בעקבות הפרסום ב-ynet: אישור המלגות למסע לפולין יקודם
אחרי חודשים ארוכים שבהם תלמידים רבים שהגישו בקשה לסיוע כלכלי עבור המסע נותרו ללא מענה - משרד החינוך הפיץ את הקריטריונים לקבלת המלגה. המשמעות: כבר בימים הקרובים התלמידים שעומדים יקבלו את המלגה
בעקבות הפרסום ב-ynet: משרד החינוך החל לקדם את הליך אישור המלגות לתלמידים מיעוטי יכולת עבור המסע לפולין. לאחר המתנה ארוכה מצד תלמידים רבים מרחבי הארץ שנזקקו לסבסוד המסע, משרד החינוך הודיע היום (חמישי) כי אישור המלגות יוצא לדרך.
המשרד הפיץ הבוקר למורים את חוזר המלגות לשנת 2019 עם רשימת הקריטריונים לקבלת הסיוע הכספי. המשמעות היא שכבר בימים הקרובים התלמידים שעומדים בתנאים יוכלו לקבל את המלגה ולהצטרף למסע עם יתר תלמידי השכבה.
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, בשבועות האחרונים התמודדו תלמידים רבים, אשר ידי משפחתם אינה משגת לצורך מימון הנסיעה, עם חוסר וודאות באשר להשתתפות במסע.
מחזור הנסיעות הקרוב לפולין יוצא לדרך כבר בחודש פברואר הקרוב, ולמרות שבשנים הקודמות בשלב זה כלל התלמידים שהגישו בקשה למגלה קיבלו תשובה והשתתפו במפגשי ההכנה, העיכובים שנבעו כתוצאה מהחברה האמונה על העברת הכספים ודחיית האישור מהייעוץ המשפטי - גרמו לכך שתלמידים רבים נפלו בין הכיסאות ונותרו ללא התשובה שתכריע את עתיד נסיעתם.
על פי חוזר המשרד, המלגה ניתנת בגובה של עד 1,000, 2,000 או 3,000 שקלים, בהתאם לרמת ההכנסה המשפחתית. עם זאת, סכום המימון מתחלק בין משרד החינוך לרשות המקומית, כאשר 80% מהסכום מסובסד על-ידי המשרד, ואת היתר מממנת הרשות. בתוך כך, במקרים רבים התלמידים מקבלים את הכסף מצד הרשות המקומית רק לאחר שהם חוזרים לארץ, ולא לפני המסע.
משלחות הנוער לפולין בחסות משרד החינוך יצאו לראשונה ב-1988, ובשנת 2016 יצאו למסעות יותר מ-34 אלף תלמידים. בשל עלותם הגבוהה של המסעות לפולין, שעשויים להגיע עד לסכום של כ-5,000 שקלים, ומפאת חשיבותם, הם היוו לא פעם דוגמא ממשית לפערים בין תלמידים המגיעים מרקע אמיד לבין אלה שמגיעים מרקע פחות מבוסס.
מרכז המחקר והמידע של הכנסת המליץ בשנת 2010 במסגרת דו"ח מיוחד שעסק בעלויות המסע על הוזלת המחיר בשורת צעדים, על-מנת להנגיש את המסע לכלל התלמידים. המלגה מאושרת במסגרת ועדה בית ספרית המתכנסת לאחר שהתלמיד או התלמידה מגישים טופס בקשה ומציגים מסמכים נלווים המעידים על רמת ההכנסה של ההורים.
כאמור, לא ניתן לבקש את המלגה ישירות ממשרד החינוך, ורק בתום הליך האישור של המשרד יחד עם הרשות המקומית - התלמיד מקבל את ההודעה בדבר האישור או הדחייה של הבקשה,
יחד עם ציון הסכום שיקבל כסבסוד.
בתוך כך, זהו אינו המקרה הבעייתי היחיד סביב מחירו הגבוע של המסע לפולין שעלה לאחרונה לכותרות. בחודש יולי האחרון הוגשו כתבי אישום נגד שמונה בני אדם וחמש חברות נסיעות שעל פי הפרקליטות תיאמו ביניהם את מחירי המסע, מה שכונה בהמשך "קרטל המסעות לפולין".
בכתבי האישום צוין כי החברות תיאמו את מחירי המסע והחליטו שלא להתחרות ביניהן החל משנת 2010, עד לתחילת החקירה נגדן ב-2016. במסגרת האישום, נכתב כי זכיינותן של החברות במשרד החינוך בתחום הוצאת המסעות התקבלה במרמה.