לא ידוע על מנהרות שחדרו לשטח ישראל מעבר למנהרה שכבר התגלתה באזור מטולה.
"הפעילות שלנו כרגע בשני האתרים באזור מטולה היא למפות את המנהרות והתוואי שלהן, להשמיד אותן - עדיין לא ברור באיזה אופן - ולהחזיר את השטח ככל שניתן יותר מהר לידי החקלאים של המושבה", אמר. "גם היום אפשרנו ככל שניתן להמשיך בקטיף התפוחים ככל שהיה ניתן".