שתף קטע נבחר

 

הדמוקרטים בלחץ מהמוסלמיות שתומכות ב-BDS

בתקופה שבה גובר הקול הפרו-פלסטיני במפלגה הדמוקרטית נבחרו לקונגרס שתי נשים מוסלמיות. הקריאה שלהן לחרם על ישראל מטרידה רבים במפלגה: "יש מאבק רציני עם תומכי ה-BDS". הרפובליקנים מנצלים את ההזדמנות לתקוף: "האנטישמיות מחלחלת לפוליטיקה האמריקנית ולקונגרס"

קריאתן של שתי הנשים המוסלמיות הראשונות בקונגרס לחרם על ישראל מאיימת על המפלגה הדמוקרטית, ועלולה לחבל ביחסי המפלגה עם ישראל.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בינואר הפכו אילהן עומאר ורשידה טליב לחברות המוסלמיות הראשונות בבית הנבחרים. הן הצהירו בגלוי על תמיכה בתנועת ה-BDS, שקוראת לחרם כלכלי, תרבותי ואקדמי על ישראל ותומכת בסנקציות נגד ישראל. עבור פרו-ישראלים רבים, דמוקרטים ורפובליקנים בקונגרס, התנועה מזוהה עם אנטישמיות ומהווה איום על ישראל.

 

צילום: רויטרס

צילום: רויטרס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אילהן עומאר רשידה טליב חברות קונגרס מוסלמיות המפלגה הדמוקרטית ארה
רשידה טליב (מימין) ואילהן עומאר(צילום: AFP)
 

טליב בת ה-42, ממוצא פלסטיני, מייצגת מחוז בפרברי דטרויט במדינת מישיגן – שם חיים אלפי מוסלמים. היא אמרה שתנועת ה-BDS יכולה לעורר את המודעות "לנושאים כמו גזענות או הפרת זכויות אדם של ישראל". עומאר, בת 37, היא בת לפליטים סומלים. היא מייצגת מחוז במיניאפוליס במדינת מינסוטה, שבו יש קהילה סומלית גדולה. היא השוותה בין משטר האפרטהייד בדרום אפריקה ליחס של ישראל לפלסטינים. היא מכחישה שהיא אנטישמית.

 

בינואר התראיינה עומאר לאתר Yahoo News. הראיון הזה הכעיס את הפרו-ישראלים בקונגרס ואת הקהילה היהודית בארה"ב – שברובה דמוקרטית. "כשאני רואה חוקים ישראליים שמכירים בישראל כמדינה יהודית ולא מכירים בדתות האחרות שחיות בה – כשאנחנו עדיין מתייחסים אליה כדמוקרטיה במזרח התיכון - אני כמעט מגחכת", אמרה בראיון. "אני יודעת שאם היינו רואים את זה בחברה אחרת היינו מותחים על זה ביקורת. ככה אנחנו עושים עם איראן, או עם כל מקום אחר שמחזק את הדת שלו".

טקס השבעה בית הנבחרים ארה
השוותה בין ישראל למשטר האפטרהייד. עומאר(צילום: EPA)
התמיכה של עומאר וטליב ב-BDS מגיעה בתקופה שבה ממשל טראמפ מחזק את היחסים עם ישראל, ומנגד מקצץ בסיוע לפלסטינים. במפלגה הרפובליקנית רואים את התמיכה של החברות הדמוקרטיות בתנועת החרם כאיום על היהודים, וכניצול של הקרע בקרב הדמוקרטים. בהודעה בסוף ינואר מסרה המפלגה הרפובליקנית ש"רטוריקה של שנאה ואי סובלנות כלפי ישראל" היא לא רק האג'נדה של כמה חברי קונגרס דמוקרטים חדשים.

 

"זאת העמדה המרכזית של המפלגה הדמוקרטית כיום, וההנהגה שלה מאפשרת זאת", אמרו הרפובליקנים בהודעה ב-29 בינואר. לי זלדין, רפובליקני מבית הנבחרים, קרא לעמיתיו "להתנגד לשנאה נגד ישראל ולאנטישמיות שמתחילות לחדור לפוליטיקה האמריקנית, ואפילו לקירות הקונגרס". החשש בארה"ב מהתמיכה ב-BDS – תמיכה קטנה שצוברת תאוצה – לא התחילה עם בחירתן של טליב ועומאר לקונגרס. כמה מדינות העבירו חוקים וקידמו מדיניות שתעניש את התומכים בתנועת החרם.

רשידה טליב קונגרס ארה
טליב בהשבעה לקונגרס(צילום: AFP)
 

במקביל לקריאתן של טליב ועומאר קידם הסנאט חוק פרו-ישראלי למאבק ב-BDS. הסנאטור הרפובליקני מרקו רוביו טען שתנועת ה-BDS רוצה להשמיד את מדינת ישראל, ושהחוק שהוא מקדם מגן על זכויות של מדינות לבטל הסכמים עם תומכי BDS. הרפובליקנים, שמחזיקים ברוב בסנאט, אישרו את החוק יחד עם יותר מחצי מהדמוקרטים. עם זאת, מספר משמעותי של דמוקרטים התנגדו לחוק. לטענתם הוא מנוגד לחוקה ומפר את חופש הביטוי.

 

ההתנגדות של חלק מהדמוקרטים לחוק הפרו-ישראלי עוררה טענות שהמפלגה הופכת לפרו-פלסטינית ואף לאנטישמית. כדי להשתיק את הקריאות האלה הקימו בחודש שעבר בכירים במפלגה את "הרוב הדמוקרטי למען ישראל", ואמרו שהם מבטאים את הקול הפרו-ישראלי של הדמוקרטים. במפלגה יש מי שרואים את הקבוצה החדשה כתגובת נגד לעומאר וטאליב.

חולצה חולצת BDS חרם על ישראל  (צילום: AFP )
(צילום: AFP )
  

אחרי שעומאר הצטרפה לוועדת החוץ בבית הנבחרים שוחח איתה אליוט אנג'ל, היו"ר הדמוקרטי והיהודי של הוועדה. הוא הבהיר לה שהוא לא יסלח על אף הערה פוגענית שהיא עלולה לומר. "זה בפירוש מאבק רציני של הדמוקרטים עם החלק במפלגה שתומך בתנועת ה-BDS", אומר אלווין רוזנפלד, שעומד בראש המכון לחקר אנטישמיות בת זמננו באוניברסיטת אינדיאנה.

 

רוזנפלד אמר שאם המפלגה תהפוך למפלגת שמאל קיצוני, ותזנח את הערכים האמריקניים המסורתיים שלה בנוגע לאחת מבעלות הברית החזקות ביותר שלה, "היא בפירוש תסבול בסקרים". איימי אלמן, פרופסור למדעי המדינה במכללת קלמאזו, אומרת על המצב במפלגה: "הדמוקרטים צריכים לדאוג פחות מההאשמות על אנטישמיות. מה שחשוב זה אם ההאשמות הגיוניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים