שתף קטע נבחר

 

הרפורמה בחוק הבחירות תקועה: "נתניהו מעכב הסדרה ברשתות החברתיות"

ההצעה להחלת חוק הבחירות על מפלגות באינטרנט המתינה לאישור בכנסת חצי שנה, ונדחתה שוב ושוב. גורם בקואליציה: "נתניהו ביקש שנחכה". ראש הוועדה ביניש: "מצער מאוד". בעקבות העיכוב הוגשה עתירה לוועדת הבחירות כדי שתסדיר את הרפורמה, ובליכוד קראו שלא לדון בה

 

ח"כ רויטל סויד באולפן ynet    (צילום: ניצן דרור)

ח"כ רויטל סויד באולפן ynet    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חצי שנה שהצעת החוק של ועדת החוקה ממתינה בצנרת החקיקה כדי להחיל חוק הבחירות על פעילותן של מפלגות ברשתות החברתיות ובאינטרנט. ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת לא יצאה לפועל במושב האחרון של הכנסת, וכך הרפורמה לא תיושם בקמפיין הבחירות הנוכחי שכבר יצא לדרך. ביום ראשון הקרוב תקיים ועדת הבחירות המרכזית דיון בעתירה שהוגשה בנושא נגד עשר מפלגות.

 

בחירות ()
"ג'ונגל וירטואלי". גבאי, נתניהו, לפיד וגנץ

חוק דרכי תעמולה חוקק בשנת 1959, ומסקנות ועדת ביניש לבחינת חוק הבחירות שהוגשו בסוף 2017 קבעו כי החוק הקיים אינו מתאים למציאות תעמולת הבחירות של ימינו, ולכן נדרשים לו תיקונים ותוספות. המסקנות נגעו בעיקר בכל הנוגע לעידן רשתות החברתיות והאינטרנט. הצעת החוק של ועדת החוקה נכתבה בהתאם להמלצות הוועדה.

 

בין היתר המליצה הוועדה להחיל את הוראות חוק הבחירות המהותיות גם על מרחב האינטרנט והרשתות החברתיות. לצד זאת, הומלץ לעדכן סעיפים ארכאיים שאינם רלוונטיים כמו ביטול שידורי התעמולה בטלוויזיה בצורתם המסורתית והחלפתם בגרסה קצרה בהרבה, ביטול האיסור המיושן לשדר תכנים שעלולים להתפרש כתעמולה 60 יום לפני הבחירות, התאמה לעידן המודרני של הרשתות החברתיות, ואישור לרכוש בכסף פרסומות בטלוויזיה.

מליאת הכנסת העברת חוק התפזרות הכנסת (צילום: EPA)
הצעת החוק ממתינה לעלות לאישור המליאה כבר מיולי 2018(צילום: EPA)

בהצעת החוק נכתב כי בהמשך לסעיף המורה על שקיפות במודעת בחירות, שצריכה לשאת את שם האדם האחראי להזמנתה, כך גם "כל תוכן תעמולה, כולל מה שנכתב באינטרנט וברשתות החברתיות, יהיה מחויב בשקיפות". עוד הומלץ על ביטול הסעיף האוסר על תעמולת בחירות בטלוויזיה וברדיו 60 יום לפני הבחירות, כיוון שאינו רלוונטי למציאות של ימינו.

 

הצעת החוק ממתינה לעלות לאישור המליאה כבר מיולי 2018, אלא שבכל פעם שהייתה אמורה לעלות להצבעה, היא נדחתה. הפעם האחרונה שנדחתה ההצבעה הייתה בסוף דצמבר. גורם בקואליציה אמר ל-ynet כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא שביקש למשוך את ההצעה ולא להביאה להצבעה בישיבה שנקבעה אחרי ההכרזה על הליכה לבחירות. מלשכת ראש הממשלה טרם נמסרה תגובה לדברים. 

  

הצבעה במליאת הכנסת על חוק התפזרות הכנסת (צילום: עמית שאבי)
"ראש הממשלה העדיף למנוע שקיפות". כץ, נץניהו וארדן במליאת הכנסת(צילום: עמית שאבי)

לדברי ח"כ רויטל סויד, סגנית יו"ר הכנסת ויו"ר שדולת המרחב הווירטואלי, "ראש הממשלה מעכב במתכוון קידום חוק שיסדיר את הג'ונגל הווירטואלי של תעמולת הבחירות וחשיפה מי מממן הכפשה ברשת. הכנו בוועדת החוקה הצעת חוק שאמורה הייתה להתמודד עם פרופילים מזויפים, בוטים, הכפשות אנונימיות ומידע שקרי שהוא בגדר השפעה בלתי הוגנת. בין היתר היינו מבינים מי מממן את הפוסטים שתומכים בראש הממשלה ומשמיצים את מתחריו. אך ראש הממשלה העדיף למנוע שקיפות של תעמולת הבחירות ברשת, והוא מנע מהחוק להתקדם ולעלות להצבעה במליאה".

 

לאחרונה הגישו עורכי הדין שחר בן מאיר ויצחק אבירם עתירה ליו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר, בדרישה להחיל את חוק הבחירות על פעילות ברשתות החברתיות כבר בקמפיין הנוכחי.

 

העותרים מבקשים לחייב שכל כל פרסום יישא את שם הסיעה או רשימת המועמדים מטעמה. בנוסף, הם מבקשים לחייב את המפלגות להזדהות בכל פרסום באתר אינטרנט, רשת חברתית ומסרונים שהן עומדות מאחוריו. מנגד, מפלגות העבודה ומרצ השיבו כי הן מצטרפות לכל האמור בעתירה ומבקשות לברך את העותרים על הצעד הראוי שנקטו.

 

צילום: ערוץ הכנסת

צילום: ערוץ הכנסת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עו"ד בן מאיר אמר כי "אני לא יודע מה יחליט השופט מלצר, אבל אני אופטימי מכיוון שזה מתבקש. האינטרנט הוא זירת התעמולה העיקרית, הרבה יותר מטלוויזיה, מודעות בעיתונות או ברחוב. לכן לא סביר שהחוק לא יחול על האינטרנט שהוא המרחב העיקרי לתעמולה בימינו".

 

מהליכוד נמסר בתגובה כי העתירה היא תיאורטית וכללית: "לגישתנו, יש לדחות את העתירה על הסף מבלי לדון בה כלל לגופה. העותרים מבקשים מוועדת הבחירות לחוקק חוקי בחירות חדשים

ולוועדה אין הסמכות לבוא במקום בית המחוקקים".

 

השופטת ביניש אמרה: "עבדנו על המלצות הוועדה במשך שנתיים, שהייתה מורכבת מאנשי אקדמיה, שרים לשעבר והשופט סלים ג'ובראן. הגשנו את הדו"ח לנשיא המדינה, כשבמקביל הועבר פרק מתוכו לוועידת הכנסת אך משום מה זה נחסם ולא הגיע להצבעה עד היום. הכלל הראשון שהמלצנו עליו זו שתהיה שקיפות והגינות וביקשנו להחיל את החוקים הקיימים גם על האינטרנט והרשתות החברתיות, שם נמצאת כיום עיקר התעמולה.

 

"עשינו כל מאמץ שיישאר מספיק זמן לפני מערכת הבחירות כדי לאמץ את ההמלצות", הוסיפה ביניש. "אבל כל המלצותינו נדחו וזה מאוד מצער בעיניי. כל עבודתנו בשלב זה ירדה לטמיון. אני מקווה שהדברים יישקלו ושיהיו להמלצותינו השפעה על מערכת הבחירות הבאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים