המדינה: "המיועד לגירוש קידם חרם על ישראל שנים רבות"
כמעט שמונה חודשים אחרי שמנהל תחום ישראל-פלסטין בארגון זכויות האדם Human Rights Watch עתר נגד ההחלטה לגרשו, הגישה המדינה את תשובתה: "קידם חרם וממשיך לקרוא לחרם". השר ארדן על האזרח האמריקני ממוצא עיראקי: "מי שפועל כדי לפגוע בישראל לא צריך להיכנס בשערי המדינה"
המדינה הגישה אתמול (ה') את תשובתה לעתירה שהגיש עומר שאקר, נציג ארגון Human Rights Watch, בעקבות החלטת שר הפנים אריה דרעי בהמלצת השר לנושאים אסטרטגיים גלעד ארדן לא לאשר את המשך שהייתו בישראל.
לנוכח התיקון לחוק הכניסה לישראל האוסר על מתן אשרת שהייה בארץ לפעילי חרם, המליץ השר ארדן במרץ 2018 לשר דרעי שלא לאשר את המשך שהייתו בארץ של מנהל תחום ישראל/פלסטין בארגון זכויות האדם עקב פעילותו לקידום חרם על ישראל.
ארדן העביר את חוות דעתו המקיפה על אודות שאקר ופעילותו למען ה-BDS עוד לפני שהצטרף לארגון. במאי 2018 הודיע השר דרעי לשאקר על ביטול האשרה שלו, ובתגובה לכך עתר שאקר לבג"ץ.
המדינה ביקשה בתחילה דחייה למתן תשובתה לנוכח הפסיקה של בג"ץ בעניינה של הסטודנטית האמריקנית לארה אל-קאסם, שלגביה נקבע באוקטובר האחרון כי היא לא תגורש מישראל.
בתשובת המדינה לבית המשפט המחוזי בירושלים, שהוגשה כאמור אתמול בעניינו של האזרח האמריקני ממוצא עיראקי, צוין כי שאקר קידם חרם על ישראל במשך שנים רבות ומאז שהצטרף לארגון זכויות האדם הוא ממשיך לקרוא לחרמות באמצעות חשבון הטוויטר האישי שלו. עוד נטען כי שאקר ביקש לנסוע לבחריין כדי לקדם חרם על ישראל בכנס של מועצת פיפ"א (התאחדות הכדורגל העולמית).
ארדן: "הוא מתחפש לפעיל זכויות אדם"
השר ארדן אמר כי "למרות שבית המשפט העליון פגע בחקיקת הכנסת ובכוונת המחוקק ולקח לעצמו סמכויות שנתונות בידי הרשות המבצעת, ולמרות הפסיקה השגויה (בעניינה של אל-קאסם. א"א), אני אמשיך בנחישות להיאבק כדי ליישם את החוק ולמנוע כניסת פעילי חרם לישראל. שאקר מתחפש לפעיל זכויות אדם אולם חלק נכבד מפעילותו היא לקדם חרמות כנגד ישראל ותושביה. מי שפועל כדי לפגוע בישראל לא צריך להיכנס בשערי המדינה".
במשרד לנושאים אסטרטגיים ציינו כי עוד לפני הצטרפותו לארגון זכויות האדם, הקים שאקר בעת שהיה סטודנט באוניברסיטת סטנפורד ארגון הקורא לחרם ומשיכת השקעות. עוד נטען כי לאורך השנים הוא קרא באופן עקבי לתמיכה ב- BDS בכנסים ודיונים וחתם על עצומה למנוע הגעת משלחת מוסלמית לישראל.
מ-Human Rights Watch נמסר בתגובה כי "לפני שהצטרף לארגון ובעיקר כשהיה סטודנט, עומר עסק בפעילות פוליטית שמטרתה היתה ללחוץ על מדינת ישראל לשנות את מדיניותה, בין היתר באמצעות קריאה למשוך השקעות מחברות ישראליות אשר, להשקפתו, היו מעורבות בהפרות זכויות אדם חמורות. כנציג HRW הוא אינו עוסק בפעילות פוליטית זו (או כל פעילות פוליטית אחרת).
"HRW אינו תומך ואינו מתנגד לתנועת ה-BDS. אנחנו מגנים על זכויותיהם של פרטים לפעול בדרכים לא אלימות למען השקפותיהם, לרבות השתתפות בחרמות. אנו גם טוענים שעל עסקים להפסיק לפעול בהתנחלויות משום שפעילות כזו תורמת להפרות זכויות אדם חמורות. מפחיד שבמדינה דמוקרטית משרד ממשלתי מבצע מעקב אחרי אזרח זר ששוהה כדין בישראל אך מתח ביקורת על מדיניותה של הממשלה".