סוף למבצע של הנסיך: "החזרנו 106 מיליארד דולר"
אחרי יותר משנה: סעודיה סיימה את המבצע נגד השחיתות שבו נעצרו, כנראה בהובלת יורש העצר בן סלמאן, שורה של נסיכים, שרים ואנשי עסקים
15 חודשים אחרי שיצאה למבצע מעצרים במסגרת מה שכינתה "המלחמה בשחיתות" הכריזה אמש (יום ד') סעודיה כי השלימה את המאמץ המלחמתי הזה, וכי במהלכו הצליחה להחזיר לקופתה יותר מ-106 מיליארד דולר. לדברי השלטונות בריאד, הכסף שהוחזר במסגרת מבצע המעצרים שהוביל יורש העצר מוחמד בן סלמאן הושג באמצעות הסדרים עם עשרות נסיכים, שרים ואנשי עסקים בכירים שנעצרו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הודעת בית המשפט המלכותי בסעודיה, במסגרת הקמפיין שהושק בנובמבר 2017 זימנו הרשויות 381 בני אדם, חלקם כעדים. 87 איש הודו באישומים נגדם והגיעו להסדרים הכוללים מסירת נכסים, חברות וכסף מזומן.
מבצע הלוחמה בשחיתות בא לסיומו באופן פתאומי בדיוק כפי שהחל. עם זאת, בקהילת העסקים הסעודית יש מי שסבורים כי גל מעצרים נוסף יתרחש בקרוב.
לפי בית המשפט המלכותי, התביעה הכללית סירבה לסגור בהסדר את תיקיהם של 56 בני אדם, ועוד שמונה שדחו את ההצעה להסדר בעניינם עומדים לדין. עצורים שלא הוגש נגדם כתב אישום שוחררו, אולם לא ברור אם יבוטל תוקפן של החלטות שהתקבלו נגד חלק מהעצורים ששוחררו עוד לפני כן, למשל איסורי יציאה מסעודיה, הקפאת חשבונות בנק וניהול מעקב אלקטרוני.
בשלושת החודשים הראשונים של המבצע, נזכיר, החזיקה סעודיה רבים מאנשי האליטה הכלכלית והפוליטית שלה במעצר במלון ריץ קרלטון בריאד. חלק מהעצורים הועברו אחר כך לכלא. פורסמו דיווחים שלפיהם כמה מהעצורים עונו, אולם שלטונות סעודיה דחו את הטענה הזו.
בגל המעצרים הראשונים נעצרו גם בני דודים של הנסיך בן סלמאן, בהם המשקיע המיליארדר הנסיך אל-ווליד בן טלאל, שר המשמר הלאומי הנסיך מיטב בן עבדאללה ומושל ריאד לשעבר הנסיך טורקי בן עבדאללה. בעצורים היו גם בכירי ממשל אחרים, בהם שר הכלכלה המודח עאדל פקייה, שלפי הערכות עדיין נמצא במעצר, ונשיא בית המשפט המלכותי לשעבר חאלד א-תוואיג'רי.
עוד על מהפכת בן סלמאן:
מבקרי השלטונות בריאד טענו כי מבצע הלוחמה בשחיתות לכאורה הוא רק חלק ממשחק כוחות שמנהל הנסיך מוחמד בן סלמאן. הביקורת עליו רק גברה אחרי רציחתו של העיתונאי הסעודי מתנגד המשטר ג'מאל חשוקג'י באוקטובר בקונסוליה הסעודית באיסטנבול על-ידי סוכנים סעודים. הרצח ההוא פגע קשות בתדמיתו של הנסיך במערב והגביר את הביקורת על התנהלותה של סעודיה בכל הנוגע לזכויות אדם ועל חלקה במלחמה האיומה בתימן.
הנסיך בן סלמאן מצדו הגן על מבצע המעצרים וטען כי מדובר ב"טיפול בהלם" במסגרת הניסיון שלו לחולל מהפכה בכלכלת סעודיה ולהפוך אותה למגוונת יותר, כך שלא תישען במידה גדולה כל כך על הנפט. הרפורמות החברתיות העמוקות שמוביל הנסיך בסעודיה, בכללן הסרת האיסור על פתיחת בתי קולנוע ועל נהיגה של נשים בכלי רכב, לֻווּ במבצע דיכוי נגד מתנגדי משטר, כולל מעצרם של עשרות אנשי דת, פעילות למען זכויות נשים ואינטלקטואלים.
קארן יאנג, חוקרת מוושינגטון, אומרת שקשה לקבוע אם המבצע של בן סלמאן נגד השחיתות הוכתר בהצלחה. "החדשות הטובות הן שנראה שהממשלה מאותתת שהיא רוצה להמשיך הלאה. בכל הנוגע למדיניות החוץ הסעודית והפוליטיקה הפנימית בסעודיה, במיוחד זו הנוגעת לפעילים חברתיים ופוליטיים, יש עדיין דאגה עמוקה במערב".
עלי שיהאבי, ראש קרן ערביה בוושינגטון, הנוהגת לתמוך במדיניות הסעודית, אמר כי סיום המבצע משקף ניסיון של המשטר הסעודי להתמודד עם הביקורת הבינלאומית על החוסר בהליך הוגן ובשקיפות.