שתף קטע נבחר

 

דקת דומייה בוורשה לזכר אחרון לוחמי המרד בגטו: "גיבור, ברוך דיין האמת"

ראש העיר רפאל טרזקובסקי חלק כבוד אחרון לשמחה רותם ("קאז'יק") שהלך לעולמו בירושלים. שוטרים מקומיים הניחו זר ליד אנדרטת פתחי הביוב, משם חילץ את לוחמי המחתרת אחרי המרד. "לזכרו של הגיבור", צייץ ראש העיר

טקס לכבוד אחרון לוחמי מרד גטו וורשה, שמחה רותם (מתוך טוויטר)
הטקס בוורשה, היום(מתוך טוויטר)

מחווה פולנית לשמחה רותם (רטהייזר), המכונה "קאז'יק", אחרון לוחמי מרד גטו ורשה שהלך אתמול (שבת) לעולמו בירושלים בגיל 94: עיריית ורשה ארגנה טקס לזכרו ליד אנדרטת פתחי תעלות הביוב ברחוב פרוסטה 51, ובמסגרתו הניחו שוטרים מקומיים זר ועמדו דקה דומיה.

 

 

הטקס היה יוזמה של ראש העיר החדש של ורשה, רפאל טרזקובסקי. במהלך היום הוא פרסם בחשבון הטוויטר שלו שני ציוצים לזכר המנוח: בראשון כתב שרותם היה אזרח כבוד של ורשה והוסיף בעברית "ברוך דיין האמת". בשני העלה תמונה של השוטרים מניחים את הזר וכתב: "ברחוב פרוסטה 51, במקום שבו שמחה רותם קאז'יק הוציא החוצה חבורה של מורדים מהביוב – עומדת האנדרטה לזכר לוחמי גטו ורשה. לזכרו של הגיבור, בואו נזכור את המקום הזה היום".

 

גם לשכתו של נשיא פולין אנדז'יי דודה התייחסה למותו של רותם: "שמחה רטהייזר-רותם, אחרון הלוחמים של מרד גטו ורשה, מת. אחרי המרד הוא ארגון סיוע לעשרות לוחמים ששרדו את ההתקוממות. הוא היה גיבור של שתי אומות: הפולנית והישראלית".

הניצול האחרון ממרד גטו ורשה, שמחה רותם קאז'יק, בצעירותו (צילום: AFP)
שמחה רותם ("קאז'יק")(צילום: AFP)

 

 

 

העדות של "קאז'יק" - הניצול האחרון מהמרד    (צילום: יד ושם)

העדות של "קאז'יק" - הניצול האחרון מהמרד    (צילום: יד ושם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במהלך מרד גטו ורשה ב-1943 שימש רותם קַשָּר בין הבונקרים. בסיום המרד פיקד על חילוצם של לוחמים מהגטו הבוער דרך תעלות ביוב. במעשה זה הציל את אחרוני המורדים, שמר עליהם ואפשר להם להסתתר ביער ובדירות מסתור עד תום המלחמה.

 

הוא נולד ב-1924 בוורשה כבכור מבין ארבעה ילדים. בהיותו בן 12 הצטרף לתנועת "הנוער הציוני". בספטמבר 1939, עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, איבד את אחיו ישראל וחמישה בני משפחה נוספים, כשביתו נהרס בהפצצות הגרמנים. קאז'יק עצמו נפצע בהפצצות אלה. לאחר גירוש יהודי העיר לגטו שלחו אותו הוריו אל קרובי משפחה בכפר קלבוב, ליד ראדום. בשנת 1942 חזר לגטו ורשה וחבר לארגון היהודי הלוחם (אי"ל).

 

בינואר 1945 נשלח לעיר לובלין על-מנת ליצור קשר עם הממשלה הפולנית הזמנית. בדרכו לשם פגש חיילים סובייטים וכך מצא את עצמו בשטח שזה עתה שוחרר מהכיבוש הנאצי. בהמשך לקח חלק בארגון "הבריחה". ב-1946 הגיע קאז'יק לישראל במסגרת עלייה ב' ונכלא על ידי הבריטים במחנה המעצר בעתלית. בארץ הצטרף ל"הגנה" ולחם במלחמת העצמאות. לאחר קום המדינה שימש בכמה תפקידים רשמיים בשליחות מדינת ישראל.

 

ב-1984 העלה את קורותיו על הכתב בספרו "ובתוכי העבר". אשתו גינה הלכה לעולמה לפני כשנה וחצי. הוא הותיר אחריו אחות, שני בנים וחמישה נכדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך טוויטר
הטקס בוורשה לזכר שמחה רותם
מתוך טוויטר
מומלצים