"איראן ממשיכה בתוכנית הגרעין, חייבים איום צבאי"
אחד ממומחי הגרעין המובילים בעולם, דיוויד אלברייט, אמר באולפן ynet שהאיראנים רחוקים שנה או פחות מפצצה. ההסכם הנוכחי שהאירופים מנסים לשמר, לדבריו, מסוכן. "ה'גזרים' לא יעזרו, חייבים סנקציות ואיום בכוח"
אחד מהמומחים הבינלאומיים הגדולים לנושא הנשק הגרעיני מזהיר מפני המשך בהסכם בין המעצמות לבין איראן, וקובע שיש צורך ב"איום צבאי" לצד סנקציות כדי לעצור את התוכנית של טהרן. התוכנית, לדבריו, עדיין נמשכת. פרופ' דיוויד אלברייט התארח היום (ב') באולפן ynet, וקבע כי "חשיפת ארכיון הגרעין לימדה אותנו על השקר ועל השותפים בהנהגה הנוכחית שעסקו בתוכנית לפצצה".
אלברייט, שהקים בעשור הקודם את המכון למדע וביטחון בינלאומי בוושינגטון, חשף במחקריו אתרי גרעין סודיים באיראן. הוא השתתף בעבר גם בפעילות פיקוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) וכעת נמצא בישראל כאורח הכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בתל אביב.
- בנאומו בספטמבר, נתניהו חשף מתקן גרעין סודי באיראן. מה השתנה מאז?
"הגילוי היה על אתר סודי שבו היה ציוד לבניית נשק גרעיני, שאיראן לא הייתה אמורה להחזיק. מה שהשתנה זה שיש בדיקה הרבה יותר קפדנית של העבר של איראן, ושל כוונותיה. אם הכוונות של איראן הן לשלום – למה שיהיו להם סוג ציוד כזה? וגם ארכיון גרעיני גדול, שנחשף בידי ישראל בתחילת 2018. הגילוי הזה העלה את השאלות לגבי המחויבות של איראן לתוכנית גרעינית שאינה צבאית".
- מה כולל הידע הנוכחי שלנו על ההתקדמות באתר, אם יש התקדמות?
"מאוד ברור שהתכניות של איראן לנשק גרעיני יותר גדולות ממה שאנשים חשבו. הם ממש כיוונו בשנות ה-2000 המוקדמות לבנות חמישה ראשי נפץ גרעיניים ולערוך ניסויים גרעיניים תת קרקעיים. הם החליטו לקצץ את התוכנית בגלל לחצים בינלאומיים – אבל לא הפסיקו את התוכנית. התיעודים מראים שהתוכנית ממשיכה, גם היום. זו שאלה בוערת - איך אפשר לקבוע שהתוכנית של איראן נפסקה? זה יצריך עבודה רבה מצד הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית".
- המנהיגים האיראנים משקרים?
"בוודאי. במסמכים רואים שהשקר על העבר של תוכנית הנשק הגרעיני נבע מהרמות הגבוהות בממשל. הנשיא רוחאני, שהיה היועץ לביטחון לאומי, היה מעורב בהחלטה לייצר נשק גרעיני ואז להסתיר ולכסות על מה שנעשה. אנחנו לא יודעים אם הוא היה מעורב במאמצים להפוך את התוכנית ליותר 'חסויה' כדי לשרוד את הפיקוח הבינלאומי המתהדק. אנחנו לא יודעים מה תפקידו היום, בניסיון לשמר אופציית נשק גרעיני. זה בהחלט יכול להיחשף בשנים הקרובות אם לא ייעשה עוד להגביל את התוכנית הגרעין של איראן".
- חלק ממנהיגי העולם עדיין קונים את השקרים.
"נכון. זו סיטואציה דיפלומטית מסובכת. ארה"ב נסוגה מהסכם הגרעין ורוצה להטיל סנקציות, האירופאים רוצים להיאחז בהסכם. במגעים שקדמו לפרישה, בריטניה צרפת וגרמניה הסכימו עם ארה"ב שצריך לתקן את ההסכם הזה. האירופאים צריכים להבין שיש להאיץ את התהליך הזה של תיקון ההסכם".
- אתה מאמין בעתיד של משא ומתן בין ממשל טראמפ בארה"ב עם האיראנים?
"אני לא יודע אם זה סביר, אבל עם הנשיא טראמפ הכול אפשרי. זו האסטרטגיה של ארה"ב - להשיג הסכם טוב יותר, לרסן את ההתנהלות האיראנית במזרח התיכון ולהגביל את הטילים הבליסטיים ארוכי הטווח שלהם".
- היו הרבה דיבורים על תקיפות באיראן. אתה מאמין שנגיע לנקודה הזאת?
"לא. הדיפלומטיה רק התחילה. אנחנו לא יודעים אם איראן תישאר בהסכם. אם היא תישאר, נוכל לתקן אותו מהנקודה הזאת. ואם איראן תעזוב את ההסכם, אני בטוח שיהיו הצהרות של ארה"ב ואחרים שאם איראן תחתור לנשק גרעיני - ארה"ב תמנע את זה".
- אם איראן תצא מההסכם עד כמה אנחנו רחוקים מפצצה גרעינית?
"קשה להעריך. משהו כמו שנה. אבל ההערכה הזו יכולה לרדת לכמה חודשים. אחרי שראינו את המידע מהארכיון, הבנו טוב יותר שיש להם יכולת להגיע לנשק גרעיני על גבי טילים, יותר ממה שחשבנו לפני שראינו את הארכיון".
- מה אנחנו יודעים על העימותים הפנימיים באיראן בנושא הגרעיני?
"אנחנו לא עוקבים אחרי הפוליטיקה הפנימית. למרות זאת, אנחנו רואים שהרבה מהמנהיגים של התוכנית הקודמת לגרעין ממשיכים להיות חלק מההנהגה גם היום. הזכרתי את רוחאני; היועץ הנוכחי לביטחון לאומי היה שר ההגנה והשתתף בפגישות שבהן הוחלט לייצר נשק גרעיני; מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה היה שותף מרכזי בבניית אתר גרעיני סודי; כל זה לא היה ידוע כלל לפני (חשיפת) הארכיון".
- אתה חושב שאנחנו עדיין יכולים להפסיק את התוכנית הגרעינית?
"כן. הארכיונים הראו גם שאיראן פגיעה מול לחץ בינלאומי, אבל חייבים להיות נחושים ושליליים. זה צריך לכלול סנקציות ואיומים של כוח צבאי. זו השפה שעובדת עם איראן. 'גזרים' כנראה לא עובדים, כמו שראינו בהסכם הזה".