מארגני הפגנת יוצאי אתיופיה: "מציגים אותנו כטרוריסטים"
מארגני המחאה על אירוע הירי בבת ים שנגמר במותו של יהודה ביאדגה מוסרים כעת פרטים על הצפוי מחר בתל אביב. שחר מולה, ממארגני המחאה: "חבל שהמשטרה מציגה אותנו כגוף טרור". רחל גיל יוסף: "בארץ זבת חלב ודבש אנחנו אוכלים מרור"
יממה לפני מחאת יוצאי אתיופיה על האירוע הקשה שבו נורה למוות יהודה ביאדגה בבת ים, מאשימים פעילים את המשטרה ביצירת אווירה של דה-לגיטימציה למחאה. במסיבת עיתונאים שכינסו בצהריים (יום ג') בתל אביב, אמר שחר מולה, ממארגני המחאה: "המשטרה עושה לנו דה-לגיטימציה. יש שלושה-ארבעה פוסטים של קיצונים. אנחנו עשינו לזה סוף. אנחנו בשיתוף פעולה עם המשטרה. יש מתווה, המחאה מסודרת, אנחנו משתפים פעולה. חבל שהמשטרה מגיעה לחדשות ומציגה אותנו כגוף טרור. אנחנו לא טרוריסטים".
עוד אמר מולה: "יש שמנסים לצייר את המחאה כאלימה. אני רוצה להעביר מסר - אנחנו באים בנחישות אבל לא באלימות. אומרים שיבואו עם פרשים ובכל הכוח, אנחנו לא אלימים. מבקשים שהאירוע יהיה של כלל הציבור. האירוע של יהודה צריך להדיר שינה מכולם. אמרנו שנראה שיהיו גורמים אנרכיסטים ושזו האחריות של המשטרה לזהות אותם לפני המחאה. אנחנו באים למחות בנחישות אבל בלי אלימות. אנחנו מדגישים כמארגני המחאה שהאירוע הוא ללא אלימות". הוא סיפר כי המארגנים ביקשו ממפקד המחוז שהשוטרים ישאו מצלמות גוף וציין כי גם המפגינים יצלמו את האירוע.
אירוע המחאה יתחיל מחר ב-15:00, בצומת הרחובות בגין וקפלן בתל אביב (צומת עזריאלי). ייתכן שהמשתתפים יצעדו לכיכר רבין, שבה נרשמו עימותים קשים לפני ארבע שנים במחאת יוצאי אתיופיה. שחר מולה אמר: "אנחנו יוצאים למחאה מוצדקת. למרות שיצאנו למחאה ב-2015, לא נעשו שינויים. אנחנו עוברים מדי יום אירועים של אלימות. המקרה של יהודה שבר את גב הגמל. אנחנו רוצים להגיע ולזעוק שאי אפשר להמשיך".
שחר מולה דרש כינוס חירום ממשלתי, "מח"ש איבד את האמון של קהילת יוצאי אתיופיה. למח"ש אין שיניים. הוא כנראה לא יכול לתת את המענה. אנחנו דורשים שיקום שופט חוקר. דמאס פיקדה - התיק שלו נסגר. עבר את היועץ המשפטי וינשטיין, הגיע יועץ משפטי חדש והשוטרים הועמדו לדין. הנושא של יוסף סלמסה - גם במקרה שלו אף אחד לא הביא את האמת למשפחה וחקר את האירוע הזה. לכן אנחנו דורשים שימונה שופט חוקר".
בעקבות המחאה הקשה לפני ארבע שנים, הוקמה ועדת פלמור שהגישה המלצות. לדברי מולה, רק שניים מתוך 70 הסעיפים בדו"ח יושמו. "מה שיושם זה ששמו מצלמות על גוף השוטרים. זה יתרום לכל אזרחי ישראל. דבר נוסף - הוקם צוות תיאום למאבק בגזענות. צוות שמונה אדם אחד ללא סמכויות. גם פה עושים צחוק. אנחנו דורשים בחינה מחודשת של הדו"ח. אנחנו דורשים מהמפכ"ל למנות קצין בודק במחוז תל אביב בעקבות שלושת האירועים האחרונים והקשים: יהודה ביאדגה, שחר ממן ודמאס פיקדה. כל שלושת האירועים קרו בתחנת המשטרה בבת ים. מישהו כנראה לא לומד ולא חוקר אירועים".
קייס סמאי מהרט אליאס, מהמנהיגות הרוחנית: "התכנסנו אתמול המנהיגות הרוחנית עם מארגני המחאה, פעילי הקהילה ואחרים. באנו לומר כן למחאה ולא לאלימות". הקייס ביקש מהשוטרים לגלות איפוק, סובלנות ורגישות. "הצעירים שלנו לא אלימים, הם בנים טובים שרוצים להיות חלק מהמדינה. חלמנו על הארץ, הילדים שלנו רוצים להיות בכל תחומי החיים, לא בכלא".
רחל גיל יוסף, ממארגנות המחאה, אמרה כי "חשוב שכולם יבינו שהמחאה היא מאבק צודק לטובת כולם. אלימות משטרתית יכולה לפגוע בכל אחד. היום זה יהודה, מחר אולי זה אחי וכל אחד אחר. הליקויים האלה קורים כל יום. יכולים לעצור אותך באמצע הרחוב ולבקש קבלה על טלפון נייד. זה לא קורה בשכונות אחרות. זה לא יכול להיות שהילדים שלנו יגנו על המדינה וכשהם יחזרו הביתה הם יהיו חשופים. אנחנו לא נגד המשטרה. המחאה היא כדי שהמשטרה תהיה טובה יותר".
עוד אמרה כי "ההורים שלנו עשו הכול כדי להגיע לפה. בארץ זבת חלב ודבש אנחנו 40 שנה אוכלים מרור. זה לא יכול להיות שלוחמים מצדיעים לדגל ושרים להיות חופשי בארצנו אבל הם לא חופשיים בארצם. אי אפשר לחיות בתחושה שאנחנו סוג ב'. אנחנו רוצים להיות חופשיים כי אין לנו ארץ אחרת. אם לא נעשה טיפול שורש אנחנו נבכה על עוד בנים".
דסש טהיי-מלס, ממארגנות המחאה, קראה לאזרחים להצטרף למחאה: "בואו עם הילדים, תנו להם שיעור בסובלנות ובערבות הדדית. אנחנו פה כדי להישאר. כדאי שנלמד להסתדר ביחד. יש לתרבות האתיופית המון אוצרות שאתם מפספסים. יש לנו הרבה במה להתגאות. אנחנו מציעים לאחים שלנו, יוצאי אתיופיה, תקווה. צריך להבין את המשמעות של שיטור יתר בקרב יוצאי אתיופיה. לא נותנים לילדים תקווה, מבזים אותם, משפילים אותם. אותם ילדים שצריכים להיות בצבא".
טהיי-מלס הוסיפה: "לא אנחנו יזמנו את ההפגנה. היא הגיעה מהרשת. הבנו שאין דין ואין דיין ודברים יכולים לצאת משליטה. לכן נפגשנו עם הקייסים, ביקשנו שיכריזו על זה כיום צום. דיברנו עם מפקד המשטרה שהבטיח שלא יהיו שם פרשים. אנחנו מקווים שלא יבגדו באמון שלנו".
היום אמר עו"ד צחי לסרי, שמייצג את משפחתו של ביאדגה, בריאיון לאולפן ynet כי "דובר בכיר מאוד במערך משטרת ישראל הרים טלפון לפעילה חברתית ואמר לה: 'אנחנו יודעים מה את כותבת, אנחנו יודעים איפה את עובדת'. היא חשה מאוימת באותו הזמן".
עורך הדין של משפחת ביאדגה אמר כי המשטרה "מנסה לעשות דה-לגיטימציה לציבור שלם, זה פשוט מעשה שלא ייעשה. בגלל שצריך משטרה חזקה, אנחנו לא יכולים לקבל אירועים שכאלו, של ירי באזרח ושל דוברים שיוצרים קשר עם פעילים חברתיים, מהלכים עליהם אימים ומשבשים הליכים". לדבריו, משפחת ביאדגה גילתה ממלכתיות ואיפוק גדול מאוד לאורך כל הדרך. "המשפחה כואבת מאוד, המחאה מבחינת המשפחה תהיה ממוקדת בעובדות ובדברים מהותיים, ולא באופן משתלח במשטרה".
"מלבד האירוע עצמו, שנמצא בבדיקה, המדיניות של המשטרה לאחר קרות האירוע היא פשוט כזו שאין כדוגמתה. לבוא מטעם הדוברות ולהלך אימים על פעילים לפני הפגנה? לעשות דה-לגיטימציה לציבור שלם?", אמר עורך הדין. הוא אמר כי אם יש בודדים שמאיימים, "תתכבד משטרת ישראל על כלל זרועותיה, תגיע אליהם ותזמן אותם לחקירה. אם יש לכם אנשים שאתם יודעים שמבקשים לירות על שוטרים או על תחנות, תעצרו ותחקרו אותם, אבל לבוא ולצייר מציאות שבה העדה האתיופית הולכת להתפרע? מספיק עם זה, לא למדנו כלום בארבע שנים?"
אז מה בעיניך עושה המשטרה עכשיו?
"דה-לגיטימציה לציבור שלם, והיא מנסה להמשיך לטייח את מה שקרה בהתנהלות שבחלקה פלילית, חד-משמעית".
דרבה פיקדה, אחיו של דמאס שהוכה בידי שוטרים בשכונת ג'סי כהן בחולון באירוע שתועד וגרר בשעתו גל מחאה חריף, אמר לאולפן ynet: "אני חוזר לאותה תקופה של לפני ארבע שנים, כל המקרה של אח שלי, כל אותה חוויה שחווינו במשפחה, זה מקומם שזה קורה שוב, עד מצב של רצח, לאן הגענו? זו מערכת שבאמת כל הציבור הישראלי אמור להסתמך עליה, זה בא פשוט ממקום לא צפוי. מציירים אותנו כאנשים אלימים. זה לא נכון".
אתה חושב שהמשטרה מנסה לפוצץ את המחאה של מחר?
"זה לא הגיוני שהם מציירים קהילה שלמה, גם זה לא נכון, אנחנו מביעים את הדעה שלנו על המקרה שקרה, מהמקרה הזה אני מחפש מילים לנחם את המשפחה ולא מצאתי, זה נורא ואיום. זה לא עבריין שבא באמת לפגוע בך, אתה פשוט יורה בו בלי לחשוב פעמיים".
כשאתה הולך ברחוב כאזרח ממוצא אתיופי, עוברת ניידת משטרה, אתה חושש?
"אני בהחלט אגיד לך כן".
ח"כ פנינה תמנו-שטה (יש עתיד) אמרה כי ביומיים האחרונים היא "עסוקה בלכבות את הדה-לגיטימציה שעושה המשטרה ליוצאי אתיופיה כאשר היא בוחרת לנטר פוסטים, אבל לקחת פוסטים ממש בשוליים ולומר: הינה, יוצאי אתיופיה מאיימים לירות על שוטרים. פה זה לא ארצות הברית, יוצאי אתיופיה יממשו את זכותם החוקתית לצאת ולהפגין. כשראיתי את הכותרת 'חשש לירי, מהומות', מי נתן להם את זכות הנבואה כאשר הם אמורים להיות גורם מקצועי מאוד שקול? אני רוצה לומר - יש איזה סוג של הסתרה של המשטרה, שכביכול הם לא עשו את זה. פשוט בושה וכלימה".
לקראת ההפגנה שוחח נשיא המדינה ראובן ריבלין עם עם ממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן וח"כ תמנו שטה. "אני מבקש מכולנו", אמר, "גם בתוך להט הרגשות והרוחות, לפעול באיפוק המרבי ובשיקול דעת".
הנשיא ציין שיש לקחת בחשבון את עוצמת סערת הרגשות שהמפגינים נמצאים בה ולתת לקול המחאה להישמע וכל זאת כמובן רק במסגרת החוק.