בבית, עם 20 אורחים: צעירי סעודיה נגד חתונות הראווה
יותר ויותר צעירים בממלכה קוראים תיגר על המסורת והלחץ החברתי לקיים חתונות נוצצות ופונים לחלופות זולות וצנועות. חלקם מקיימים טקסים קטנים או מתחתנים בחו"ל, ואחרים דוחים את החתונה לגיל 40. חלק מהמשפחות מתנגדות לאירועים ה"מבישים": "יגידו שאנחנו עניים"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בממלכה העשירה בנפט, חתונות הן בדרך כלל ראוותניות ונוצצות, עם רשימת אורחים מנופחת שנתפסת הן כחובה חברתית והן כסמל של עושר. הציפיות לחתונות כאלה הן לעתים קרובות מקור ללחץ כלכלי עבור חתנים שמממנים את רוב ההוצאות, כולל שכירת אולמות אירועים, בדרך כלל במחיר מופקע.
יותר ויותר מבני דור המילניום, כמו אלבאני, קוראים תיגר על המסורת והלחץ החברתי ומקיימים את החתונות בבית. כך הם גם חוסכים כסף רב.
כ-20 קרובי משפחה וחברים הוזמנו לסעודת החתונה של אלבאני בן ה-26 שנערכה לאחרונה בבית הוריו במערב העיר ג'דה. מדובר בכמות זעירה של אורחים על פי אמות מידה סעודיות. הסעודה כללה את המאכל הסעודי הלאומי קבסה – תבשיל בשר ואורז.
"אנשים משתגעים עם חתונות, מזמינים מאות אורחים ומבזבזים מיליונים בלילה אחד כדי להביא את הזמרים הטובים ביותר ואת הלהקות הכי טובות", אמר מען אלבאני בן ה-21, אחיו של החתן. "רצינו לעשות משהו שונה, חגיגה קטנה יותר בבית, גם זה יכול להיות כיף".
חתונות ביתיות מתקיימות בסעודיה כבר שנים, אך כיום הן מסמלות את מלחמתם של הצעירים נגד בזבזנות. בעידן החדש של צנע, נראה שהחתונות הצנועות והביתיות זוכות לפופולאריות רבה.
בסעודיה ישנו אחד הריכוזים הגבוהים בעולם של משקי בית עשירים. אבל קיצוצים במענקי סיוע, העלאת המסים ושיעורי האבטלה הגדלים בקרב הצעירים, הביאו לקיפאון בהכנסות של משקי הבית בממלכה, ולפי המומחים – ירידה בסגנון החיים.
השינוי בממלכה, שבעבר לא גבתה מסים, גורם ללחץ רב, בעיקר בקרב הצעירים, ומציב אתגר חדש ליורש העצר מוחמד בן סלמאן, מנהיג המדינה בפועל. השינוי משפיע גם על שוק החתונות הסעודי.
ההוצאה השנתית על חתונות בממלכה עולה על שני מיליארד ריאל (533 מיליון דולר), והיא הגבוהה ביותר בעולם הערבי. כך אמרו בשנה שעברה מארגני יריד החתונה הבינלאומי הסעודי.
מידע סטטיסטי על חתונות ביתיות חסכוניות אינו זמין, אבל שני מתכנני חתונות עם לקוחות סעודים רבים סיפרו שההוצאה הממוצעת על נישואים בממלכה ירדה ב-25% בשנה האחרונה. לדבריהם, נרשם קיצוץ גדול בטקסים המפוארים. חברה המכינה כרטיסי הזמנה לחתונות בריאד דיווחה על ירידה של 70% בהכנסותיה, ועל לקוחות רבים שדורשים עיצובים מושקעים במחירים זולים יותר.
"חתונות לא צריכות להתחיל עם הלוואה בנקאית", אמר מורטדה עבאווי, נהג "אובר" בן 29. עלות השכרת אולם אירועים, תשלום נדוניה ובגדי הכלה, כולל איפור ותכשיטי זהב, היא 80 אלף ריאל (21,300 דולר) בממוצע. מחיר שעבאווי סירב לשלם.
הוא עורר סערה משפחתית כשהציע לערוך את חתונתו במרכז הקהילתי המקומי בשנת 2016. החלטתו לקיים טקס קטן אף הובילה לעימות פיזי עם אחיו הבכור שכינה את הרעיון "מביש" משום ש"אנשים יגידו שאנחנו עניים".
גם הוריו של עבאווי והורי הכלה זעמו על הרעיון, אך בסופו של דבר כולם נכנעו כאשר עבאווי איים שיישאר רווק ויברח לבחריין השכנה והליברלית יחסית. עבאווי לא הסכים להתפשר: בלי נדוניה, בלי זהב, ובלי מסיבה גדולה אחרי טקס החתונה.
עבור המסיבה העיקרית הוא השתמש בתרגיל אחר - הוא הזמין את כל חבריו וקרוביו כדי לא לפגוע באיש, אבל קיים את האירוע בשעת ערב מאוחרת באמצע השבוע, וכך אילץ את המשפחות עם ילדים בגיל בית ספר לדחות את ההזמנה בעצמם.
החתונה, בסופו של דבר, עלתה רק 9,000 ריאל (2,400 דולר). החוויה הובילה את עבאווי להקים קבוצת עזרה עצמית ל"נישואים במחיר סביר" בעיר אל-אחסה שבמזרח המדינה, הממליצה לצעירים על דרכי התמודדות עם הלחץ החברתי להגדלת ההוצאות.
אבל לא כולם מצמצמים את הוצאות החתונה, וסעודים רבים עדיין מנסים להרשים את האורחים בעזרת שמלת נשף מעוצבת לכלה ורקדניות בטן ממצרים. רבים נכנעים ללחץ החברתי ואחרים פשוט מתחתנים בחו"ל כדי להימנע מהעיסוק במנהגים ובביקורת.
בטור שהתפרסם בעיתון ב-2017 תחת הכותרת "חתונות יקרות, בזבוז כסף", מתח עבדול גאני אל-גאש ביקורת על מנהיגי הדת שנכשלו בחינוך ההמונים שחתונות לא נועדו כדי להשוויץ. חתונות הן גם גורם לבזבוז מזון רב, שכן בסוף האירועים כמויות גדולות של מזון נזרק.
בספטמבר האחרון דיווח העיתון Saudi Gazette כי הלחץ לקיים חתונות גדולות הגוררות הוצאות מנופחות יחד עם שיעורי האבטלה הגדלים גורמים לצעירים רבים לדחות את החתונה לגיל 40. אך גם סעודים שיכולים להרשות לעצמם אירועים ראוותניים מגלים את ערך הפשטות ומחליטים לצמצם בהוצאות.
"אשתי נזכרת בחתונה שלנו ושואלת 'למה בזבזנו אפילו 9,000 ריאל?'", סיפר עבאווי. "יכולנו להשתמש בכסף הזה כדי לטייל".