שתף קטע נבחר

 

הקרע צרפת-איטליה: לא היה כזה מימי מוסוליני

פריז החזירה את השגריר שלה מרומא, וסגני רה"מ האיטלקי משתלחים במקרון על סוגיית המהגרים. ברקע: הבחירות לפרלמנט האירופי

החלטתה של צרפת שלשום (יום ה') להחזיר את השגריר שלה מאיטליה היא אמנם המשבר הדיפלומטי הגדול ביותר בין שתי השכנות מאז שבניטו מוסוליני הכריז מלחמה על צרפת ב-1940, אבל שורשי העימות הטרנס-אלפיני נעוצים באירועים שהתחוללו כבר באמצע השנה שעברה, ומגבירים אותו אירועים שיתרחשו באמצע השנה הנוכחית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מתיאו סלביני ועמנואל מקרון (צילום: EPA, רויטרס)
מתיאו סלביני ועמנואל מקרון. נשיא צרפת: הם לא רלוונטיים(צילום: EPA, רויטרס)

ב-28 באוגוסט האחרון נפגשו במילאנו סגן ראש ממשלת איטליה מתיאו סלביני, שהוא גם שר הפנים, וראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, הנחשב זה שנים לאחד ממובילי המאבק בקליטת המהגרים המוסלמים באירופה. בפגישתם דנו השניים בגיבוש אסטרטגיה לקראת הבחירות לפרלמנט האירופי שייערכו במאי הקרוב, והבטיחו לחתור לגיבוש סדר יום שמטרתו להיאבק בהגירה מהמזרח התיכון ומאפריקה לאירופה. "מקרון הוא כיום מנהיג המפלגות האירופיות התומכות במהגרים", אמר אורבן אחרי הפגישה, "והנה אנחנו - אלה שרוצים לעצור את ההגירה הבלתי חוקית".

 

הייתה זו פרובוקציה שהנשיא הצעיר של צרפת, שהיה אז בקושי שנה בתפקיד והציג בבחירות מצע המזדהה עם ערכי האיחוד האירופי, לא יכול היה להתעלם ממנה. מקרון היה באותה העת במסע במדינות הנורדיות, ולמחרת הוא השיב במסיבת עיתונאים. "ברור שנבנית התנגדות עזה בקרב לאומנים, ואני לא מתכוון לעשות שום ויתור ללאומנים ולאלה שמקדמים שיח של שנאה", אמר בקופנהגן. "אז אם הם רוצים לראות אותי כיריב המרכזי שלהם - הם צודקים בכך".

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן (צילום: EPA)
ראש ממשלת הונגריה אורבן. "מקרון מנהיג את תומכי המהגרים, ומולו אנחנו מתייצבים"(צילום: EPA)

בין מקרון לסלביני, יו"ר מפלגת "הליגה" שיש הרואים בה מפלגת ימין קיצוני, היו עימותים עוד לפני כן, כשסלביני האשים את ממשלת צרפת כי הביקורת שלה על מדיניות ההגירה החדשה והנוקשה של איטליה צבועה משום שצרפת עצמה אינה קולטת די מהגרים מבין אלה המגיעים לאירופה. אבל הפגישה בין סלביני לאורבן וההצהרה שבאה אחריה היו הרגע שבו הוסרו הכפפות.

 

גם הסגן האחר של ראש ממשלת איטליה, מנהיג מפלגת "חמשת הכוכבים" לואיג'י די מאיו, תקף את מקרון - ואמר כי הוא יהפוך את צרפת ל"אויבת מספר אחת של איטליה" בכל הקשור להגירה. בחודשים האחרונים תוקפים סלביני ודי מאיו את מקרון ללא הרף, והתקפותיהם כללו בין השאר האשמה שצרפת מנהלת "ניאו-קולוניאליזם" באפריקה וגורמת לעוני ביבשת השחורה.

 

מקרון, הנחשב בעצמו לבעל לשון חדה, ניסה רוב הזמן להתעלם מהפרובוקציות, ובביקור בקהיר לפני כשבוע אמר שהצהרות סלביני ודי מאיו אינן רלוונטיות – משום שהוא עובד רק מול ראש הממשלה האיטלקי ג'וזפה קונטה. אלא שקונטה הוא ראש ממשלה טכנוקרט, שמונה על-ידי סלביני ודי מאיו רק כמועמד פשרה אחרי שהשניים סירבו לוותר על התפקיד זה לזה. רבים רואים בהם, ובעיקר בסלביני, את מי שעל פיהם יישק דבר.

איטליה ממשלה חדשה שר הפנים לואיג'י די מאיו (צילום: AFP)
לואיג'י די מאיו. חושב על הבחירות במאי(צילום: AFP)

החלטתו של די מאיו להיפגש השבוע בצרפת עם מנהיגי תנועת "האפודים הצהובים", שהובילו בחודשים האחרונים הפגנות מחאה – לא פעם אלימות ביותר – נגד הממשלה הצרפתית, הייתה עבור פריז צעד אחד יותר מדי, ואתמול הכריז משרד החוץ הצרפתי על החזרת השגריר מרומא.

 

"זה כמה חודשים שצרפת היא מושא להתקפות חסרות בסיס ולהצהרות מקוממות", נמסר בהודעת משרד החוץ הצרפתי. לדברי פריז, מדובר בהתקפות שלא היו כדוגמתן מאז מלחמת העולם השנייה: "קיומן של מחלוקות הוא דבר אחד, אבל ניצול מערכת היחסים בין המדינות למטרות פוליטיות - זה כבר משהו אחר. כל המעשים האלה יוצרים מצב חמור, המעלה שאלות בנוגע לכוונותיה של ממשלת איטליה כלפי צרפת".

ג'וזפה קונטה ראש ממשלת איטליה (צילום: AP)
רה"מ האיטלקי קונטה. מסביר שהכול פוליטיקה(צילום: AP)

מקור דיפלומטי צרפתי אמר אתמול: "הרעיון שסגן ראש הממשלה של מדינה באיחוד האירופי יבוא לצרפת בלי ליידע קודם לכן את הממשלה הצרפתית - זה לא דבר בלתי-מזיק. זו פשוט התנהלות בלתי מקובלת באיחוד האירופי". גורמים רשמיים מעריכים שהשגריר הצרפתי יישלח בקרוב בחזרה לאיטליה, אבל המתח צפוי להישאר.

 

עוד קצת יותר משלושה חודשים נותרו עד לבחירות לפרלמנט האירופי, שמסתמנות כבחירות המפַלגות ביותר מאז תחילת קיומן של מערכות הבחירות אליו, ב-1979. מפלגות פופוליסטיות ומפלגות ימין קיצוני צפויות לכבוש עד שליש מהמושבים בבית הנבחרים.

 

ראש ממשלת איטליה קונטה ניסה להסביר לעמיתיו האירופים שסלביני בן ה-45 ודי מאיו בן ה-32 רוצים בדבריהם לחזק את בסיס הבוחרים שלהם. בפגישה בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס אמר קונטה לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שסלביני עושה זאת על-ידי ניצול נושא ההגירה ותקיפת צרפת, ושדי מאיו פשוט מתמקד בצרפת. במקרה שלו, הדרך לגייס תמיכה היא הזדהות עם המפגינים נגד העלאת המסים.

 

אתמול נמשכו חילופי הדברים הבוטים בין פריז לרומא. צרפת מסרה כי החזרת השגריר מאיטליה היא צעד זמני - אבל גם איתות חשוב לאיטליה שלא להתערב בענייניה הפנימיים של צרפת. דובר הממשלה הצרפתית אמר כי הפגישה של די מאיו עם אנשי "האפודים הצהובים" הייתה "הפרה של כללי הדיפלומטיה האלמנטריים". די מאיו מצדו שב ותקף אתמול את צרפת וטען כי המדיניות שלה במדינות אפריקה פוגעת בצמיחה שלהן ומגבירה את זרם המהגרים הבורחים מהעוני האפריקני לאירופה.


פורסם לראשונה 08/02/2019 17:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, רויטרס
סלביני ומקרון. ראש בראש
צילום: EPA, רויטרס
מומלצים