דרמה לילית בבריטניה: בדרך להצבעת אי אמון נגד מיי
לפני חצות התרבו הדיווחים שלפחות 48 חברי פרלמנט מהמפלגה השמרנית, המספר הדרוש כדי להניע הצבעת אי אמון נגד מיי מתוך המפלגה, שלחו דרישה רשמית לפתוח בהליך. BBC: יו"ר הוועדה האחראית על הצבעת האי-אמון ביקש להיפגש עם מיי היום
מתנגדיה של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בתוך המפלגה השמרנית, שאליה היא משתייכת, גייסו די קולות של חברי המפלגה כדי לקיים הצבעת אי אמון נגדה. כך אמרו אמש (יום ג') לפני חצות מקורות רבים במפלגה ל-BBC. לפי הדיווח, ל-BBC נודע גם כי גרהאם בריידי, יושב ראש ועדת 1922 של המפלגה, הוועדה האמונה על ההוצאה לדרך של הצבעת אי אמון, ביקש להיפגש עם מיי היום, ועובדה זו רק מגבירה את חרושת השמועות.
הדיווח ב-BBC מצטרף לדיווח שפרסם כמה שעות לפני כן העורך הפוליטי של "סקיי ניוז", ולפיו 48 מחברי המפלגה השמרנית בפרלמנט, המספר הדרוש להכרזה על הצבעת אי אמון נגד מיי מתוך המפלגה, הגישו למוסדות המפלגה מכתבים בדרישה לקיים הצבעה שכזו. בשעות שלאחר מכן פורסמו הכחשות לדיווח ובסביבתה של מיי אמרו כי לא קיבלו שום הודעה בנושא, אבל לקראת חצות שבו והופיעו דיווחים שמתנגדי מיי במפלגה גייסו די מכתבים נגדה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המהלך נגד מיי, נזכיר, מגיע אחרי שמחשש לתבוסה נאלצה שלשום ראש הממשלה לדחות את ההצבעה על הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי, הצבעה שהייתה אמורה להתקיים אמש.
מרוץ להחלפתה של תרזה מיי אפשרי אם 15% מחברי הפרלמנט השייכים למפלגה השמרנית שלה כותבים מכתב ל"ועדת 1922" של המפלגה. השמרנים מחזיקים כיום ב-316 מושבים בפרלמנט, כך שכדי להדיח את מיי צריכים 48 מהם לשלוח מכתבים כאלה לוועדה. ברגע שהם מגיעים לרף הזה מודיע יו"ר המפלגה על פתיחת מרוץ להחלפתה – וקורא לחברים במפלגה המעוניינים לעשות זאת להציג את מועמדותם. יו"ר הוועדה הוא האדם היחיד שיידע כמה חברי פרלמנט בדיוק שלחו מכתבי אי אמון במיי.
בהצבעת אי-אמון יוכלו כל חברי הפרלמנט השמרנים להצביע בעד מיי או נגדה. אם מיי תנצח בהצבעה – היא תישאר בתפקיד, ואם תפסיד – היא תהיה חייבת להתפטר ולא תוכל להנהיג את המפלגה בבחירות הבאות. בפעם האחרונה שבה ערכה המפלגה השמרנית הצבעת אי-אמון במנהיגה התהליך היה מהיר מאוד: זה קרה בשנת 2003, ואז ועדת 1922 של המפלגה קיבלה מספיק מכתבים כדי להשיק את המהלך ב-28 באוקטובר, וההצבעה נערכה כבר ביום שלמחרת.
אחרי שהמנהיג מפסיד בהצבעת אי-אמון משתתפים חברי הפרלמנט השמרנים בבחירות פנימיות הנערכות בשלבים, כך שהמועמדים הזוכים לקולות הנמוכים ביותר נושרים בהדרגה עד שנשארים שני מועמדים בלבד. הבחירה בין שני המועמדים האלה עוברת להצבעה של חברי המפלגה השמרנית, ולא רק של חברי הפרלמנט מטעמה, והמנצח מוכרז כמנהיג החדש של המפלגה. לא תמיד יש צורך להגיע לשלב הזה: אחרי שראש הממשלה דייוויד קמרון התפטר מתפקידו לפני שנתיים הציגו חמישה שמרנים את מועמדותם להחליפו, וכשאנדריאה לידסום ותרזה מיי הגיעו לשלב האחרון הכריזה לידסום על פרישתה – ומיי הוכתרה למנהיגה ללא יריבים.
אתמול ספגה מיי ספגה מכה פוליטית כשנאלצה להודיע רשמית בפרלמנט שהיא דוחה את ההצבעה הגורלית שהייתה אמורה להיות הערב על הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי. בעקבות ההכרזה על דחיית ההצבעה צנח הפאונד לשפל של 20 חודשים – 1.2515 דולר. מיי נאלצה להיכנע ללחץ מקורביה ולדחות את ההצבעה על ההסכם הקובע את תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד, אחרי שהבינה כי תנחל תבוסה, שאולי אף תביא להפלת ממשלתה. התרחשות כזו הייתה יכולה להביא להכרזה על בחירות חדשות – ולעלייה לשלטון של מפלגת הלייבור בראשות ג'רמי קורבין.
מיי פתחה היום בסבב פגישות עם מנהיגי אירופה בניסיון להציל את ההסכם שיקבע את תנאי יציאת הממלכה מהאיחוד האירופי. מיי נפגשה עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ועם ראש ממשלת הולנד מארק רוטה.
סוכנות הידיעות AFP דיווחה כי מרקל דחתה בשיחה עם מיי את האפשרות של הכנסת שינויים להסכם הברקזיט שהושג. עם זאת, מרקל אמרה כי היא בטוחה שניתן יהיה למצוא פתרון בין הצדדים. מטעמה של מיי נמסר כי הפגישה בין שתי המנהיגות הייתה "חיובית" וכי הן הסכימו להישאר בקשר הדוק כדי להעביר את ההסכם בפרלמנט הבריטי.
בעוד הברקזיט תקוע, לכמה שניות הצטמצם היום מרחב התמרון של מיי עוד יותר. בהגיעה לברלין לפגישה עם מרקל נתקעה תרזה מיי בלימוזינה שלה, ועוזריה נאלצו לנסות כמה פעמים לפתוח את הדלת. אחרי עשר שניות ארוכות הם הצליחו במשימה. מיי יצאה מחויכת ולחצה את ידה של מרקל, שחיכתה לה על השטיח האדום.