הערכות: הקרב בין נתניהו לארדואן - על תשומת ליבו של טראמפ
ימים ספורים לאחר ההודעה על נסיגת ארה"ב מסוריה, הנשיא הטורקי החל להתקוטט עם רה"מ נתניהו, הפעם עם התבטאויות בניחוח אנטישמי ולא סביב עניינים מדיניים. בירושלים מודאגים מאוד מההתקרבות בין טראמפ לארדואן, וחוששים שהדבר יבוא על חשבון היחסים עם ישראל
המהלומות בין ישראל לטורקיה שהחלו שלשום (שבת) אמנם הורידו את הטמפרטורה של הקיפאון המדיני בין שתי המדינות, אך לפי ההערכות בירושלים - הטורקים לא ירצו לנתק את היחסים הדיפלומטים המועטים ממילא עם ישראל.
על פי ההערכה הראשונית, ארדואן שב להסית נגד ישראל לקראת הבחירות לרשויות המקומיות בטורקיה, שיתקיימו בעוד שלושה חודשים. לפי הערכות, הטורקים מעוניינים בכל זאת להשאיר את היחסים הדיפלומטיים על אש קטנה, בייחוד שההפסד במקרה של נתק יורגש אצלם יותר.
אך לצד הניסיונות של ארדואן ונתניהו לצבור הון פוליטי בארצם סביב ההתקוטטות ביניהם, הדברים מתקשרים גם לנסיגה האמריקנית מסוריה, ועל הקרב המתפתח בין השניים, כך לפי ההערכות, על תשומת ליבו של טראמפ.
בשבועות האחרונים פורסמו דיווחים שטראמפ מתכוון להסגיר לטורקיה את איש הדת פתהוללה גולן, יריבו של ארדואן שהואשם בניסיון ההפיכה הכושל, ובישראל חוששים מהתחממות היחסים בין וושינגטון לאנקרה, שבהכרח תגיע על חשבונה.
חילופי הדברים התחילו לאחר שארדואן, שהספיק להכריז בסוף השבוע על תפיסת הפיקוד בסוריה במקום ארה"ב, ניסה לייעץ לבני נוער טורקים כיצד לא להתנהג, ובאחת מדוגמאותיו אמר כי "היהודים בועטים בגברים, נשים וילדים כשהם שוכבים על הרצפה, ואם יהיה להם אומץ להתמודד איתנו - נלמד אותם לקח".
על אף שזוהי לא המתקפה הראשונה של ארדואן לעבר ישראל, הפעם הנשיא הטורקי חרג ממנהגו לדבר על הממשלה - והדגיש את הזהות היהודית בדבריו.
למרות שלא מתקיים שום דיאלוג מדיני בין המדינות, נתניהו השיב לנשיא בטוויטר וכתב "ארדואן, כובש צפון קפריסין, שצבאו טובח בנשים וילדים בכפרים כורדים, בתוך טורקיה ומחוצה לה - לא יטיף לישראל מוסר".
למרות תקרית המרמרה ופיצויי הענק שישראל שילמה עבור נרמול היחסים, מאז חודש מאי היחסים בין שתי המדינות ירדו לדרג הזוטר ביותר - מזכיר שני. בקונסוליה באיסטנבול הוצבו רק ממונים זמניים, בהם הדיפלומטית אורלי גיל. הנציגה הישראלית באנקרה היא דוברת השגרירות - ראשה עת'מני.
המתיחות בין המדינות החלה לאחר העברת השגרירות האמריקנית לירושלים ובייחוד לאחר אחת ההפגנות על גבול רצועת עזה, שבמהלכה נהרגו עשרות אנשי חמאס שהתפרעו על הגדר. הטורקים הגיבו בחריפות והודיעו על גירושו של השגריר הישראלי שהושפל בנמל התעופה - לעיני המצלמות הטורקיות שזומנו למקום מבעוד מועד.
ארדואן לא היה היחיד שהתייחס לישראל אתמול, וגם שר החוץ דבוט צ'בושולו תקף את נתניהו בחריפות וכינה אותו "רוצח". צ'בושולו אמר כי ארצו "לעולם לא תפסיק לחשוף את האמת", ואמר כי נתניהו "מפציץ ילדים שמבלים בחופי רחצה".
דובר מפלגת השלטון בטורקיה התייחס גם הוא לענייני השעה בישראל, והאשים את נתניהו בניסיון להסיט את השיח הבינלאומי מחקירותיו במשטרה למתקפה על ארדואן. "לנתניהו אין זכות לטפול אשמה באיש מבלי לקחת אחריות על מעשי הטבח שהוא מבצע", הוסיף ארדואן.
נתניהו התייחס אתמול לדברי טורקיה, במהלך פגישה עם חיילים נוצרים בתל אביב, וכינה את דבריו "הטרלול היומי".
רה"מ אמר כי "ארדואן לא יודע מה זה מוסר או דמוקרטיה אמיתית. הוא רודן אנטישמי שאובססיבי כלפי ישראל".
על אף המשבר ביחסים וחילופי הדברים בטוויטר, היחסים הכלכליים בין המדינות נמשכים כרגיל. קשרי התיירות לא נפגעו עד כה, ורבבות תיירים ישראלים נוחתים בנמלי התעופה בטורקיה, בעיקר לצורך טיסות המשך ליעדים אחרים.
הטורקים עדיין מעוניינים לשלוח תיירים מוסלמים לירושלים, ולהמשיך עם הסיוע לפלסטינים, כך שהם זקוקים לנציגות קונסולרית ישראלית לטובת הנפקת הוויזות לאזרחי המדינה. המשמעות היא שללא נציגות ישראלית - ההשפעה של טורקיה על הנעשה באזור תרד לאפס, וארדואן אינו מעוניין בכך.