שתף קטע נבחר

 

נעלם שלט ההנצחה לזכרו של פעיל "שלום עכשיו" שנרצח

שלט ההנצחה לזכרו של אמיל גרינצווייג, פעיל "שלום עכשיו" שנרצח על ידי פעיל ימין קיצוני במהלך הפגנה, נעלם מרחבת הכניסה לבניין בנק ישראל, שם ניצב מאז הרצח. ברחבה מתבצע שיפוץ אך עדיין לא ברור אם היעלמותו של השלט קשורה לכך

לאן נעלם שלט לזכרו של אמיל גרינצווייג?  כמעט 36 שנים לאחר רצח פעיל "שלום עכשיו", שפעיל הימין הקיצוני יונה אברושמי השליך לעברו רימון רסס במהלך הפגנה, נעלמה לוחית הזיכרון ממקום הרצח.

 

שלט לזכרו של אמיל גרינצוויג (צילום: יניב שחם)
השלט שנעלם(צילום: יניב שחם)

 

הלוחית, שהוצבה במקום כחודש לאחר הירצחו, התנוססה על פני גדר אבן ברחבת הכניסה לבניין בנק ישראל, מול משרד ראש הממשלה. אלא שבימים האחרונים נעלמה הלוחית, ולא ברור עדיין מי אחראי לכך.

 

מבירור שערכנו, עולה כי שלט ההנצחה המדובר אינו שלט הנצחה רשמי מטעם עיריית ירושלים. לפני כשלוש שנים החלו עבודות בנייה לשיפוץ חזית בנק ישראל, אלא שמשיחה שערכנו עם הממונים על עבודות הבנייה מתקבל הרושם שגם אם הוסר במהלך העבודות, לא ברור היכן הוא נמצא כעת. בנוסף, קיר הלבנים הספציפי שעליו הייתה מונחת לוחית הזיכרון נשאר כפי שהיה ולא שופץ, לכן נראה כי לא הייתה סיבה להסרתו במהלך השיפוצים.

 

שלט לזכרו של אמיל גרינצוויג (צילום: גלעד היימן)
רחבת הכניסה לבנק ישראל(צילום: גלעד היימן)

 

"צלקת עמוקה בבשרה של החברה הישראלית"

ב-10 בפברואר 1983 השתתף גרינצווייג בתהלוכת מחאה בדרישה למלא את מסקנות ועדת כהן, שחקרה את הטבח בסברה ושתילה, שארגנה בירושלים תנועת "שלום עכשיו". במהלך ההפגנה - בדומה להפגנות רבות באותה העת - התרחשו התנגשויות אלימות בין אנשי ימין לאנשי שמאל. משהגיעו המפגינים אל מול משרד ראש הממשלה נזרק אל קהל המפגינים רימון רסס, שהביא למותו של גרינצווייג ולפציעתם של תשעה מפגינים אחרים (בהם יו"ר הכנסת לשעבר אברהם בורג). מותו של גרינצווייג עורר תדהמה וזעזוע בציבור הישראלי והתריע מפני ההקצנה הפוליטית.

 

משליך הרימון, פעיל הימין הקיצוני יונה אברושמי, נשפט למאסר עולם, וב-1995 נקצב עונשו ל-27 שנות מאסר. הוא שוחרר ב-2011 לאחר 27 שנים בכלא.

 

אליעזר גרינצווייג, אחיו של אמיל ז"ל, אמר בשיחה עם ynet: "מעציב מאוד לגלות שהוסר שלט ההנצחה במקום שבו נרצח אחי אמיל גרינצווייג בידי פעיל ימין קיצוני. הרצח היה נקודת ציון בהיסטוריה של מדינת ישראל, ומהווה עד היום תמרור עצור בפני הסתה ואלימות פוליטית. מן הראוי שעיריית ירושלים ושאר הגורמים האחראים יפעלו במהירות להחזרת שלט זהה לאותו מקום שבו היה השלט המקורי".

 

מנכ"לית שלום עכשיו, שקד מורג, אמרה ל-ynet: "הזדעזענו לגלות שהוסר שלט ההנצחה במקום שבו נרצח אמיל גרינצווייג בידי פעיל ימין קיצוני בסופה של הפגנת שלום עכשיו. כבר למעלה מ-35 שנה שאמיל לא איתנו, וסיפורו הוא צלקת עמוקה בבשרה של החברה הישראלית. לא נשלים עם הניסיון לטשטש את זיכרון הרצח ולשכתב את ההיסטוריה. חשוב שהציבור יכיר את סיפורו של אמיל, ויידע את מחירן הכבד של הסתה פוליטית ואלימות במרחב הציבורי. אנו דורשים מעיריית ירושלים לפעול באופן מיידי להשבת פינת ההנצחה למקומה ההיסטורי".

 

מבנק ישראל נמסר בתגובה: "מבדיקה שערכנו לא הצלחנו עד כה להתחקות אחר הנסיבות שבהן הוסר שלט הזיכרון, ואם יש לכך קשר לעבודות השיפוץ בבניין בנק ישראל הסמוך. בכל מקרה, נבחן כיצד ניתן לתקן". מתנועת שלום עכשיו נמסר כי אם השלט לא יוחזר בקרוב, התנועה תציב במקום שלט הנצחה חדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב שחם
השלט שנעלם
צילום: יניב שחם
מומלצים