עדות בפרשת השחיתות בישראל ביתנו: "צריכים לעשות עמלה עבור פאינה"
מנכ"ל החברה לפיתוח השומרון לשעבר, שהורשע בסיוע למתן שוחד בפרשת השחיתות בישראל ביתנו, העיד במשפט סגנית שר הפנים לשעבר: "אמרו לי 'הגיע מישהו מטעמה של פאינה, צריכים לעשות איתו עבודה'"
"ניסינו להגיע לאיזה משא ומתן עם האוצר, מדובר על (חוב) של 23-25 מיליונים, גרשון (מסיקה) פנה אליי ואמר 'נפגשתי עם פאינה והיא מוכנה לעזור לנו למחוק את החוב באוצר, ובתמורה אנחנו צריכים לעשות עבורה עמלה'". כך העיד הבוקר (יום ב') חיים בן שושן, לשעבר מנכ"ל החברה לפיתוח השומרון במשפט פרשת השחיתות בישראל ביתנו, שבמסגרתו מואשמת סגנית שר הפנים לשעבר ומזכ"לית המפלגה לשעבר פאינה קירשנבאום בקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים.
בן שושן, שהורשע בפרשה בהסדר טיעון בסיוע למתן שוחד, העיד בבית המשפט המחוזי בתל אביב מטעם התביעה. הוא הסביר כיצד החברה שבה שימש כמנכ"ל קיבלה אנשים לעבודות שונות, שהגיעו מטעמה של קירשנבאום. לדבריו, בתמורה לכך הבכירה לשעבר בישראל ביתנו סייעה למחיקת חובות שהיו לחברה. לפי הפרקליטות, מדובר בעסקת שוחד.
בכתב האישום נגד קירשנבאום צוין כי גרשון מסיקה, לשעבר ראש המועצה האזורית שומרון ומי שהפך לעד מדינה בפרשה, רקם קשר פלילי עם קירשנבאום. השניים סיכמו כי לצורך מחיקת חובות של החברה לפיתוח השומרון, תפעל קירשנבאום לכך שמפלגתה תעביר סכום של שלושה מיליון שקלים וחצי מכספים קואליציוניים.
בתמורה סוכם שבעת העברת הכספים, תשלם החברה לפיתוח השומרון מיליון שקלים וחצי לצורכי מפלגת ישראל ביתנו, לפי הוראותיה של קירשנבאום. לאחר הפגישה עם מזכ"לית המפלה, עדכן מסיקה את בן שושן בדבר הקשר בין השנייה, והורה לו לנקוט צעדים כדי להוציא לפועל את הסיכום.
נטען כי החברה החלה לשלם את כספי השוחד באמצעות מתן שירותים למפלגת ישראל ביתנו מבלי לגבות תשלום עבורם - שירותי הסעות אשר ניתנו ללא תמורה, ובהמשך באמצעות העברת כספים למקורבים של קירשנבאום או למפלגה שנשלחו על ידה אל מסיקה.
"הוצע כסף בחינם וסירבתי"
"מסיקה היה המנהל שלי, על פיו יישק דבר", הסביר בן שושן בעדותו היום.
הוא נשאל על ידי התובע, עו"ד מאור אבן חן, כמה כסף נמחק על ידי קירשנבאום בכספים קואליציוניים, והשיב: "שלושה מיליון שקלים וחצי, זה הסכום שנמחק. יצאה פקודה על ידה לכיוון האוצר על הסדרים מיוחדים, האוצר מעביר כסף לבנקים. המשמעות הייתה שבחובות הלוואות הבנקים מופיע קיטון בחובות החברה בסכום זה. אני לא הכרתי את פאינה, כל מה שבוצע זה דרך גרשון, מה שגרשון אמר. לא מכיר את פאינה, לא יודע מי היא. הכול בעל פה".
התובע שאל "איך שילמתם את העמלה?". על כך השיב בן שושן: "גרשון היה קורא לי למשרד, אומר 'מישהו הגיע מטעמה של פאינה, צריכים לעשות איתו עבודה למחוק את החלק היחסי של החוב'. הייתי עושה פגישה, מזמין עבודה וקובע את הסכום שצריך לשלם לו".
הוא הוסיף: "האנשים שהגיעו הציגו עצמם לגרשון, לא חקרתי אותם. איתם היה צריך להתקדם. המצב של החברה היה לא טוב. גרשון אמר לי כמה כסף לשלם, אמרו לי 'מיליון שקלים וחצי זה עמלה'.
"אמרתי לגרשון שנוציא כסף רק תמורת עבודה. הוצע כסף בחינם וסירבתי. ישבתי עם חלק מהאנשים ושאלתי מה אתם יודעים לעשות, אחד מהם היה למשל רמי כהן (מואשם בתת-הפרשה "נותני השוחד" ולא בפרשה זו. ג"מ). ידעתי שהוא מומחה, השתמשתי בהם. רמי, ייאמר לזכותו, עשה שתי עבודות טובות".
בהמשך עדותו ציין בן שושן כי "רציתי להציג לדירקטוריון שאנו משלמים עמלה עבור מחיקות חובות. גרשון אמר לי 'לא מדברים על זה, זה ביטחון שדה'. הבנתי שיש משהו לא חוקי, התחלתי להקליט אנשים. מי שהצלחתי - הקלטתי אותו וניסיתי למשוך אותו בלשונו מה הוא יכול לעשות. גרשון היה אדם חזק, פתאום הוא אומר לי 'פאינה דורשת אתה חייב לעמוד בתשלומים'".
בן שושן כבר הודה והורשע בפרשה בעבירה של סיוע למתן שוחד. קירשנבאום מואשמת בתיק בשורה ארוכה של מקרי שוחד, היא והנאשם רמי כהן דוחים את המיוחס להם באישום. את קירשנבאום מייצג עו"ד גיורא אדרת. את כהן מייצגים עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס. את התביעה הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.