עיכוב במלגות התלמידים למסע לפולין: "הכסף תקוע"
תלמידים הזקוקים לסיוע כספי כדי להשתתף במסע, שעלותו יכולה להגיע ל-5,000 שקלים, מספרים על חוסר ודאות לקראת הנסיעה: "לא אוכל לבקש מהוריי סיוע, אנו רוצים לדעת מה קורה איתנו". לפי משרד החינוך, העיכוב נובע מ"בעיות טכניות": "הנושא יטופל בהקדם"
חוסר ודאות לקראת הנסיעה: ל-ynet נודע לאחרונה כי חל עיכוב משמעותי באישור המלגות שנועדו לסייע לתלמידים להשתתף במסע לפולין. התלמידים מספרים על חוסר ודאות והמורים טוענים כי בשנים קודמות, בשלב הזה של השנה, כבר קיבלו התלמידים תשובות לגבי הסיוע וגובה הסכום. מנגד, במשרד החינוך מסבירים כי בשל "בעיות טכניות", הנובעות ממעבר בין החברות האמונות על העברת הכספים, חל השנה עיכוב בתהליך וכי הנושא יטופל בהקדם.
מדי שנה זוכים אלפי תלמידים (לרוב בכיתה י"א) שזקוקים לסיוע כלכלי במימון המסע לפולין, במלגה מטעם משרד החינוך. עלות המסע יכולה להגיע לסכומים גבוהים של עד כ-5,000 שקלים, ותלמידים הזקוקים לסיוע כלכלי מבקשים אותו מבית הספר - ולאחר שבקשתם נבחנת המלגה נדחית או מאושרת.
כאמור, למסעות הקרובים התלמידים טרם קיבלו תשובה האם יצטרפו למסע או לא. "אני מחפש מלגה בשביל המסע", מספר תלמיד מירושלים שאמור לטוס לפולין בפברואר הקרוב. "אמרו לנו שיש עיכוב, ושבינתיים יש לנו דרך לשמור את המקום שלנו, עד הרגע שנדע בוודאות. אני מרגיש שמתמודדים עם זה באופן שהוא טוב, אבל יש אי ודאות. אני עדיין לא יודע אם אצליח לנסוע או לא בשלב זה, ואני לא יודע מתי אקבל תשובה. יש עוד תלמידים בבית הספר שנמצאים במצב שלי. זו סיטואציה לא נעימה".
מורה באחד מבתי הספר במרכז הארץ, אשר מכיר את הנושא, מספר גם הוא על העיכוב באישור המלגות: "כשיצרנו קשר עם משרד החינוך נאמר לנו שהכסף תקוע ושאין תשובות לתלמידים. זה אומר שיש תלמידים שזכאים על פי המשרד למלגות, אבל כיוון שאין תשובות חלק מההורים הודיעו כי לא יוכלו לשלוח את ילדיהם למסע משום שאין להם את היכולת לממנו.
"התלמידים מאוכזבים כי הם רוצים לקחת חלק במסע, ובינתיים הכסף לא מגיע. בשנים קודמות בתקופה הזו כבר ידענו מי קיבל ומי לא. הייתה תשובה, והיא הייתה מהירה. התקשרנו למשרד החינוך כבר כמה פעמים והם אומרים שהכל תקוע והם לא מתחייבים על כלום. התשובה שלהם הייתה ש'פשוט אין כסף'. אם הכסף לא עובר - כולנו בחוסר ודאות, גם המורים. כבר כמה חודשים אומרים לנו שהעניין בטיפול".
"אני לא אצליח לטוס בלי המלגה", מספר תלמיד אחר שאמור לטוס בחודש מרץ. "אני לא אוכל לבקש מהוריי סיוע במימון הנסיעה, ואני בעצמי עובד כדי לממן את המחיה שלי. הרבה פעמים אני מאחר לבית הספר כי אני עובד עד מאוחר. אני מאוד מחכה למסע הזה, אבל לא יודע אם אצליח לצאת אליו. אנחנו מחכים למחיר הסופי כדי שנדע כמה נצטרך לממן בעצמנו. זה מרגיש שהם מחזיקים את הכסף, ולא ברור למה. יש לא מעט תלמידים שנמצאים במצב שלי. אנחנו רוצים לדעת מה קורה איתנו. אין שום מענה כרגע. האם אני צריך לעבוד יותר או לוותר על משהו אחר? אני צריך לדעת את זה מראש".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מעניק מלגות אישיות ל-8,500 תלמידים בשנה, בסכום כולל של כ-16 מיליון שקלים. סבב היציאה הבא, סבב החורף, יחל בחודש פברואר, ואנו מטפלים בימים אלה בבקשות למלגה, מתוך כוונה לסיים את הטיפול בהקדם".
זהו אינו המקרה הבעייתי היחיד סביב המסע לפולין שעולה לאחרונה לכותרות. בחודש יולי הוגשו כתבי אישום נגד שמונה נאשמים וחמש חברות נסיעות שלפי החשד, תיאמו ביניהם את מחירי המסע, במה שכונה "קרטל המסעות לפולין". בכתבי האישום מצוין כי החברות תיאמו את מחירי המסע והחליטו לא להתחרות ביניהן החל משנת 2010, עד לתחילת החקירה ב-2016. בנוסף, היותן של החברות זכייניות של משרד החינוך להוצאת המסעות התקבלה במרמה.