שתף קטע נבחר
 

האקדמיה מתירה סיפוח זוחל של הדרת נשים

המל"ג מסכימה להרחיב הפרדה מגדרית בקמפוסים כדי להקל על שילוב חרדים. מי שנדרשות להקריב עבור "משימות לאומיות" הן שוב הנשים

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

השבוע הודיעה המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) שתתיר להרחיב את ההפרדה בין נשים וגברים באקדמיה לכל הקמפוסים, ובלבד שהדבר ייעשה בהסכמה בהתאם לצורכיהם של תלמידים מן המגזר החרדי. אפשר להבין את המבוכה של צעירים וצעירות חרדים שהורגלו להפרדה משחר ילדותם בכל מערכות חייהם - חינוך, בית כנסת ואפילו אירועים משפחתיים - ונאלצים להסתגל באחת לנוכחות נשית יומיומית, ולכן עמדתי בנושא מורכבת.

 

 

כשמדובר באופן נקודתי, אני יכולה לקבל התאמה ייחודית במוסדות חוץ-אוניברסיטאיים בריכוזי אוכלוסייה חרדית לתארים ראשונים. ואולם ההיתר החדש מוכיח שהזמני יכול בקלות להפוך קבוע, והנקודתי, כמו במשחק הילדים "חבר את הנקודות", ללבוש צורה שמכסה את הכול.

 

שילוב חרדים בשדרות ההשכלה הגבוהה הוא משימה לאומית חשובה, ואולם כמו תמיד, במציאות של ערכים מתנגשים, חשוב לבדוק מה ההשלכות על החברה כשמעדיפים ערך אחד על פני השני. נדמה שתמיד קל לבחור כאשר הדבר נעשה על חשבון הנשים: הפרדה בכל הקמפוסים בישראל תפגע פגיעה אנושה במרצות שייאלצו לוותר על קורסים ושעות הוראה, ובהמשך הוויתור שלהן יהפוך לחרב פיפיות נגדן, כשייטען שיש להן פחות ניסיון ולכן הקידום שלהן יידחה.

 

ושוב אנחנו פותחים פה מעגל שבו מי שנדרשות להקריב עבור "משימות לאומיות", מוצדקות וחשובות, הן הנשים.

 

במדינת ישראל, גם קידום הנשים וחתירה לשוויון שלהן בעולם העסקי והאקדמי זו משימה שטרם הגיעה למימוש. הזליגה הזוחלת של ערכים אנטי שוויוניים, בכל פעם בשם עיקרון אחר - סובלנות, השכלה, שילוב - מהווה איום של ממש על מקומן של הנשים בישראל. יותר ויותר מוסדות, גם בשוק הפרטי, נכנעים לדרישות ההפרדה בין המגדרים במטרה לחבר את החרדים בשל כוח קנייה שלהם או לשם גריפת הון פוליטי.

 

האקדמיה לא שונה מהם בהרבה. גם כאן מדובר בשיקולים כלכליים ופוליטיים, ובכל זאת, מצופה ממוסד אקדמי לקחת בחשבון גם ערכים חברתיים חשובים וחיוניים שהאוניברסיטאות דוגלת בהם, ובראשם השוויון והחופש האקדמי.

 

ההיתר שמעניקה המועצה להשכלה גבוהה מאותת לנו שאי אפשר יותר להתעלם. זה מתחיל בספסל הלימודים וימשיך במקומות עבודה ובמשרדי ממשלה וברשויות נוספות. סיפוח נוזל של ההפרדה בין המגדרים והעדפת גורמים מקצועיים ממין זכר כדי שיענו על דרישותיהם של כל הקהלים.

 

המועצה להשכלה גבוהה צודקת כשהיא רוצה לחבר אליה את החרדים, אבל אסור לה לעשות זאת על גבן של הנשים וליצור מנטליות של הפרדה בישראל. כי אם נפלה שלהבת באקדמיה, עולם של נאורות, קדמה, ומחשבה חופשית, מה יגידו אזובי הקיר?

 

  • עו"ד יעל רוקמן היא מנכ"לית "קולך", פורום נשים דתיות

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידית וגנר
עו"ד יעל רוקמן
צילום: עידית וגנר
מומלצים