שתף קטע נבחר

 

קים לא יוותר, איראן לא מפתחת פצצה: המודיעין נגד טראמפ

הערכות גופי המודיעין בארה"ב הוצגו בוועדת המודיעין של הסנאט, ולפיהן צפון קוריאה לא תוותר על נשק גרעיני, ואיראן אינה חותרת לייצור פצצה גרעינית. הדו"ח לא מזכיר משבר בגבול מקסיקו, משבר שעליו התבסס טראמפ בדרישה למימון החומה ושהוביל להשבתת הממשל הארוכה בהיסטוריה

סוכנויות המודיעין של ארצות הברית מעריכות שצפון קוריאה לא תוותר לחלוטין על כל יכולות הגרעין שלה. כך אמר אמש (ג') ראש המודיעין הלאומי דן קואטס בעדותו בפני ועדת המודיעין של הסנאט. בדיון על האיומים הנשקפים לארה"ב ולבעלות בריתה הוסיף קואטס כי לפי הערכה חדשה של גופי המודיעין, איראן אינה חותרת בשלב זה לייצור פצצה גרעינית. ההערכות הללו סותרות באופן ישיר את מדיניותו של הנשיא דונלד טראמפ.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ראשי סוכנויות המודיעין של ארה
האיומים יגברו. ראשי סוכנויות המודיעין בדיון בסנאט(צילום: AFP)

הדיון נערך לקראת פגישתו השנייה של טראמפ עם שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און, שצפויה להיערך בסוף החודש הבא. קואטס ציין כי קים הביע תמיכה בפירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני, ולא ערך לאחרונה ניסוי גרעיני או ניסוי בטיל בעל יכולת גרעינית.

 

"עם זאת, אנו מעריכים כיום שצפון קוריאה תבקש לשמור על יכולותיה הגרעיניות ועל נשק להשמדה המונית", אמר קואטס בהצהרתו. "לא סביר שפיונגיאנג תוותר לחלוטין על הנשק הגרעיני שלה ועל יכולת הייצור שלה, משום שמנהיגיה רואים בסופו של דבר בנשק הגרעיני חשיבות מכרעת להישרדות המשטר".

 

ספקנות זו לגבי צפון קוריאה עולה בקנה אחד עם הערכות של סוכנויות המודיעין במשך שנים רבות, ומנוגדת לטענתו של טראמפ לאחר הפסגה ההיסטורית בסינגפור ולפיה צפון קוריאה אינה מהווה עוד איום גרעיני.

 

ההכנות לקראת הפסגה השנייה בעיצומן, אך לא נמסר בשלב זה מה יהיה על סדר היום, מהו המועד המדויק והיכן היא תיערך. בינתיים, סוכנויות המודיעין האמריקניות עוקבות אחר "פעילות שאינה עולה בקנה אחד עם התפרקות מלאה מגרעין", אמר קואטס, מבלי למסור פרטים.

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: AP)
מתכוננים לפסגה שנייה. טראמפ וקים(צילום: AP)

בנוגע לאיראן, קואטס אמר כי היא ממשיכה להפיץ ולתמוך בטרור באירופה ובמזרח התיכון, כולל מימון המורדים החות'ים בתימן וחימוש השיעים בעיראק. "אנחנו לא מאמינים שאיראן מקיימת כרגע את הפעילויות העיקריות הנדרשות לייצור נשק גרעיני", הוא אמר, אך הוסיף כי גורמים איראניים רשמיים "איימו בפומבי לבחון את הגבולות" של הסכם הגרעין שנחתם ב-2015 אם זה לא יניב להם את היתרונות שלהם מצפים.

 

ארה"ב פרשה מהסכם הגרעין בשנה שעברה וחידשה את הסנקציות על טהרן. טראמפ אמר כי ההסכם "פגום מיסודו" ואם לא יבוטל, "איראן תהיה על סף פיתוח הנשק המסוכן בעולם". ההסכם עדיין מחזיק מעמד בתמיכת אירופה.

 

הדו"ח המודיעיני שעליו התבססו עדויותיהם של קואטס ושל ראשי סוכנויות מודיעין האחרות שהשתתפו בדיון, מצביע על כך שהאיומים הביטחוניים על ארה"ב ובעלות בריתה יתרחבו השנה. האיומים צפויים בין היתר מצד סין ורוסיה, שהשפעתן הגלובלית גדלה.

ראשי סוכנויות המודיעין של ארה
"צפון קוריאה תבקש לשמור על נשק להשמדה המונית". קואטס (משמאל) בדיון(צילום: AP)

קואטס אמר שרוסיה, ואולי גם מדינות אחרות, עשויות לנסות להשתמש ברשתות החברתיות ובאמצעים אחרים כדי להשפיע על הבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2020. "אנו מצפים שיריבים ומתחרים אסטרטגיים שלנו יחדדו את היכולות שלהם, וישתמשו בטקטיקות חדשות", נכתב בדו"ח. "האיום יכול להיות שונה מאוד ב-2020 ובבחירות הבאות".

 

עוד נכתב בדו"ח כי דאעש נותר איום טרור ומורד בתוך עיראק, שם מתמודדת הממשלה עם "ניכור הולך וגדל מצד הציבור". בסוריה, שבה הורה טראמפ על נסיגה מלאה של כוחות ארה"ב, הנשיא בשאר אסד צפוי לייצב את משטרו, בזמן שרוסיה ואיראן ימשיכו במאמצים להתבצר במדינה. ראש ה-CIA ג'ינה האספל אמרה כי להערכתה דאעש "עדיין מסוכן ומפקד על אלפי לוחמים בעיראק ובסוריה".

עימותים בין מהגרים ל משטרת מקסיקו ב גבול עם ארצות הברית שיירת מהגרים מ הונדורס מרכז אמריקה (צילום: AFP)
משבר בגבול? מהגרים בגבול מקסיקו-ארה"ב(צילום: AFP)

ההערכה המודיעינית בנוגע לאפגניסטאן, בה נמשך המשבר יותר מ-17 שנה מאז מתקפות הטרור של 11 בספטמבר, הצביעה על המשך קיפאון צבאי. בלי להזכיר את הסיכויים להסכם שלום, שנראה כי השתפרו רק בימים האחרונים, נכתב בדו"ח כי "אף ממשלה אפגנית וגם הטליבאן לא יוכלו להשיג יתרון צבאי אסטרטגי במלחמה באפגניסטן בשנה הקרובה", אם ארה"ב תשמור על הרמה הנוכחית של מעורבות. טראמפ הורה להפחית באופן משמעותי את הנוכחות הצבאית האמריקנית באפגניסטן, אך עדיין לא גובשה תוכנית מוצקה.

 

ההערכה המודיעינית, שניתנת מדי שנה לקונגרס, לא הזכירה שום משבר בגבול ארה"ב ומקסיקו, המשבר שעליו מתבסס טראמפ בדרישתו מהקונגרס לקבל מימון לבניית החומה בגבול, ושהוביל להשבתה הארוכה בהיסטוריה של הממשל האמריקני. הדו"ח צופה שההגירה לארה"ב תמשיך מאל סלבדור, גואטמלה והונדורס, וכי המהגרים מעדיפים לנסוע בשיירות בתקווה שהמסע יהיה בטוח יותר.


פורסם לראשונה 29/01/2019 22:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
טראמפ. ההערכות סותרות את מדיניותו
צילום: EPA
מומלצים