מזכ"ל האו"ם: האנטישמיות הולכת ומחמירה
בטקס יום השואה הבינלאומי באו"ם נאמו מזכ"ל הארגון, שגריר ישראל וניצולה ממחנה טרזין. בטקס אחר בווינה קיבל סילבן שלום פרס מפעל חיים
האו״ם ציין היום (שני) את יום השואה הבינלאומי שחל אתמול, בטקס מיוחד בעצרת הכללית שבו נאמו מזכ"ל האו״ם אנטוניו גוטרש, ושגריר ישראל דני דנון.
את נאומו פתח המזכ"ל גוטרש בגינוי תופעת האנטישמיות המתגברת בעולם ואמר כי "האנטישמיות לא רק חזקה, אלא הולכת ומחמירה ואנחנו חייבים לעמוד נגדה... אנו חוזרים ומחזקים את נחישותנו להילחם בשנאה שעדיין מכה את עולמנו ויש צורך יותר ויותר שנשמיע זעקה נגדה". גוטרש הוסיף כי "היכן שיש אנטישמיות, אף אחד לא בטוח".
השגריר דנון אמר בנאומו כי "כאשר קריאות לא פוסקות להשמדת ישראל נמצאות על בתי כנסת, על קברים ועל טילים איראניים, היהודים ברחבי העולם מתקשים להרגיש בטוחים. לא עוברת שנה אחת ללא אירועים אנטישמיים, כתוצאה מכך שהעולם בוחר באדישות".
דנון התייחס לאדישות, כדבריו, של הקהילה הבינלאומית מול האנטישמיות המודרנית וטען ש"האדישות היא אויב האנושות. היא מאפשרת למדינה חברה באו"ם לפתח נשק גרעיני בזמן שמטרתה הגלויה היא להשתמש בו להשמדת מדינת היהודים. העם היהודי והמדינה היהודית יישארו חיים, חזקים ונחושים לנצח ויהיו חלק מעידן שלא ייגמר", סיכם.
אינג׳ ארובכר (Inge Auerbacher), ניצולת שואה ממחנה טרזין, נשאה גם היא דברים בטקס ואמרה: "תקוותי, רצוני וחלומי הוא שכל ילד יגדל ללא רעב וללא דעות קדומות. התרופה לשנאה היא החינוך, לעולם לא עוד אנטישמיות. אני מתחננת בפני העולם".
לאחר הטקס בעצרת, ערכה משלחת ישראל לאו"ם, בשיתוף עם המשלחות של פרו ופורטוגל, אירוע לפתיחת תערוכה המוקדשת לדיפלומטים חסידי אומות עולם. באירוע השתתפו מזכ״ל האו"ם ובני משפחותיהם של דיפלומטים שהוכרו כחסידי אומות עולם.
טקס איטלקי מיוחד בניו יורק
לא הרחק מבניין האו"ם, מחוץ לקונסוליה הכללית של איטליה בלב מנהטן שבניו יורק, התקיים במשך חמש שעות טקס ייחודי שבו הוקראו 8,000 שמות הנספים האיטלקים בשואה ואלו שגורשו משטחה כחלק מהשואה. את השמות קראו סגנית שר החוץ האיטלקי, עמנואלה קלאודיה, הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק דני דיין וקונסולים של מדינות שונות.
סגנית שר החוץ האיטלקי התייפחה בבכי במהלך קריאת השמות ואמרה: "אני מקווה שאני ראויה לקרוא שמות אלו". הטקס נערך בשותפות עם רשת אוניברסיטאות NYU ואליו הוזמנו סטודנטים רבים.
הקונסוליה האיטלקית ערכה טקס בניסיון לחנך את הדורות הצעירים על ״ההיסטוריה של הטוטליטריות״ ולהעלות את המודעות ״להתנהגויות גזעניות ושנאת זרים״. הקונסול האיטלקי הכללי בניו יורק, פרנססקו גונרדי, ציין כי "המוסדות האיטלקיים והישראליים יעמדו זה לצד זה עם קהילת הסטודנטים, משפחותיהם ואנשי חינוך לשמירת זכרם של קורבנות השואה, ובכך יפעלו לשיקום ערכי השוויון, הדמוקרטיה וזכויות האדם".
לדברי הקונסול הישראלי דיין, "בשנה שחלפה מאז יום השואה הבינלאומי הקודם - נרצחה בפריז ניצולת השואה מירל קנול ונרצחו בפיטסבורג 11 יהודים בתפילת שבת. כיום אנחנו מנוסים יותר מאשר לפני 80 ו-90 שנה. היום אנחנו יודעים ש'לעולם לא עוד' פירושו לפעול עכשיו".
פרס לסילבן שלום
את יום השואה הבינלאומי לא ציינו לפני 2005, אז היה זה שר החוץ הישראלי סילבן שלום שפעל להעברת ההחלטה באו"ם ברוב של יותר מ-150 מדינות. על כך הוא קיבל את פרס מפעל החיים של "קונגרס וינה" המלכד את ראשי האקדמיה האירופית, בכירי המדענים וזוכי פרס נובל, פוליטיקאים בכירים, מובילי דעה ומשפיענים מכל העולם.
לראשונה, הקונגרס הקדיש יום דיונים לטקס לרגל ליום השואה הבינלאומי. בין המשתתפים באירוע - מזכירת המדינה האוסטרית קרולין אדסטדלר, נשיא התאחדות התעשיינים של אוסטריה, נשיא ארגון הרופאים האוסטרי, נשיא חברת הרכבות הלאומית האוסטרית, מנכ"ל משרד החוץ והשגריר באו"ם לשעבר רון פרושאור, שגרירת ישראל באוסטריה טליה לדור פרשר, שגרירים, ראשי ערים, היסטוריונים וחוקרים בכירים ואורחים רמי דרג.
שלום היה אמור לקבל את פרס מפעל החיים לצד מזכ"ל האו"ם לשעבר קופי אנאן, שתמך ביוזמה והלך לעולמו באוגוסט האחרון. העניקו את הפרס נשיא צ'כיה לשעבר ואצלב קלאוס, היו"ר והמייסד של קונגרס וינה דיוויד אונגר-קליין, נשיא הקונגרס היהודי-הישראלי ולדימיר סלוצקר ופרושאור. ברגע האחרון נבצר מסילבן שלום להגיע לקונגרס וינה מסיבות משפחתיות אישיות והפרס יימסר לו בהמשך.
השר לשעבר שלום אמר: "זוהי זכות גדולה לקבל את הפרס החשוב הזה. כשר החוץ של ישראל, ההישג שאני גאה בו ביותר הוא הובלת ההחלטה ההיסטורית באו"ם לציון יום השואה הבינלאומי. עם העלייה המדאיגה באנטישמיות, והדור האחרון של הניצולים, משימת הנצחת ששת מיליון היהודים שנספו בשואה, לצד לימוד לקחי העבר כדי ליצור מחר טוב יותר, מעולם לא היו דחופים או נחוצים יותר".