למרות המחאות: חיזבאללה נכנס לממשלת לבנון החדשה
כמעט תשעה חודשים אחרי הבחירות הורכבה ממשלה חדשה בלבנון. חיזבאללה קיבל שלושה תיקים בממשלה, חרף הלחץ מצד ארה"ב ואיומי אירופה להפסיק את הסיוע. ראש הממשלה סעד אל-חרירי: "אנחנו ניצבים בפני אתגרים רבים ואיומים מצד האויב הישראלי בגבול"
כמעט תשעה חודשים מאז שהתקיימו הבחירות לפרלמנט, ואחרי משבר מתמשך, בלבנון הוקמה הערב (ה') ממשלה. חיזבאללה קיבל בממשלה החדשה שלושה תיקים, חרף הלחץ מצד ארה"ב והדיווחים על כך שמדינות אירופיות יפסיקו את הסיוע ללבנון אם חיזבאללה יהיה חלק מהממשלה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מזכיר הממשלה הכריז על הרכבה של הממשלה החדשה בתום מפגש של נשיא לבנון מישל עוון, ראש הממשלה סעד אל-חרירי ויו"ר הפרלמנט נביה ברי, בארמון הנשיאות בבעבדא. חיזבאללה קיבל את תיק הבריאות, החקלאות, ואת תיק הצעירים והספורט. הארגון הגדיל את כוחו אחרי שבממשלה הקודמת החזיק בשני תיקים - התעשייה והצעירים והספורט.
בנוסף, בממשלה החדשה יהיו לראשונה ארבע שרות, שקיבלו את תיקי הפנים והעיירות, תיק האנרגיה והמים, תיק העניינים החברתיים והכלכלה, ואת תיק הפיתוח המנהלי. זמן קצר לאחר ההכרזה הודיע אל-חרירי במסיבת עיתונאים שישיבת הממשלה הראשונה תיערך ביום שבת.
"אנחנו ניצבים בפני אתגרים רבים, כלכליים, מנהליים, פנימיים, וכן איומים מצד האויב הישראלי בגבול", אמר הערב אל-חרירי. "הלבנונים צריכים לדעת שהפתרון למצב הכלכלי הוא בפיתוח. לא נתפשר על כך. נגן על הכלכלה של לבנון ונשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית כדי לקדם את הכלכלה שלנו".
הבחירות, שהתקיימו בחודש מאי האחרון, היו הראשונות שנערכו בלבנון זה תשע שנים, והן היו קרב ישיר בין מחנהו של ראש הממשלה אל-חרירי, בן טיפוחיה של סעודיה, לבין המחנה של חיזבאללה, בן טיפוחיה של איראן. מאז הבחירות לא הצליח אל-חרירי להגיע להסכמה על הרכבת ממשלה חדשה, והמשבר הכלכלי במדינה החריף. פריצת הדרך הגיעה אחרי שפלגים יריבים גיבשו פשרה שתאפשר ייצוג של מחוקקים סונים בגיבוי חיזבאללה השיעי.
חלוקת המושבים בפרלמנט הלבנוני נעשית לפי אזורי בחירה ולפי חלוקה לעדות. לכל עדה מוקצה בפרלמנט מספר מושבים שישקף את משקלה היחסי בחברה. בפרלמנט הלבנוני יש 128 מושבים, והם מתחלקים שווה בשווה בין הנוצרים למוסלמים. המושבים המוקצים למוסלמים מחולקים כך שהסונים מקבלים 27, השיעים 27, הדרוזים שמונה והעלווים שניים. המטרה בחלוקה זו היא להפחית טענות לקיפוח ולמתן משקל פוליטי לא הוגן לעדה זו או אחרת – טענות שכבר הביאו בעבר למלחמת אזרחים עקובה מדם.
חודשים אחדים לפני הבחירות הודיע אל-חרירי בהכרזה דרמטית מסעודיה על התפטרותו בגלל חתירתן של חיזבאללה ואיראן תחתיו – אך לאחר מכן חזר בו מההתפטרות. אחרי הבחירות, ארצות הברית ואירופה האשימו את חיזבאללה ואמרו שארגון הטרור הוא הגורם שמנע את הרכבתה של הממשלה החדשה.
ארה"ב ומדינות אירופה הפעילו לחץ על ממשלת המעבר בלבנון, ודרשו שחיזבאללה לא יהיה חלק מהממשלה החדשה. כך לפי דיווחים מסווגים שהגיעו למשרד החוץ בירושלים. במגעים מאחורי הקלעים הובהר ללבנונים כי בכל ממשלה חדשה שתורכב, חשוב שלחיזבאללה יהיה תפקיד קטן ככל הניתן, כדי להבטיח שכספי הממשלה לא יזלגו לפעילות טרור של הארגון.
מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה שבר ביום שבת האחרון שבועות ארוכים של שתיקה בריאיון מיוחד בערוץ "אל-מיאדין", שמזוהה עם ארגון הטרור. אחרי שנראה לאחרונה ב-12 בנובמבר - ומאז נדם קולו גם לכל אורך מבצע "מגן צפוני" - הכחיש נסראללה את השמועות על מצבו הרפואי.
"כל מה שנאמר זה שקר שאין לו בסיס. גופי, מוחי, ליבי, ונפשי כולם תקינים", הוא אמר. נסראללה רמז לאפשרות שיש עוד מנהרות טרור שלא התגלו בגבול לבנון, והאשים שראש הממשלה בנימין נתניהו פתח במבצע בשל החשדות נגדו: "הוא עלול לעשות בתקופה הקרובה הרבה טעויות כדי להישאר בשלטון ומחוץ לכלא".