מוסלמית משייח ג'ראח על ההגה בקו אגד למערב ירושלים
המוסלמית הראשונה ממזרח ירושלים מאחורי ההגה של אגד. ג'אדה חמאד מגדירה את עצמה כסמל ותוהה: "אם נשים מטיסות מטוסים, למה שלא ינהגו באוטובוס?"
ג'אדה חמאד (42) מתעוררת כבר 25 שנים בכל בוקר בביתה בשכונת שייח ג'ראח בירושלים, מטפלת בשמונת ילדיה ומכינה אותם לקראת היציאה לבית הספר. אולם בחמשת החודשים האחרונים השגרה שלה הוחלפה: חמאד עדיין מתעוררת מוקדם ואחר כך מתיישבת מאחורי הגה האוטובוס של קו 42 בירושלים.
85 שנים מאז שאגד נוסדה, חמאד היא המוסלמית הראשונה ממזרח העיר שמעסיקה החברה. העסקתה קרתה די במקרה. היא שמעה על קורס שמעביר מרכז "ריאן" של משרד הרווחה לתושבי מזרח ירושלים, והתלהבה. "אמרתי לעצמי, למה לא בעצם? הרי נשים כבר מטיסות מטוסים, למה שלא אנהג באוטובוס?".
רוב הנוסעים באוטובוס של חמאד מנסים לשים את הפוליטיקה והדעות הקדומות בצד, ומשתדלים ליהנות מהמראה המרענן של אישה עם כיסוי ראש על כס הנהג. "היא נוהגת מצוין, זה מה שחשוב", אמרה אחת הנוסעים. נוסע נוסף אמר כי "זה לא באמת משנה מי מאחורי ההגה, כל עוד הוא אחראי כמוה".
חמאד מספרת כי מעולם לא חלמה להיות נהגת מקצועית. נסיבות החיים הן אלה שהובילו אותה להפוך לנהגת המוסלמית הראשונה באגד. "לפני כמה שנים, בעלי נאלץ לעזוב את עבודתו כפועל בניין עקב תאונת עבודה. חיינו מ-1,000 שקלים בחודש וזה לא הספיק. הגעתי למרכז 'ריאן', ושם אפשרו לי לעבור קורס נהיגה על אוטובוס. לא חלמתי על זה, אבל זה מה שיש".
איש מלבד בעלה לא ידע שהיא משתתפת בקורס. גם כאשר החלה לנהוג בעיר, החליטה לשמור זאת לעצמה מחשש לתגובות במזרח העיר. "בני המשפחה המורחבת שלי אפילו לא ידעו", היא מספרת. אלא שיום אחד היא צולמה ותמונתה הופצה בכלי התקשורת במזרח העיר, כששאלה אחת התנוססה על גבי התמונה: "מי היא הנהגת המוסלמת בעלת כיסוי הראש שעובדת באגד?"
התגובות במזרח העיר ואף מעבר לקו הירוק היו לדבריה חלוקות. חלק עודדו אותה וחלק קצת פחות, אך חמאד, שהחליטה לשבור את תקרת הזכוכית, לא אפשרה לתגובות להשפיע עליה. "לא מעניין אותי מה חושבים. ברגע שהבנתי שאני צריכה לעבוד, התנתקתי מהכול והלכתי להביא את הפרנסה הביתה", היא אמרה. חמאד גם מספרת שנהגי החברה, גם היהודים שבהם, כבר קיבלו אותה כבת בית ומעודדים אותה.
בימים אלו היא עובדת על שיפור העברית שלה, בעיקר על המילים שבהן תזדקק להשתמש בעבודה. היא גם מנסה להתרגל לעובדה שאינה נמצאת במקום אחד ונאלצת לנדוד בין מקומות התפילה שלה. "לפעמים אני אפילו מתפללת באוטובוס", היא מודה ומספרת שאגד אף הקצתה לה חדר לתפילה.
"אני רואה את עצמי כסמל", חמאד מצהירה ואומרת "הישיבה שלי מאחורי ההגה יכולה לעודד נשים נוספות במגזר שלנו לצאת ולהשתלב בשוק העבודה. כל עבודה מכבדת את עצמה". כשהיא נשאלת על החששות ממחבל שיכול לעשות פיגוע באוטובוס שלה, היא מבטלת את השאלה ואומרת "כל פעם שאני שומעת על אלימות נגד נהגים או פיגועים זה מפחיד, אבל הכול מלמעלה. בקורס למדנו איך לאפיין אנשים וזה מה שאני עושה".
מרכז "ריאן" של משרד העבודה והרווחה נועד לסייע בהכוונה תעסוקתית לאוכלוסייה הערבית, ופועל יחד עם המשרד לענייני ירושלים ומורשת וארגון "ג'וינט ישראל". המרכז מסייע בלימודי קורס הכשרה לאלו שלא יכולים לממן בעצמם את הקורס.
התוכנית החלה בשנת 2015 ופועלת ב-67 רשויות מקומיות במגזר הערבי.
יוליה איתן, ראש מנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה והרווחה, מסרה כי "העלייה בנתוני התעסוקה מבורכת ומעידה על מחויבות הממשלה לקדם אוכלוסיות שלא משתתפות מספיק בשוק העבודה. משרד העבודה והרווחה מוביל מדיניות להסרת חסמים תעסוקתיים ולהגדלת שיעור השתתפותן של הנשים הערביות בשוק העבודה. מדובר באינטרס לאומי שמסייע לסגור את הפערים, ביציאה מעוני ובפיתוח הכלכלה".