גבעתי נגד חיזבאללה: "הפעם זו תהיה לוחמה פנים מול פנים"
עשור בדיוק מאז "עופרת יצוקה" - הפעם האחרונה שבה צה"ל תמרן - צוות ynet הצטרף ל"שבוע המלחמה" של גדס"ר החטיבה ושמע כיצד חיזבאללה מוגדר כצבא מסודר וחמוש בטכנולוגיות מתקדמות ("זה לא אותו ארגון שהכרנו"), כשמעל לכל מרחף החשש הישראלי להפעיל שוב את "האגרוף הקרקעי"
דוקטרינת צה"ל מול צבא חיזבאללה - גרסת השטח: רגע לפני ההסתערות, מפקד סיירת גבעתי, רב-סרן עמית, מכנס את לוחמיו בחי"ת פלוגתית. הזמן: צהרי היום, השמש במרכז השמיים, מוסתרת לפרקים על ידי עננים שיהפכו בלילה שיבוא לסערה. המקום: שטח אש בצפון בקעת הירדן, בין כביש 90 לכפר הפלסטיני תייסיר - אחת הנקודות היפות ביותר בצפון הבקעה.
תוך דקות תיקרע שלוות העמק המוריק, מוקף גבעות סבוכות בשיחי אלת מסטיק ועצים נמוכים, בהדי הפגזות טנקים ונגינת מקלעי מא"ג ונגב. "קצב אש מעולה", לסיפוק המפקדים. בשדה הירוק עוד ישורטטו פסים חומים שיפערו באדמה שיירות נגמ"שי האכזרית וטנקי המרכבה שיחצו אותו. וזה רק הקדימון לחלק הקשה יותר, הבוצי, הקפוא והחשוך, שמצפה ללוחמים בהמשך.
"צה"ל עבר לדוקטרינת לחימה אחרת מול חיזבאללה - של צבא מערבי מול צבא מערבי, עם התאמות", אמר לנו לפני כמה ימים קצין בפיקוד הצפון במהלך תדרוך עדכון למבצע מגן צפוני. את השינוי האבולוציוני, ממרומי עולמות התורה וההדרכה הצה"ליים, ניתן לפרוט כבר בתדרוך של מפקד הפלס"ר ללוחמיו: "חיזבאללה נערך עם כיתת לוחמים וחוליות נ"ט במתחם הפלוגתי שמולנו, ויורה רקטות על מטולה ועל קריית שמונה. אנחנו ניכנס באיגוף עם הטנקים במקביל, ודרכנו ייכנסו פלוגת העורב ופלוגת ההנדסה להמשך הלחימה על המתחם".
חיזבאללה 2019: תפיסה מבצעית, אמצעים מתקדמים ואידיאולוגיה
"זה לא אותו חיזבאללה שהכרנו, שאנשיו ברחו כשהגענו אליהם ונמנעו מקרבות פנים מול פנים", אומר מפקד גדס"ר גבעתי, סא"ל עברי אלבז. "כיום, לוחמי חיזבאללה מאומנים ורוצים להילחם באופן ישיר עם החיילים שלנו - חי"ר מול חי"ר. יש להם מפקדי מחלקות, פלוגות, גדודים וחטיבות. הם יודעים לנייד כוחות, הם ממושמעים ופועלים לפי תפיסה מבצעית, מפעילים אמצעי חוזי ותצפית כמו מזל"טים, אמצעי סיוע באש וגם מכ"מים נגד היכולות הטכנולוגיות שלנו בשדה הקרב.
"מול כל אלה אנחנו נערכים ומביאים עוצמות ותחבולות", ממשיך סא"ל אלבז. "אנחנו מזהים מראש את התצפיות של האויב ותוקפים אותן לפני הכניסה להסתערות, מפעילים ארטילריה ואש מדויקת. חיזבאללה לא פראייר, בלוחמיו נטועה אידיאולוגיה לאומית של מגני לבנון. הם בתחרות למידה מולנו - משיגים אמצעים אזרחיים כמו רחפנים, חיישנים לגילוי ותיעוד. אנחנו יודעים לסווג במהירות במה לפגוע קודם - במה שרואה ובוהה ואחר כך במה שנלחם. הם יודעים שאם ניכנס - תהיה לנו סיבה טובה מאוד, שעולה על שלהם. לא ניכנס לכבוש את לבנון".
בגבעתי, כמו ביחידות אחרות שייכנסו לשטח לבנון אם יוחלט על תמרון יבשתי נגד חיזבאללה, רואים כיתרון את הניסיון המבצעי שצבר ארגונו של נסראללה במלחמה המוצלחת מבחינתו בסוריה נגד דאעש. "קל יותר להילחם מול אויב מסודר והיררכי מאשר מול תת-ארגוני טרור מפוצלים. חיזבאללה למד לנייד גדודים ופלוגות במהירות, ולנו זה מעולה. כך נדע לזהות את המסגרות שמועברות מנקודה לנקודה ולהשמידן", מסבירים בחטיבה.
עיתוי האימון של גבעתי לא יכול להיות רגיש יותר: לראשונה מאז 2006 צה"ל יצא למבצע גלוי ונפיץ להשמדת יכולת התקפית יקרה מפז של חיזבאללה - מנהרות הטרור שנחצבו לכיוון ישראל. בניגוד לדעות שהופצו וניסו להקטין את המבצע, צה"ל לא פעל רק בשטח ישראל, אלא הרעיד את האדמה גם מתחת לבתי הכפרים השיעיים עיתא א-שעב וראמייה, והציף במלט את רחובות הכפר כילא.
הסיכון ברור - רגע אחד של אי הבנה בין לוחמי יהל"ם וחטיבת הקומנדו לבין החיילים החמושים של צבא לבנון, שנמצאים מטרים בודדים מהם ללא הפרדה, או פגיעה בלבנונים כתוצאה מפיצוצי המנהרות, עלולים להיות הגפרור שיצית תבערה בצפון.
"מזוהים עם הלחימה בחמאס, אבל מתאמנים לתמרון בלבנון"
חטיבת גבעתי נמצאת בצד הנכון של המדיניות הדיפרנציאלית של הרמטכ"ל, רא"ל גדי איזנקוט. היא שייכת לאוגדת החוד הסדירה 162, רב-זירתית, בעלת רמות כשירות וציוד של כ-90%, וחייליה מתאמנים כמחצית מזמנם לאורך השנה. "אנחנו מזוהים עם המתאר הדרומי והלחימה בחמאס, אבל בשנים האחרונות החטיבה נערכת ומתאמנת גם למשימות אופרטיביות מלאות בתמרון בלבנון", מבהיר סא"ל אלבז.
תרגיל המלחמה של גבעתי כולל גם הנחתה בשטח של אחת הפלוגות במסוקי חיל האוויר - מותרות שספק אם יינתנו לחיילים בזמן אמת בשל ההצטיידות הנרחבת של חיזבאללה בטילי נ"מ, שאחד מהם כבר הפיל מסוק צה"לי ב-2006. "אם ייפתח לנו חלון זמנים - אפשר וכדאי להשתמש במסוקים כדי להפתיע את האויב לפני שהשטח יהפוך לרגיש וערני", מסביר סא"ל אלבז. עיניו כהות וכבדות מעייפות - בשיאו של השבוע הוא ולוחמיו שכחו מתי שתו מים או אכלו מנת קרב. במקרה או שלא במקרה, אספקת המזון השבוע מקוטעת וחלקית. עד לפגישתנו עימו, סא"ל אלבז גמע עם לוחמיו קילומטרים ארוכים של הליכה מבצעית במתאר לבנוני. זה לא מסע כומתה, ולא דרך לחשל את הלוחמים או להביאם לסף שבירה, אלא תרגולת של צורך מבצעי שיפגוש אותם ברגע האמת.
על השלוחה היורדת מגבעת ההיערכות להסתערות, בנקודת כינוס תצפית המפקדים לעבר היעדים, ניתן להבחין במראה יוצא דופן: מצד אחד - קציני גדס"ר גבעתי, עם חולצת קומנדו נוחה, קסדות חדישות וקלות, משקפי שמש נגד רסיסים סטייל מארינס, רובי מיקרו-תבור בגרסתם החדשה וגם הסמארט-פוקס - המיני-טאבלט הקשיח שאיתו מנהלים הקצינים בגדוד את שגרת תפקידם בשטח או בבסיס.
מצד שני, על אותה בלאטה טרשית, נמצא כוח הטנקים בצוות המשולב של סא"ל אלבז, וחייליו נראים כאילו באו מצבא אחר: לוחמים מגדוד 363 של חטיבת המילואים הראל (10), כבני 30, לבושים מדי ב' או סרבלי שריון ואוחזים ברובי אם-16 קצרים.
בימים כתיקונם, פלוגת שריון מהחטיבה הסדירה 401, עם טנקי מרכבה סימן 4 מעיל רוח, מהמתקדמים בעולם, מתאמנת וגם נלחמת עם גדס"ר גבעתי. הפעם התרגיל מתקיים בשילוב שריונרים במילואים ועם הטנקים שכיום נחשבים לוותיקים בצבא, מרכבות סימן 2 (גילוי נאות – הח"מ משרת במילואים בגדוד האמור כחייל חי"ר).
"זהו גדוד מילואים מעולה, קואופרטיבי, יוזם, לוחם, גמיש, שנותן תחושה טובה של שיתוף פעולה רציני", אומר סא"ל אלבז, שערך את התדרוך המשותף לפני התרגול בעזרת תצלומי אוויר מנייר מנוילן וטושים, כמו פעם. צגי מערכות השליטה הדיגיטליים לשפה משותפת, צי"ד, שהוטמעו היטב בגדודים הסדירים ופחות בגדודי המילואים, הושארו בצד.
דו"ח נציב קבילות החיילים מול המוכנות בשטח
שבוע המלחמה של גבעתי הוא הזדמנות מצוינת לקבל בשטח, בהתרשמות בלתי אמצעית, הסבר לוויכוח שפרץ בין נציב קבילות החיילים, אלוף במיל' יצחק בריק, לבין בכירי צה"ל בנושא מוכנות צבא היבשה למלחמה.
הן דו"חות צה"ל והן דו"חות בריק הצביעו על כך שאוגדת האם של חטיבת הראל (252) מוכנה טוב יותר מבעבר למלחמה - אך רוב המשאבים לא מגיעים אליה, ורמת כשירותה והצטיידותה נמוכה מזו של חטיבות אחרות. אוגדת מילואים זו תידרש לכבוש את רצועת עזה אם ישראל תיאלץ להילחם בשתי זירות או יותר במקביל, למשל אם התסריט של תמרון בלבנון, כיבוש ערי הגדה וביתור הרצועה להכרעת חמאס יתממש.
גם מבצע קרקעי מוגבל בגולן הסורי לסילוק הנוכחות האיראנית-חיזבאללאית אינו נחשב למופרך. האוגדות הסדירות כמו 162, 98, ו-36 יישלחו לתמרון בצפון בחלק מתרחישי הקצה אליהם נערכים בצבא, מה שיחייב את לוחמי המילואים מאוגדה 252 להיכנס ראשונים לרצועת עזה.
באימוני האוגדה מורגש מחסור בתחמושת, והמפקדים לא מקבלים מספיק ימי מילואים. אלה לא טענות של מג"ד ממורמר, גם לא קפריזה של בריק. זה מה שקבע בעצמו מבקר צה"ל, תא"ל במיל' אילן הררי, בדו"ח המיוחד שהגיש לרמטכ"ל בשבוע שעבר.
"באחד על אחד וגם כמסגרת, אין לי ספק שאוגדה 252 מנצחת את חמאס", קבע השנה הרמטכ"ל כשהגיע לצפות באימון שערכה האוגדה בצאלים. במלחמה דו-זירתית או מעבר לכך, כשרוב הקשב המטכ"לי ומשאבי המודיעין יופנו לחטיבות שיתמרנו בלבנון, גדודי 252 יתמרנו ברגל ברצועת עזה, או עם נגמ"שי אמ-113 וטנקי מרכבה נטולי מיגון אקטיבי.
ההערכות מצביעות על כך שצה"ל יעמוד במשימותיו בתרחיש זה. השאלה היא באיזה מחיר - מספר הרוגים גבוה של חיילי מילואים, בהם אולי אבות לילדים, יחרוץ את דינה הציבורי-תדמיתי של כל מלחמה עתידית ככזו שהסתיימה בכישלון.
לפחות משבר כוח האדם בקצונה הצעירה לא הגיע לגבעתי. "לעיתים, מספר המתמודדים לתפקידי מ"פ וסמג"ד כפול ביחס לתקנים שמתפנים. כבר נאלצנו להוציא קצינים מעולים שסיימו קורס מ"פים לחופשה ללא תשלום", אומרים בחטיבה הסגולה, הרחק-הרחק מדו"חות מוכנות הצבא למלחמה.