ביקורת נגד ראש הממשלה: "לא מתייחס לרצח איה מסארוה"
ראש העיר בקה אל גרבייה, שבה מתגוררת איה מסארוה שנרצחה באוסטרליה, פנה לבכירים: "ימים שלמים אחרי הרצח המתועב ולא שמענו אף מילה מכם". אביה מסר מנגד: "אין לי טענות לאף אחד. אנחנו עוברים תקופה קשה מאוד". אלפי נשים צעדו בסידני על רקע הרצח: "חושבות על איה"
ראש העיר בקה אל גרבייה, עו"ד מורסי אבו מוך, מתח אתמול (א') ביקורת נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה ראובן ריבלין והממשלה על כך שלא התייחסו לרצח איה מסארוה, צעירה תושבת בקה, באוסטרליה בשבוע שעבר. ביום רביעי אמורה להתקיים הלווייתה של איה. שלשום, יצאו אלפי נשים לרחובות סידני על רקע הירצחה של מסארוה. "אנו צועדות היום וחושבות על איה", אמרה אחת מהצועדות.
אבו מוך כתב כי "ביום רביעי שעבר נודע לנו כי גופתה של התלמידה איה סעיד מסארוה, מהעיר בקה אל גרבייה, נמצאה במלבורן כשעליה סימני אלימות. ידיעה זו נפלה עלינו כרעם ביום בהיר, והותירה את כלל תושבי העיר בהלם רב, ואת משפחתה של הנערה ביגון, עצב בלתי יתואר על אובדן היקר מכול, מתח ועצבים, מאחר ולא ידוע מועד הקבורה".
"תוך פחות מ-48 שעות, כוחות השיטור והביטחון האוסטרליים הצליחו לאתר ולעצור את החשוד ברצח האכזרי. הסיקור של האירוע המצער, כבר מהיממה הראשונה לאחר הרצח, תפס את הכותרות בכול רחבי העולם וסוקר בסוכנויות ידיעות זרות, החל מסין וארה"ב, דרך התקשורת האוסטרלית וכלה בתקשורת הישראלית".
אבו מוך הוסיף כי "יותר מתמוה בעינינו שעד עתה, ימים שלמים אחרי ביצוע הרצח המתועב והסיקור הנרחב של המקרה הטראגי, לא שמענו אף מילה/הצהרה/הודעה לתקשורת מאף אחד מבכירי הממשל בישראל. זאת בזמן שראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, הצהיר כי הוא 'הרוס בגלל הרצח והתקיפה המינית הטראגיים', והוסיף לדבר על הביטחון של כלל התושבים, על מכלול זהויותיהם, ללא אבחנה בין דת, גזע ומין".
"בזמן שבאוסטרליה מדברים על הרצח המתועב וממשיכים לתחקר את נסיבות האירוע, במדינת ישראל, המחשיבה את עצמה למדינה שוויונית לכלל תושביה, לא שמענו שום הצהרה מאף גורם בכיר במדינה. אנו מאמינים כי אי-הוצאת אף ידיעה לתקשורת, ואי האכפתיות בהוצאת ידיעה ולו קצרצרה, הנו מחדל רציני, מביש ומביך למדינת ישראל".
"הייתכן כי מדינה, אשר מחשיבה את עצמה לדמוקרטית ונאורה, לא תטריח, ולו רק אחד מבכיריה, לצאת בהצהרה לתקשורת. השתיקה של הממשל בישראל לגבי סיפורה של בתה של בקה אל גרבייה יותר מרועמת, היא מחרישת אוזניים. אנו תקווה שתתקנו את המחדל הנ"ל בצורה הולמת ויאה לאירוע הטרגי שלה ושלנו", סיכם ראש העיר.
מבית הנשיא נמסר בתגובה כי "הנשיא עומד בקשר עם הקונסול במקום באמצעות משרד החוץ ומכתב תנחומים למשפחה נשלח בימים אלה".
אביה של איה, סעיד מסארוה, התייחס להיעדר התגובה הישראלית באולפן ynet ואמר: "אין לי טענות לאף אחד. כל אחד יעשה מה שהוא חושב שצריך לעשות. אנחנו עוברים תקופה קשה מאוד, שאני לא מאחל לאף אחד. אנחנו חושבים בדרך חיובית, אין בנו שנאה, זה לא שמנחה אותנו. זה לא המצפן שלנו בחיים, המצפן שלנו של אהבה, לחשוב חיובי, לדאוג לעתיד יותר טוב לילדים שלנו, זה מה שמכוון אותנו בחיים".
ד"ר אחמד מסארוה, דודה של איה, אמר כי "הייתה לה הזדמנות לבחור את המקום שבו תלמד לאחר שקיבלה מלגה. במשפחה ביקשו ממנה ללמוד בארצות הברית, שם נמצא דודהּ ויש לו בית מוכן. היא אמרה: 'לא, אני רוצה אוסטרליה. שמעתי שזאת מדינה נחמדה ויפה ואין בה רציחות ואלימות'". מסארוה הוסיף:"צר לנו שראש הממשלה לא מתייחס לאסון".
חבר כנסת יוסף ג׳בארין התייחס למקרה ואמר: "שוחחתי עם נציגי השגרירות האוסטרלית, והם הבטיחו חקירה מעמיקה ומהירה ככל האפשר של הרצח - וזה מה שעשו. לא ייתכן שעד כה לא הייתה שום התייחסות רשמית כלשהי בישראל לרצח, לא של ראש הממשלה ולא של שום שר. זוהי בושה וחרפה, ויחס מזלזל ופוגעני למשפחת הנרצחת ולציבור הערבי כולו, שכואב את מותה של איה".
בסוף השבוע: כתב האישום נגד הרוצח, הפגנות ואירועי זיכרון
שלשום הגישו הרשויות באוסטרליה כתב אישום נגד קודי הרמן (20) בגין אונס מסארוה. על פי כתב האישום, הרמן תקף אותה זמן קצר לאחר שהיא ירדה מהחשמלית, אנס אותה ולאחר מכן רצח אותה. אם יורשע, העונש המקסימלי באוסטרליה בגין רצח הוא מאסר עולם והעונש המקסימלי בגין אונס הוא 25 שנות מאסר.
הרמן נעצר בפארק קטן בפרבר גרינסבורו הסמוך למלבורן. לאחר שפורסמה זהותו התברר כי שבוע לפני הרצח הוא כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "ילדה בינלאומית של מסתוריות, את יודעת מי את". עדות ראייה למעצר סיפרו כי שישה שוטרים לפחות לכדו את החשוד באזור בילוי מוכר. בשעות שבהן נמצאה גופתה הצעירה, פרסם הרמן תמונה שבה הוא נראה מחזיק פחית משקה לצד תמונה שלו כתינוק.
שלשום צעדו אלפי נשים ברחובות סידני, בין השאר על רקע הירצחה של איה מסארוה. "אנו צועדות היום וחושבות על איה", אמרה הכותבת והפעילה האוסטרלית ברי לי. רוב הקריאות בעצרת, שנערכה כחלק מאירועי "צעדת הנשים" ברחבי העולם, היו למען ביטחונן של נשים אחרי הרצח המחריד של הסטודנטית הישראלית. כמה נשים בצעדה הרימו שלטים לזכרה של מסארוה, בזמן שהצועדות קוראות ל"רחובות בטוחים" לנשים.
בשבוע שעבר נערך טקס זיכרון מיוחד למסארוה בקו החשמלית שעליו הותקפה איה. מתאבלים עם נרות וזרי פרחים בידיהם עלו לחשמלית והצטרפו לנוסעים. במקביל, מאות אוסטרלים לבושים בשחור התאספו על מדרגות הפרלמנט של מחוז ויקטוריה לאירוע לזכרה. גם אביה סעיד הגיע לאירוע. במחווה נוספת לזכר איה, עלו שחקני קבוצת הכדורגל "מלבורן סיטי" כשהם עונדים סרט שחור לזכרה.
בנוסף, מאות בני אדם הפגינו שלשום בכביש הראשי בבקה אל גרבייה על רקע האונס והרצח של מסארוה. המשתתפים בהפגנה, שאורגנה על ידי "ועדת הסולחה", גינו את המעשה ודרשו להטיל על הרוצח עונש של מאסר עולם. נשים שהשתתפו בהגנה צעקו "איה, אמך ואחותך מחכות לך. תחזירו לנו את איה. זכותנו לחיות".
נור מסארוה, אחותה של הנרצחת שחזרה מאוסטרליה אמרה: "אנחנו עוד לא מעכלים שלא נדבר איתה שוב. תמיד הייתי שומעת את הקול שלה ומתגעגעת אליה. לא יודעת איך אני והאחיות שלי נחיה בלעדיה".
היא הוסיפה: "אני פונה לראש הממשלה, שר החוץ וכל הגורמים האחראים שיפעלו בכדי להחזיר את הגופה כמה שיותר מהר. אנחנו לא יכולים לחכות יותר".