נוהל חדש: שופטים לא יוכלו לדבר בחשאי עם התובעים
נשיאת העליון אסתר חיות הציגה ממשק עבודה חדש בין שופטים לגורמי התביעה והחקירה בבקשות לפני כתב אישום. ברקע פרשת המסרונים, מעתה לא יוכלו הצדדים להתלחש, להיפגש בלשכה או להחליף מסרונים
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, הורתה על נוהל המסדיר את ממשק העבודה בין שופטים ובין גורמי תביעה וחקירה בבקשות לפני הגשת כתב אישום. הנוהל אוסר על שופטים להתלחש עם אחד הצדדים למשפט, ולא להיפגש בלשכת השופט עם מי מהצדדים, ולא להחליף מסרונים.
ההוראה הועברה כחלק מדו"ח שהותר לפרסום אתמול (יום ג'), של השופט העליון יוסף אלרון על דרך עבודת השופטים אל מול התובעים, החוקרים והסנגורים. זאת כלקח מפרשת "שופטת המסרונים", רונית פוזננסקי-כץ.
נגד השופטת פוזננסקי-כץ הוגשה קובלנה משמעתית, היא ננזפה ותוכל לחזור לשיפוט רק בחודש אפריל. אולם הכשלים המערכתיים שנתגלו בבית משפט השלום בתל אביב, כשבין השאר ניהלה השופטת פוזננסקי-כץ מגעים בלתי אמצעיים עם התובע במשפט והחליפה איתו מסרונים, גרמו לפגיעה באמון הציבור במערכת המשפט ולתחושה של אי-שוויון באולם המשפט.
עיקרי הוראת הנוהל: הקשר בין השופט ובין גורמי החקירה והתביעה וכל גורם המופיע בפניו בבקשות השונות יתקיים אך ורק במהלך הדיון המתקיים בפניו בבקשה, והשופט יימנע מכל קשר ישיר או בלתי פורמלי אחר עימם. "יש להימנע לחלוטין מחילופי דברים בלחש בין השופט לנציג היחידה החוקרת, וזאת כדי למנוע מראית עין של חוסר הוגנות בהליך כלפי החשוד ובא כוחו".
תשובות שנטען לגביהן חיסיון על ידי נציג היחידה החוקרת תוגשנה בכתב בלבד, בצירוף הנימוקים לבקשת החיסיון.
אם נציג היחידה החוקרת אמר דברים בעל פה לשופט, יתועד הדבר בפרוטוקול הדיון, גם אם מפאת היותו של החומר חסוי לא ניתן יהיה להעלות על הכתב את תוכן הדברים. כך, למשל, ייכתב בפרוטוקול הדיון כי "נציג היחידה החוקרת הפנה את בית המשפט לדו"ח הסודי".
בקשות מעצר ובקשות למתן צווים יוגשו בשעות העבודה הרגילות למזכירות בית המשפט. לא תתאפשר הגשת בקשות במישרין לשופט או למי מאנשי לשכתו, בלשכתו או באולמו. חומר החקירה יוצג לשופט במהלך הדיון באולם בית המשפט בין בדיון המתקיים במעמד כל הצדדים ובין בדיון המתקיים במעמד צד אחד. ככל שהדבר נדרש, יפסיק השופט את הדיון ויעיין בחומר החקירה בלשכתו ללא נוכחות מי מהצדדים.
בתיקי חקירה רחבי היקף, ועל פי בקשה מנומקת שתוגש לבית המשפט, רשאי בית המשפט להתיר לנציג היחידה החוקרת להגיש את חומר החקירה מראש באמצעות מזכירות בית המשפט. השופט או אנשי לשכתו לא יקיימו קשר ישיר מול נציג היחידה החוקרת לעניין קבלת חומר החקירה.
כל דיון בבקשה יתועד בפרוטוקול וכן יתועדו כל המסמכים שהוגשו במהלך הדיון.
החלטות בבקשות מעצר ובבקשות למתן צו לרבות על דחיית הבקשה יינתנו ויתועדו במערכת "נט המשפט", למעט במקרים חריגים ובאישור נשיא בית המשפט או סגנו.