חיסולים בהולנד, ניסיון פיגוע בפריז: הטרור האיראני באירופה
שורה של פעולות על אדמת אירופה בשנים האחרונות הביאה את האיחוד האירופי להכניס לרשימת הטרור את אגף ביטחון הפנים במשרד המודיעין של איראן. הולנד מאשימה את הרפובליקה האיסלאמית בשני מקרי רצח, וניסיונות אחרים סוכלו בצרפת ובדנמרק. אלו הגורמים על הכוונת האיראנית
בזמן שהאיחוד האירופי עוד מנסה לסייע לאיראן להתמודד עם הסנקציות האמריקניות בעקבות פרישת ארצות הברית מהסכם הגרעין, אגף ביטחון הפנים במשרד המודיעין האיראני ושניים מאנשיו נכנסו היום (יום רביעי) באופן רשמי לרשימת הטרור של האיחוד - בעקבות ניסיונות פיגוע והתנקשות שיזם האגף בצרפת ובדנמרק. בעבר דווח כי ישראל העבירה למדינות אירופה מידע מקדים שמנע את ההתנקשויות הללו - אולם נראה כי בשנים האחרונות כבר ביצע המשטר האיראני כמה חיסולים מוצלחים על אדמת אירופה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אתמול הודיעה הולנד כי איראן עומדת מאחורי שני מקרי רצח על רקע פוליטי - מקרים שהיו חלק מההחלטה החדשה להטיל סנקציות על טהרן. שר החוץ ההולנדי, סטף בלוק, אמר כי יש בידי שירותי המודיעין של הולנד "מידע המעיד על מעורבות איראנית בהתנקשות בשני אזרחים הולנדים ממוצא איראני, בעיר אלמיירה ב-2015 ובהאג ב-2017".
האזרח ההולנדי שחוסל ב-2015 באלמיירה הוא מוחמד רזא קולהי סמאדי בן ה-56, שהתגורר בהולנד בזהות בדויה לאחר שהואשם בתכנון פיגוע נגד המשטר האיראני. בפיצוץ הקטלני ביוני 1981, שזכה לכינוי "הפיגוע בשבעה בתיר", נהרגו 73 פעילים במפלגת "הרפובליקה האיסלאמית" - מפלגה שהוקמה שנתיים קודם לכן כדי לסייע למהפכה האיראנית ולאייתוללה חומייני לייסד תיאוקרטיה באיראן. המפלגה פורקה במאי 1987 לאחר שמטרותיה הושגו.
בין קורבנות הפיגוע היו כמה שרים בכירים במשטר המהפכני הטרי, ובהם גם מוחמד בהשתי שהיה שני למנהיג העליון חומייני. מחקירת הפיגוע עלה כי סמאדי שהה במשרדי המפלגה זמן קצר לפני הפיצוץ. לפני שגופי הביטחון של המשטר הגיעו אליו הוא הספיק להימלט לאירופה, ובהיעדרו נגזר עליו עונש מוות.
באירופה החליף סמאדי את שמו ל"עלי מועתמדי" והשתקע בעיר אלמיירה, מזרחית לאמסטרדם - שם חי שנים יחד עם אשתו ובנו ועבד כמהנדס. בדצמבר 2015, שני מתנקשים לבושים בשחור ירו בראשו מטווח אפס ונמלטו מהזירה.
על הכוונת: ארגון החותר למדינה עצמאית בתוך איראן
שנתיים לאחר מכן, בנובמבר 2017, פעיל פוליטי איראני שהקים ארגון ערבי החותר להקמת מדינה עצמאית בתוך איראן נורה למוות בהאג. הנרצח, אחמד מולה ניסי בן ה-52, הקים את "תנועת המאבק הערבית לשחרור אהוואז", החותרת להקים מדינה עצמאית במחוז חוזסטן העשיר בנפט בדרום-מערב איראן.
בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס ארבעה חודשים לפני חיסולו אמר מולה ניסי כי התנועה שלו רוצה "לשחרר את אדמות אהוואז ואת אנשיהן מהכיבוש האיראני". הזרוע החמושה של הארגון, "חטיבות השהידים מוהיודין א-נאסר", נטלה אחריות לכמה פיגועים באיראן. גם הפיגוע בספטמבר האחרון, שבו נהרגו 29 איראנים, רובם חיילים במשמרות המהפכה, יוחס לארגון "אל-אהוואזיה" החותר לעצמאות המחוז.
הערבים האהוואזים הם מיעוט באיראן, שרוב תושביה פרסים, ויש בהם מי שרואים עצמם כמי שנמצאים תחת כיבוש פרסי ודורשים עצמאות או אוטונומיה. הם טוענים כי איראן שוללת מהם תנאי חיים הגונים וזכויות אזרחיות. איראן, מדינה מוסלמית שיעית, מאשימה את יריבתה הסונית הגדולה, סעודיה, במימון ארגונים בדלניים הפועלים באיראן - בהם גם הארגונים האהוואזיים. ריאד דוחה בתוקף את הטענות.
באוקטובר האחרון חשפה דנמרק כי סיכלה ניסיון של שירותי המודיעין של איראן להתנקש באיש אופוזיציה איראני על אדמתה. לדבריה היעד להתנקשות היה מנהיג השלוחה הדנית של "תנועת המאבק הערבית לשחרור אהוואז".
בישראל אישרו כי מידע שהיה בידי המוסד והועבר לדנמרק ושבדיה הביאו לסיכול ניסיון ההתנקשות. על פי הערכות, המידע הישראלי שהועבר לדנים עצר את חוליית המתנקשים בשלב מתקדם ובכליה נתפסו חומרי נפץ.
אחרי הפיגוע בספטמבר, זימנה טהרן את שגריר דנמרק לשיחת נזיפה והאשימה את ממשלת דנמרק במתן מקלט ל"חברים בארגון הטרור" שביצע לכאורה את הפיגוע. שר החוץ של דנמרק, אנדרס סמואלסן, כתב בטוויטר כי דנמרק תגיב על ניסיון ההתנקשות שבוצע בשטחה וכי הממשלה הדנית מנהלת שיחות עם מדינות אחרות באירופה בנוגע לנקיטת צעדים נוספים.
ביוני 2018 סוכל ניסיון פיגוע איראני בפריז, במהלך כינוס של פעילי אופוזיציה איראנים. הפיגוע סוכל בעזרת המוסד הישראלי. לאחר מכן הקפיאה צרפת נכסים איראניים והורתה לדיפלומטים צרפתים להימנע מנסיעות לא חיונית לאיראן.
לאחר סיכול הפיגוע, נעצר בגרמניה דיפלומט איראני המוצב בווינה, אסאדולה אסאדי. אסאדי נעצר בעיר אסכפנבורג, בעקבות צו מעצר אירופי עקב חשד למעורבותו במזימה לביצוע הפיגוע. מעצרו התרחש לאחר ששניים שמוצאם איראני נעצרו בבלגיה וברכבם נמצאו חומרי נפץ. לאחר מעצרו, שגריר איראן בווינה זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ האוסטרי.
הרפובליקה האיסלאמית זימנה לאחר מכן לשיחת נזיפה את שגריר הולנד בטהרן ומחתה על גירוש שני דיפלומטים מהולנד בתגובה לסיכול הפיגוע. שיחות נזיפה בוצעו גם עם שגרירי צרפת, גרמניה ובלגיה.
פקיד ישראלי בכיר אמר לפני כמה חודשים כי בשנתיים האחרונות מנהלת איראן קמפיין לחיסול גורמי אופוזיציה על אדמת אירופה: "מאמצי המוסד הביאו לסיכולי טרור איראניים בצרפת, בלגיה, אוסטריה, גרמניה ועכשיו שוודיה ודנמרק".
"איתות תקיף לאיראן מהאיחוד האירופי"
ההחלטה החדשה על הוספת הגורמים האיראניים לרשימת הטרור התקבלה בפגישה של שרי החוץ של האיחוד האירופי, והיא כוללת גם הקפאת נכסים של האגף ושל שניים מאנשיו. שר החוץ הדני, אנדרס סמואלסן, מסר כי "האיחוד האירופי הסכים להטיל סנקציות על אגף במשרד המודיעין של איראן בשל מזימה להוציא לפועל התנקשות על אדמת אירופה". הוא הוסיף כי ההחלטה היא "איתות תקיף מהאיחוד האירופי שלא נקבל התנהגות כזאת באירופה".
אף על פי כן, האיחוד האירופי לא חדל ממאמציו לסייע לאיראן להתמודד עם הסנקציות האמריקניות. בספטמבר האחרון הודיעה שרת החוץ של האיחוד פדריקה מוגריני כי יוקם גוף משפטי שיאפשר את המשך הסחר עם איראן. לדבריה, הגוף יסייע כלכלית לטהרן הסובלת ממשבר בעקבות הסנקציות של ארה"ב.
בהצהרה מסרה מוגריני כי "הגוף יסייע לממש עסקאות כלכליות לגיטימיות עם טהרן, כדי לאפשר את המשך הסחר עמה". בתום פגישה עם בכירים מבריטניה, סין, צרפת, גרמניה, רוסיה ואיראן, היא הוסיפה כי ישנה חשיבות ל"פיתוח ערוצי תשלום עם איראן".
היועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ, ג'ון בולטון, אמר בתגובה לכך כי "ארצות הברית לא תאפשר לאירופה להתחמק מהסנקציות על הנפט האיראני ולממן אותו בדרכים עקיפות". בכנס שבו השתתף אמר בולטון כי "הסנקציות יהיו אגרסיביות וחד-משמעיות", וכי "ארה"ב לא תיתן לאיחוד האירופי, וגם לא לאף אחד אחר, לחתור נגדה". בולטון שלח גם מסר מאיים לאיראן: "אם לא תשנו את התנהגותכם, אתם תחוו גיהינום. ארה"ב תרדוף אתכם".
הדברים נאמרו לאחר המתקפה של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו נגד האיחוד האירופי - בשל התוכנית. במסיבת עיתונאים בניו יורק אמר פומפיאו כי הצעד האירופי לא רק שאינו מועיל – אלא אף יעשה את ההפך. "התאכזבתי עמוקות לשמוע, גורמים שנותרו בהסכם הגרעין עם איראן מודיעים שהם מקימים מנגנון תשלום מיוחד כדי לעקוף את הסנקציות האמריקניות", אמר.