רוסיה חידשה את חקירת "התעלומה הגדולה בעולם"
60 שנה אחרי מותם המסתורי של תשעה סטודנטים בטיול בסיביר חודשה החקירה: "המשפחות מבקשות את האמת". אינספור תיאוריות פורסמו לאורך השנים, ממתקפה של אסירים ועד פיצוץ גרעיני ופלישת חייזרים
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
תשעה סטודנטים, בהנהגתו של איגור דייטלוב, יצאו ב-23 בינואר 1959 לטיול סקי בהרי אורל בסיביר. ב-1 בפברואר הקימה החבורה מאהל למרגלות אחד מהרי אורל, הר המוות. כשלא חזרה הביתה נפתחו החיפושים.
ב-26 בפברואר מצא צוות החילוץ את המאהל של הסטודנטים, נטוש וקרוע. בהמשך נמצאו גופותיהם של שבעה צעירים ושתי צעירות. שני סטודנטים נמצאו מתים כשלגופם תחתונים בלבד, אחרים היו עם פגיעות ראש קשות. סטודנטית אחרת נמצאה ללא העיניים והלשון.
החקירה שנפתחה בעקבות "תקרית מעבר דייטלוב" נסגרה אחרי שלושה חודשים. היא נסגרה אחרי שהחוקרים הסובייטיים קבעו שהחבורה לא נרצחה, אך לא סיפקו הסבר חלופי למותם. החקירה הזאת נותרה מסווגת עד שנות השבעים.
במשך השנים כונה המקרה "התעלומה הגדולה בעולם". ספרים ומאמרים נכתבו על מותם של המטיילים המנוסים, סרטים דוקומנטריים נעשו על התעלומה. אינספור תיאוריות פורסמו על נסיבות המוות. היו שטענו שאסירים נמלטים רצחו את הסטודנטים. אחרים הלכו רחוק יותר, ואמרו שהם נהרגו בפיצוץ במהלך ניסוי גרעיני, או אפילו נפלו קורבן לפלישת חייזרים.
בתחילת החודש החליטו הרשויות במחוז סברדלובסק לחדש את החקירה, ולפתור את "התעלומה הגדולה ביותר בעולם". בהודעה על חידוש החקירה מסרו הרשויות ברוסיה: "קרובי המשפחה, התקשורת והציבור עדיין מבקשים לגלות את האמת, ואנחנו לא מסתירים את החשש שהסתירו מהם משהו".
אלכסנדר קורנוי, מלשכת התובע הכללי ברוסיה, אמר כי שרידי הגופות ייבדקו, אך פסל אפשרות של רצח. הוא אמר כי פגיעות הראש היו כתוצאה מקיפאון של הגופות ושנראה שהחבורה מתה בנסיבות טבעיות. "אין ראייה אחת שמצביעה על פלילים. זאת הייתה מפולת שלגים, שלג כבד או הוריקן", אמר. במסגרת החקירה יגיע בחודש הבא צוות גדול של מומחים וחוקרים לזירה שבה נמצאו הגופות ב-1959.