מכ"מים ושיתוף פעולה עם שב"כ: הפעילות השקטה של צה"ל נגד הטרור היהודי
מחשש לביקורת מימין מעדיף צה"ל לא לחשוף את עומק והיקף פעילותו בתחום. קצין בכיר באוגדת איו"ש אמר בשיחה עם ynet: אנו משתמשים במכ"מים ובמערכות תצפית שמיועדים במקור לטרור הפלסטיני, אבל חלק מאלה שעושים זאת מכירים את המגבלות ויודעים איך להתחמק
חקירות אירועי הטרור היהודי, ובראשם רצח עאישה ראבי ליד צומת תפוח באוקטובר האחרון, מנוהלות ברובן על ידי המחלקה היהודית בשב"כ ועל ידי משטרת מחוז ש"י, אבל גם אוגדת איו"ש של צה"ל תורמת את חלקה. צה"ל משתדל לא לחשוף את עומק שיתוף הפעולה עם שב"כ נגד התופעה - ייתכן שמחשש לעימות עם ציבור המתיישבים או ממתקפה מצד פוליטיקאים בכירים בימין - אבל בשטח הוא פועל לא רק לפענוח אלא גם לייצר הרתעה. האמצעי: מערכות התצפית והמכ"ם שהוכוונו מלכתחילה לטרור הפלסטיני.
בשנה האחרונה חל גידול של עשרות אחוזים במספר תקריות תג מחיר, שכללו בעיקר הצתות כלי רכב. ביום חמישי האחרון, בשיחה עם ynet, סיפר קצין בכיר באוגדת איו"ש שבגזרתו אירעו בחודשיים האחרונים 4-3 אירועים כאלה, כולל בכפרים שלא סבלו מעולם מהתופעה, ובהם פגיעה בחממות ובכלים חקלאיים של פלסטינים.
ככל הידוע, לוחמי צה"ל לא נשלחים לבצע מארבים או מעצרים של פעילי תג מחיר גם אם מתקבלת אינדיקציה מודיעינית על פעילות מתקרבת. משימות מסוג זה מוטלות על שוטרים ואנשי שב"כ. לכל היותר מתבקשים לוחמים להגביר ערנות בפעילותם השוטפת מול התופעה (לאירועי תג מחיר נקבע אות קריאה ברשת הקשר הצבאית). את עיקר חלקו במאמץ תורם צה"ל בדרך אחרת.
"אנו משתמשים במכ"מים ובמערכות תצפית שלנו נגד התופעה", סיפר הקצין. "אני מעמיד את כל האמצעים שאני יכול כדי לפתור חקירות באמצעות איסוף או מכ"ם. אם צריך להיכנס ולתעד נזקים וזירות בתוך הכפר הפלסטיני - אנו עושים זאת. הפעילות הזאת תורמת מאוד לפיצוחים וחלק ממנה זאת גם ההרתעה שאנו מייצרים. אני מחויב לביטחון ואני פועל למענו. אני מחויב גם לסדר ולחוק לא רק של התושבים הישראלים שנוסעים פה על הצירים".
המכ"מים שאליהם מתכוון הקצין נפרסו בשנים האחרונות באזורים נרחבים בשומרון, בעיקר סביב שכם ודרומה ממנה, באזור טלמונים. פריסת מערכת התצפית המרחבית באזור זה תושלם בשנה הקרובה. תצפיתנית שעוקבת בחמ"ל אחר הגילויים שמשודרים מהמכ"מים מדווחת על כך לכוחות בשטח, שמוקפצים לנקודה החשודה. לרוב מדובר בתנועות חשודות של פלסטינים, אך בחלק מהמקרים, כאמור, המכ"ם משמש גם לטובת סיכול אירועי תג מחיר.
"המכ"ם פה חדש-ישן והמגבלות שלו ידועות ומוכרות", מסייג הקצין. "מכ"ם הוא לא כלי חד-ערכי. יש יכולות לעקוף את המכ"ם כמו שיש יכולות לעקוף תצפית, והם מבינים היטב את המגבלות. לעיתים יש גם פוקסים. 'לא תכננתי ויצא לי בסדר'. יכול להיות שהם יודעים שיש מצלמות והם לובשים מסכה. לא כל האזור מרושת מכ"מים".
פרשת רצח הפלסטינית: רוב החשודים במעצר בית
שלשום שוחררו למעצר בית ארבעה מחמשת הנערים החשודים ברצח הפלסטינית עאישה ראבי שמכוניתה נרגמה באבנים. מעצר החשוד החמישי הוארך בשישה ימים. הנערים, שנעצרו בתקופה האחרונה, חשודים שהשליכו אבנים לעבר רכבה של ראבי, תושבת בדיא ואם לתשעה ילדים, במהלך נסיעה ליישוב רחלים. הם חשודים בגין עבירות טרור חמורות ובכללן רצח.
לאחר שחרורם אמר עו"ד איתמר בן גביר: "אינני מבין כיצד הפרקליטות איפשרה את המעצרים, כאשר היה ברור מלכתחילה כי אין חומר של ממש הקושר את החשודים ובתוכם מרשי למעורבות במעשה. מרשי שהה 12 ימים בחקירה קשה שגרמה לו לטראומה, וכעת נשאלת שאלה אחת: מי יפצה אותו על אותה הטראומה? אני מצפה מחוקרי שב"כ לערוך חשבון נפש".
בשב"כ הגיבו בחריפות להאשמות שנשמעו באחרונה. "מאז המעצרים התנהל מאמץ יזום ומתמשך של גורמים בעלי אינטרס, שנועד לשבש את מהלכי החקירה, לרבות הפצת מידע כוזב ביחס להתנהלות החקירה, תוך הכפשת שירות הביטחון הכללי ועובדיו", נמסר בהודעה חריגה שלשום. "שירות הביטחון הכללי מדגיש כי הארגון לא יירתע וימשיך לפעול בנחישות נגד כל גורם המעורב בפעילות טרור באשר היא", לשון ההודעה.
בנוגע למעצרו של החשוד החמישי ששחרורו נדחה, נמסר משב"כ כי "בעניינו של חשוד זה עוצמת החשד היא גבוהה ביותר, העבירות המיוחסות לו מקימות עילות מעצר מובהקות מסוג מסוכנות וחשש לשיבוש הליכי חקירה, ומדובר בעילות בעוצמה גבוהה ביותר, שאינן מאפשרות שחרורו של החשוד לחלופת מעצר כלשהיא".