אשכנזי או לוי-אבקסיס: היעדים הבאים של גנץ
אחרי הנאום שנשא הרמטכ"ל לשעבר ממשיך לעבר המטרה הבאה: הרכבת רשימת "חוסן לישראל". גורמים במפלגה: "יידרשו פעולות נוספות כדי להפוך אותו למועמד שיוכל להוות יריב ראוי לנתניהו". וגם: מיהם שני המקורבים לשעבר לראש הממשלה שעבדו על חיבור גנץ-יעלון?
אחרי שהמולת התופים שככה והקונפטי הצבעוני הפך לפסולת המיועדת למיחזור – החלו במטה גנץ לעבוד על יום המחרת. גורמים במפלגתו אמרו אמש (יום ג') אחרי האירוע החגיגי והמוצלח מבחינתם, כי את המומנטום של נאום הרמטכ"ל לשעבר יהיה קשה להחזיק לאורך זמן. "יידרשו פעולות נוספות כדי 'להחזיק את גנץ באוויר' ולהפוך אותו למועמד ראש-בראש מול נתניהו", אמר אחד מאנשיו.
עוד בנושא:
גנץ בנאומו הראשון: "ראש ממשלה שמוגש נגדו אישום לא יכול לכהן"
לקריאת הנאום המלא של בני גנץ - לחצו כאן
נתניהו מגיב: "מי שאומר לא ימין ולא שמאל - הוא שמאל"
גם ימין - וגם שמאל: לגנץ יש בעיה/פרשנות
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
הימים הקרובים יתאפיינו בסקרים דרמטיים: איך השפיע נאומו של גנץ על מספר המנדטים שלו והאם החיבור עם יעלון עולה על סך המנדטים שהיו השניים מביאים כל אחד בנפרד (בהנחה שסופרים מנדטים שלא עוברים את אחוז החסימה).
התחושה אמש במטה גנץ הייתה מרוממת, וכבר היום יחלו מכוני הסקרים לבדוק האם "נאום חייו" של גנץ השפיע על ציבור הבוחרים הישראלי. הסקרים אמנם יהיו שם המשחק בימים הקרובים, אבל גנץ ממשיך לבנות גם על מהלכים פוליטיים שיביאו לחיבורים ואיחודים נוספים.
בשיחות סגורות מדבר גנץ על רמטכ"ל שלישי: גבי אשכנזי. גנץ משוכנע כי אשכנזי הוא לא רק ביטחוניסט, אלא גם מנהיג חברתי שיכול להביא קולות מהימין. אשכנזי כבר השתכנע להצטרף - אולם הוא מעוניין לעשות זאת רק אם יהיה בטוח כי ניתן יהיה להוביל למהפך פוליטי. "אני מעדיך ללכת עם מי שמחפש את הממלכה – ולא את המלוכה", אמר אשכנזי בשיחות סגורות.
"אשכנזי מאוד רצוי אצלנו. אנחנו מחכים לו", אמר יעלון. "הדלת פתוחה. מחכים לו שיבוא". יעלון עצמו רשם הישג פנטסטי לאחר שקיבל 3 מקומות משוריינים בעשירייה הראשונה, אבל גם הוא נאלץ לאפסן את האגו. כשיעלון היה רמטכ"ל, גנץ היה אלוף בצה"ל. כשבוגי היה שר הביטחון, גנץ היה הרמטכ"ל. "הוא שם את הכבוד והאגו בצד והסכים להיות מספר 2", אמרו מכריו של יעלון. "הוא תמיד היה מעל בני, ועכשיו הוא הסכים להיות מספר 2".
גנץ ממשיך בציר מקביל לבדוק את האפשרות לחבירה נוספת עם מפלגת "גשר" בראשות ח"כ אורלי לוי-אבקסיס. לוי-אבקסיס, כמו יעלון, נחשבת "ימין רך ומתון". היא ויעלון לא מעוררים התנגדות בשמאל ויכולים להביא קולות מהימין. מבחינת גנץ, זה המתכון המנצח.
לגנץ תהיה עבודה לא קלה בהרכבת הרשימה. אין הרבה "כוכבים" שעומדים בתור להצטרף למערכת הפוליטית. הרשימה תהיה מורכבת מאנשים שאינם בהכרח מוכרים. כך, לדוגמא, יכולה להיראות העשירייה הראשונה ברשימה המשותפת גנץ-יעלון: 1. גנץ. 2. יעלון (ע"פ ההסכם). 5. יועז הנדל (ע"פ ההסכם). 8. צביקה האוזר (ע"פ ההסכם).
בנוסף לכך, צפויים להצטרף גם שני אנשי ירוחם הקשורים לגנץ מהתקופה שלפני שנכנס לפוליטיקה: ראש המועצה לשעבר מיכאל ביטון ואיש החינוך משה יחיאל (חילי) טרופר. טרופר עבר מאחורי הקלעים על הנאום של גנץ ולא נח לרגע. בעשירייה הראשונה יהיו ככל הנראה שלוש נשים, כששמה של העיתונאית מיקי חיימוביץ' הועלה כאופציה אפשרית.
בתוך כך, מתבררים פרטים חדשים על הסכם האיחוד בין גנץ ליעלון, שפרטיו נסגרו כבר בתחילת השבוע. גנץ ויעלון הם שותפים טבעיים, בעלי עבר צבאי משותף וקריירה דומה. אבל מאחורי הקלעים היו שני שחקנים נוספים, שניהם במקרה או לא שירתו בעבר את נתניהו: מזכיר הממשלה לשעבר צביקה האוזר וראש מערך ההסבה יועז הנדל. גורמים שהיו מעורבים במו"מ הפוליטי הזה סיפרו, כי האוזר והנדל היו מעורבים מאוד במגעים בין גנץ ליעלון. שניהם, כאמור, גם צפויים להשתלב ברשימה.
גנץ בנאומו: "ראש ממשלה לא יכול לכהן תחת אישום"
מוקדם יותר שבר כאמור גנץ את השתיקה הארוכה שנמשכה בעצם מאז ההודעה על בחירות 2019, והשיק באופן רשמי את הקמפיין של מפלגתו "חוסן לישראל" בגני התערוכה בתל אביב. גנץ אמר בפתח דבריו: "באתי לכאן הערב מפני שפרט למשפחתי אין לי דבר יקר יותר בעולם ממדינת ישראל. אני אוהב את ישראל, גאה בה ומחויב לה. בשבילי, ישראל היא באמת לפני הכול. אזרחי ישראל, אני חוזר ואומר: רק אליכם אני מחויב".
הוא תקף את התנהלות הממשלה הנוכחית ועקץ את העומד בראשה: "כמוכם בדיוק אני מרגיש שהגיעה העת למנהיגות מחברת, מאחדת ומלכדת. מנהיגות שתנהג אחרת ותנהיג אחרת. מנהיגות שלא תעמיד את עצמה לפני טובת המדינה, שלא תחליש אותנו מבפנים. השלטון הנוכחי מעודד הסתה, פלגנות ושיסוי. את ערכי היסוד של הממלכתיות הישראלית הוא המיר בגינונים של בית מלוכה צרפתי. במקום לשרת את העם, הוא מתנשא על העם והעם משעמם אותו. אף מנהיג ישראלי אינו מלך.
"עצם המחשבה שיכול לכהן בישראל ראש ממשלה שמוגש נגדו כתב אישום מגוחכת בעיניי. לא יקום ולא יהיה. ברוח זו אסדיר את היחסים שהתערערו ברשות השופטת, המחוקקת והמבצעת. חשוב מאוד שגם אם לא נצליח להגיע לשלום עם שכנינו, נעמול קשה מאוד ונגיע לשלום בתוכנו, מתוך אותה אחדות וערבות הדדית".