זיכרונות מהמלחמה הקרה: מדוע פוטין לא רוצה מרוץ חימוש
אחרי שארה"ב הודיעה שתפרוש מהסכם גרעין עם רוסיה, ומוסקבה הגיבה באופן זהה - מרוץ חימוש חדש מעולם לא נראה קרוב יותר. אך המצב הכלכלי, וחשש מחזרה על טעויות ברית המועצות, שהתפרקה אחרי שהשקיעה הון עתק כדי להשתוות לארה"ב, מנעו מפוטין להעלות הפעם את ההימור
כשאחוזי התמיכה שלו בשפל חסר תקדים וכשממשלו נאלץ להשקיע מיליארדי דולרים כדי להגביל את השפעת הסנקציות המערביות והעלייה ביוקר המחיה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא יכול להרשות לעצמו להישאב למרוץ חימוש גרעיני יקר עם ארצות הברית.
ארה"ב מייצרת נשק גרעיני מוחלש: "ירתיע את רוסיה"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
וושינגטון הודיעה לפני כשבוע על השעיית התחייבויותיה בהסכם הפירוק מנשק גרעיני לטווח בינוני שנחתם עם רוסיה בשנת 1987, בטענה להפרתו מצד מוסקבה, והוסיפה כי היא צפויה לפרוש מההסכם תוך חצי שנה - מה שיאפשר לה לפתח טילים חדשים שנאסרו עד כה במסגרתו.
ההחלטה מגבירה את הסיכויים למרוץ חימוש חדש בין וושינגטון למוסקבה, שמכחישה כי הפרה את ההסכם. פוטין אמר בתגובה כי רוסיה תפעל בדומה לארה"ב, תשעה את המחוייבות שלה להסכם ותפרוש ממנו.
כורח המציאות
אבל פוטין - שלעיתים משתמש ברטורקיה לוחמנית כחלק מהעימות עם העולם המערבי - לא העלה הפעם את ההימור. הוא לא הכריז על פריסת טילים, אמר כי כסף למערכות חדשות חייב להגיע מתקציבים קיימים והכריז שמוסקבה לא תציב טילים חדשים שמשוגרים מהקרקע בבסיסים באירופה או במקומות אחרים, אלא אם ארה"ב תעשה כן ראשונה.
"אסור לנו ולא ניתן לעצמנו להישאב למרוץ חימוש יקר", אמר פוטין לשר ההגנה שלו סרגיי שויגו. ההצהרה שלו נבעה מכורח המציאות. המצב הכלכלי ברוסיה, מעמדו הפוליטי והזיכרון של מחיר מרוץ החימוש במלחמה הקרה - שתרם לנפילתה של ברית המועצות - מגבילים את האפשרויות של הנשיא הרוסי.
אין זה אומר שפוטין לא משקיע רבות בצבאו. בשנה שעברה הוא חשף כלי נשק שלטענתו אין לאף מדינה אחרת בעולם - כולל טיל על-קולי, נשק לייזר וטיל שיוט גרעיני. אבל יכולתו לממן מרוץ חימוש מלא מוגבלת.
"אנחנו צריכים לקחת בחשבון את השאלה האם מרוץ חימוש שיכול לקרוע אותנו לגזרים הוא דבר ריאלי", אמר לטלוויזיה הרוסית סרגיי דובינין, נגיד הבנק המרכזי של רוסיה לשעבר, לפני שוושינגטון הודיעה על היציאה מההסכם.
לדבריו, ארה"ב מנסה לחזור על האסטרטגיה המוצלחת שלה במלחמה הקרה - שדחפה את מוסקבה למרוץ חימוש שלא הייתה יכולה להרשות לעצמה. הוא הוסיף כי רוסיה תטעה אם תנסה להשיג שוויון מול יריבתה - וכי היא צריכה להגיב באופן מתוחכם יותר.
מראות המדפים הריקים בסופרמרקטים, בתקופה שהובילה לקריסה הסובייטית ב-1991, עדיין רודפים רבים מהרוסים המבוגרים יותר, כאשר ברית המועצות הורתה על הזרמת סכומי מזומנים עצומים לתעשייה ולצבא, כדי לנסות ולעמוד בקצב של ארה"ב.
"האמריקנים זוכרים שנפילת ברית המועצות קרתה בין היתר בגלל שהיא ניסתה להשתוות לארה"ב בהיקף ייצור הטילים, הצוללות הגרעיניות והטנקים", אמר המומחה הצבאי ויקטור ליטובקין. "הם מנסים לעשות את אותו הדבר היום".
מחיר כואב
בעקבות השעיית ההסכם מ-1987, הן וושינגטון והן מוסקבה אמרו שיפתחו טילים בליסטיים לטווח קצר ובינוני שמשוגרים מהקרקע, ורוסיה ציינה כי היא רוצה אותם מבצעיים עד שנת 2021. שויגו אמר לפוטין שהכסף לפיתוח שני משגרי טילים כאלו יגיע מהתקציב הקיים של רוסיה השנה, באמצעות הפנייתו ממקורות אחרים.
מוסקבה לא חושפת את ההיקף המלא של ההשקעה שלה בתחומי צבא וביטחון, אך ציינה כי מדובר בכ-30% מהתקציב השנה, שעומד על כ-18 טריליון רובל (כ-273 מיליארד דולר).
לרוסיה אין מחסור בכסף, בין היתר בגלל הכנסותיה מנפט. העודף התקציבי שלה צפוי השנה להגיע ל-1.932 טריליון רובל (כ-29.3 מיליארד דולר), או 1.8% מהתמ"ג. רוסיה נמצאת במקום החמישי בעולם בהיקף יתרות מטבע החוץ שלה - 478 מיליארד דולר.
עם זאת, ברקע סימנים גוברים של חוסר שביעות רצון, אחרי שנים של ירידה בשכר, עליית מחירים, עלייה במע"מ ותוכנית לא-פופולרית של העלאת גיל הפרישה, פוטין נמצא תחת לחץ לשנות את פני הדברים. הפניית הכסף לתחומים אחרים - צבאיים - עלולה להיות כואבת.
בין היתר, מוסקבה אוגרת מזומנים, כ-200 מיליארד דולר, כדי לנסות ולבלום את ההשפעה של הסנקציות המערביות נגדה. בנוסף, היא החלה להשקיע מיליארדי דולרים כדי לשפר את התשתיות המיושנות במדינה ולשפר את רמת החיים של הרוסים.
לפי איגור ניקולאייב, מנהל מרכז הניתוח האסטרטגי של חברת הייעוץ הכלכלי FBK הרוסית, ייתכן שפוטין יהיה חייב לקחת כספים ממקומות אחרים בתקציב כדי לממן מרוץ חימוש - מה שיאלץ אותו להקטין את היקף ההשקעה בתוכניות חברתיות או אף לנבור בכספיה של קרן הרווחה הממשלתית, כדי לייצב את התקציב.
בדירות הסובייטיות של רוסיה כבר לא אומרים שלום
"לא כדאי שזה יקרה, במיוחד בגלל שאנחנו יודעים מה קורה עם גובה השכר והבעיות שיש לו (לפוטין) בשיעורי התמיכה", אמר ניקולאייב. "קיצוץ ההשקעה בפרויקטים לאומיים יתקבל בתגובות מעורבות".
על אף שנבחר מחדש לנשיא ויכהן בתפקיד לפחות עד 2024, ולכאורה אין לו סיבה לחוש לחץ פוליטי מיידי, שיעור התמיכה בפוטין הגיע לשפל של 13 שנים. סקר שנערך החודש הראה כי מספר הרוסים שמאמינים כי ארצם הולכת בכיוון הלא-נכון הגיע לשיא שלא נראה מאז 2006.
תגובת המראה של פוטין לוושינגטון, שכוללת פיתוח טילים חדשים, כבר הכעיסה רוסים מסוימים. "כלי נשק חדשים הם סיבה לשמחה?", תהה הבלוגר ולדימיר אקימוב, והוסיף כי מוטב שהכסף יושקע בטיפול בעוני. "למה שלא נתחיל בתיקון הכבישים ובהריסת בקתות העץ (שאנשים חיים בהן) ברחבי המדינה".