שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

נתוני החנינות נחשפים: 10 אסירים זכו אשתקד לחנינה מלאה

דו“ח משרד המשפטים: 123 אנשים זכו למחיקת רישום פלילי, מחצית מהפונים קיבלו הקלה בקנסות תעבורה. "זה מוסד הכרחי בדמוקרטיה", אומרת ראש מחלקת חנינות, "אבל צריך להפעיל את הכוח הזה בזהירות"

10 אסירים זכו בשנה שעברה (2017) לחנינה מלאה מנשיא המדינה. זאת, בהשוואה ל-4-5 אסירים שזכו לחנינה מלאה בשנים קודמות. כך עולה מדו“ח שהוכן במחלקת החנינות במשרד המשפטים. על פי הדו“ח, מתוך 165 בקשות להקלה בעונש מאסר שהוגשו לנשיא ב-2017 , 12 נענו בחיוב (7%). בנוסף נענו 3% מהבקשות להקלה בפסילת רישיון (4 מתוך 140).

 

”עונשי מאסר בפועל ועונשי פסילת רישיון המוטלים על נהגים מסוכנים נועדו להרחיק את הנענשים מהחברה בגלל מעשיהם“, מסבירה מנהלת מחלקת החנינות במשרד, עו"ד נוחי פוליטיס, ”ולכן ההיענות לבקשות החנינה במקרים כאלה נדירה יחסית ומתקיימת רק בנסיבות מיוחדות".

חוות הדעת שהועברו לנשיא בשנת 2017 ()
 

לדברי עו“ד פוליטיס אלה שזכו להקלה בעונש המאסר שהוטל עליהם היו בעיקר אסירים במצבים מורכבים כמו מחלה קשה, זיקנה מופלגת או אסירים ואסירות חד-הוריים שריצו מאסר ראשון וקצר וזכו לחנינה ”למען ילדיהם”. לדבריה ”קיצור עונש המאסר ניתן לצד פריסת ’רשת ביטחון‘, כלומר האדם לא משתחרר מיד אלא פונה לוועדת השחרורים, וזו יכולה להפעיל כלים שיקומיים וכללי פיקוח עד סוף תקופת המאסר המקורית. חשוב לציין שאנחנו עומדים בקשר גם עם נפגעי העבירה, ומאפשרים להם להביע את עמדתם בנוגע לחנינה“.

 

על פי הנתונים, ב-2017 הוגשו בסך הכל 775 בקשות חנינה, וב-176 מהן (22%) ניתנה המלצה חיובית. על פי החוק, הסמכות הסופית למתן חנינות נתונה לנשיא המדינה, והחלטתו מקבלת ”חתימת קיום“ של משרד המשפטים. בטרם ייתן הנשיא את החלטתו מעבירה לו מחלקת החנינות במשרד המשפטים את המלצתה בנוגע לכל בקשה ובקשה. מחלקת החנינות עוברת על כל הבקשות ובודקת אותן מול הרשויות הרלוונטיות - השב“ס, המשטרה, השב“כ, גורמיה רווחה, קציני מבחן ובשנים האחרונות גם קורבנות העבירה. לאחר שאספה את כל המידע הרלוונטי היא מגבשת את המלצתה אם להיענות לבקשה או לסרב לה.

 

בניגוד למה שמקובל לחשוב, מושג החנינה לא כולל רק שחרור מלא ממאסר, אלא גם הליכים אחרים כמו קציבת תקופת מאסר, קיצור תקופת מאסר, שחרור על תנאי, מחיקת רישום פלילי ועוד (ראו טבלה). "שיטת משפט דמוקרטית לא יכולה להתקיים בלי מוסד חנינה, שיש בו עין אנושית נוספת המסוגלת לרדת לפרטים ולבחון מכלול נסיבות ושיקולים בתיק הפלילי, ולב אנושי שיש לו סמכות לפעול משיקולי חסד ורחמים“, אומרת ראש מחלקת החנינות. ”למעשה, החנינה היא רשת ביטחון הפרושה מתחת להליך הפלילי, והיא רגישה ומדויקת מספיק כדי לקלוט מי נפל ונפגע באופן חריג, ולתת למקרים מיוחדים מענה מיוחד. עם זאת, מכיון שמדובר בסמכות כה אבסולוטית ועוצמתית, יש להפעיל אותה בזהירות רבה ובמקרים המתאימים בלבד“.

 

מהדו"ח של משרד המשפטים עולה כי מדיניות החנינות מקלה יותר כשמדובר בחנינה כלכלית. כך, 48% מהבקשות להקלה בקנסות תעבורה נענו (13 מתוך 27), 40% מהבקשות להקלה בקנסות מנהליים (2 מתוך 5), ו-27% מהבקשות להקלה בקנסות כלליים (8 מתוך 30). לדברי פוליטיס, הנתונים מבטאים מדיניות של התחשבות בחייבים שניסו לפרוע את חובם באמצעות הסדר מול המרכז לגביית קנסות, אך לא הצליחו לפרוע את החוב במלואו לאור החמרה בנסיבות חייהם, בכפוף לכך שיוכח שלא חזרו לעבור עוד עבירות.

עו
עו"ד נוחי פוליטיס. "משתדלים לענות ולהסביר לכל אחד"

”מחלקת החנינות פוגשת מידי יום אנשים מיואשים, שיצאו חבולים ושבורים מגלגלי ההליך הפלילי“, היא מסבירה, ”לרובם החיים לא האירו פנים והנסיבות האישיות או המשפחתיות רק החמירו עם הזמן. אנחנו קוראים את כל בקשות החנינה, ולא אחת יוזמים שיחות הבהרה עם הפונים. רוב הבקשות לא נענות בחיוב מכיוון שהחנינה היא לא ערכאת ערעור על פסקי דין. עם זאת, אנו מודעים לתפקיד החברתי שלנו, ומשתדלים לתת לכל פונה מענה והסבר.

 

”במקרים מסוימים אנחנו נענים לבקשה להקלה בעונש (שגם היא נחשבת למעשה חנינה). כך למשל, כשאדם מבקש מחיקת הרשעה כדי להתקבל למקום עבודה והוא לא יודע שאותו מקום עבודה לא רשאי בכלל לראות את ההרשעה שלו, אוא כשאדם מבקש קיצור שלילת רשיון ואנחנו מתרשמים שהוא זקוק לרכב כדי להתפרנס. במקרה כזה החנינה תינתן לרוב בכך שנאפשר לאותו אדם להשתמש ברכב רק למשך שעות הנסיעה לעבודה ובחזרה“.

 

על פי הדו“ח, שליש מהבקשות למחיקת רישום פלילי או לקיצור תקופת ההתיישנות שהוגשו לנשיא בשנה שעברה התקבלו. “הבקשות למחיקת רישום פלילי הן השכיחות ביותר, וב-2017 היוו כמחצית מכלל בקשות החנינה שהוגשו“, אומרת עו“ד פוליטיס. ”מתן החנינה במקרים אלו, כלומר מחיקת הרישום הפלילי, מאפשרת לאנשים שלא עברו עבירות חמורות בעבר וחלפו שנים רבות מביצוע העבירה, לדלג על חסמים למשל בקבלה לעבודה.

 

”אנחנו מקבלים למשל בקשות מחיילים שיש להם רישום פלילי על מעשים שעשו לפני השירות, החל ממעשי קונדס וכלה בעבירות חמורות יותר. במקרים מתאימים אנחנו רוצים לתת לצעיר המשתחרר מצה"ל הזדמנות חדשה לצאת לחיים, אך כדי לקבל את החנינה הם צריכים להציג המלצה של קצין חינוך ראשי בצה"ל על כך שהם מתפקדים בצורה חיובית בשירותם הצבאי.

 

החל מהשנה שעברה אנחנו מאפשרים מחיקת רישום פלילי גם לצעירים שעושים שירות לאומי. זאת, במטרה לתת מענה גם לצעירים מהמגזר הערבי והחרדי וכן לנוער בסיכון, ולתת להם סיכוי זהה לזה שמקבלים החיילים לצאת לחיים האזרחיים ללא כתם הרישום הפלילי“.

 

במשרד המשפטים המציינים כי השיקו השנה אתר אינטרנטי חדש שנועד להנגיש את מוסד החנינה לציבור בכלל ולאוכלוסיות מוחלשות בפרט. האתר מאפשר להגיש את בקשת החנינה באמצעות טופס מקוון. במקביל יכולים גם נפגעי העבירה להציג את עמדתם בנוגע לבקשת החנינה שהוגשו באמצעות טופס מקוון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים