הרשימה הערבית כבר לא משותפת
נראה שבבחירות הקרובות המפלגות הערביות לא ירוצו יחד. לפי גורמים במגזר, הסיבה לכך היא התעקשות חד"ש שעודה יעמוד בראש הרשימה. טיבי (תע"ל): "לא רק הסקרים בעדנו, אלא גם השטח". זחאלקה (בל"ד): "לא בטוח שנצליח להציל את הרשימה המשותפת". בחד"ש הזהירו: "ההיסטוריה תשפוט את מי ששבר את האחדות". ועדיין, ניסיונות האיחוד נמשכים עם רוח גבית פלסטינית
המאמצים לשמור על קיום הרשימה הערבית המשותפת לכנסת ה-21 נמשכים, אך נראה שעומדים בפני חומה בצורה. אחרי שבבחירות הקודמות רצו המפלגות הערביות יחד וזכו לכמות מנדטים נכבדה, נראה שבבחירות הקרובות לכנסת נראה שלוש רשימות ערביות נפרדות. חד"ש בראשות איימן עודה, בל"ד ורע"ם ברשימה משותפת שטרם נקבעה, ותע"ל בראשות אחמד טיבי.
כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
הניסיון האחרון להשכנת שלום בין מפלגות המגזר נערך היום ביוזמת ראש העיר נצרת עלי סאלם. אחרי שיו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ביקש ממנו לאחד את המפלגות הוא נפגש עם הנציגים השונים במטרה לשמור על הרשימה המשותפת, אך ללא הצלחה.
הסיבה המרכזית שבגללה התפצלה הרשימה היא מחלוקת על ההרכב. גורמים פוליטיים בחברה הערבית אמרו כי "היה סיכוי להקמת המשותפת בשבוע האחרון וזה נכשל כי חד"ש ואיימן עודה מתעקשים שהוא יהיה ראש הרשימה והמפלגות האחרות לא מסכימות בכלל".
תע"ל החליטה לרוץ לבד בבחירות אחרי שבקשתם לסדר מחדש את הרשימה נדחתה. גם פניות הבכירים במגזר לא משפיעים על ההחלטה של המפלגה.
מקורבים ליו"ר טיבי אמרו ל-ynet כי הם מעדיפים שתע"ל תרוץ לבד. "כל צעד לחזור לרשימה המשותפת יפגע בהרבה אנשים שיעדיפו בכלל לא להצביע. גם אנחנו כאלה".
טיבי אמר מנגד כי הוא מקווה שיהיו שתי רשימות ערביות: "תע"ל עם החיבורים החדשים שלה – נאסרתי מנצרת ונציגות מהנגב, היא רשימה חזקה ומשקפת ותרוץ עצמאית. לא רק הסקרים מאירים לנו פנים, אלא גם השטח. מקווה שיהיו שתי רשימות כדי שנוכל לחתום על הסכם עודפים ולהתקדם".
במקביל, שיחות שהתקיימו בין חד"ש לבל"ד על ריצה משותפת לא הביאו תוצאות. מקור בכיר בבל"ד אמר שבחד"ש "רצו שיהיה רק מועמד אחד מבל"ד בחמישייה הראשונה וההצעה הזאת נדחתה לגמרי. זה נראה כמו סוג של השפלה". הוא הוסיף שככל שידוע להם, "בל"ד תרוץ לכנסת יחד עם רע"ם, שהם הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית".
יו"ר מפלגת בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה, אמר ל-ynet: "יש לחצים ומאמצים של הרגע האחרון להציל את הרשימה המשותפת. זה אפשרי, אבל אני לא בטוח שנגיע לזה. בל"ד מנהלת שיחות עם כולם ומקווים לטוב. כשנגיע למסקנה הסופית שאין רשימה משותפת, אז נרוץ לבד".
חד"ש ממשיכה להשמיע קולות בעד איחוד, אך במפלגה מבהירים כי אין ספק מי תהיה המפלגה הערבית החזקה – אם כל אחת תרוץ לבד. "אם יש מפלגה שיכולה לרוץ לבד זו חד"ש. למרות זאת, האינטרס העיקרי שלנו הוא טובת הציבור הערבי – מיעוט לאומי נרדף. בזמנים כאלה, במיוחד לאור הפיצול הכללי במפה הפוליטית, חשוב לשמור על הרשימה המשותפת ולא לאבד שום קול".
במפלגה הוסיפו: "מי שרוצה אותנו מפולגים זה הימין, והתשובה שלנו היא לרוץ ביחד אל מול הגזענות, אל מול ההסתה, אל מול מדיניות ה'הפרד ומשול'".
ד"ר עופר כסיף, שנבחר במקום השלישי בחד"ש, אמר: "מוטב היה לשמור על אחדות הרשימה המשותפת. אם זה לא יקרה, בחד"ש ערוכים ומוכנים להמשיך במאבק. אנחנו נצליח, אבל ההיסטוריה תבוא חשבון עם מי ששבר את האחדות, וזה לא אנחנו".
במקביל, ניהלו בחד"ש שיחות עם חבר הכנסת לשעבר טלב אלסאנע, יו"ר מפלגת מד"ע. "חד"ש זו הרשימה החזקה ביותר בחברה הערבית. במציאות הקיימת, כשיש ממשלה קיצונית שרומסת כל ערכים דמוקרטיים ושעסוקה בחקיקה גזענית ובליבוי שנאה ושיסוי רבדי החברה השונים – זה מחייב קואליציה רחבה של הגורמים השפויים והאחראיים, כדי לקדם ביחד צדק חברתי ושוויון אזרחי".
ברע"ם ממשיכים לנסות להגיע להסכמה ולריצה ברשימה משותפת: "רוב המאמצים שלנו הם בכיוון הרכבת המשותפת מחדש על בסיס איתן. בינתיים אין בשורות משמחות לציבור הערבי", אמר ד"ר מנסור עבאס מהתנועה האיסלאמית. "אם המשותפת תתפרק אביגדור ליברמן יוכל להתנחם".
בינתיים בשטח ישנן שתי קריאות מרכזיות. האחת – קריאה לרוץ ברשימה משותפת של כל המפלגות, והשנייה – ריצה בשתי רשימות מקבילות. החשש המרכזי הוא שאם ירוצו שלוש רשימות, או יותר, אחת מהן לא בטוח תעבור את אחוז החסימה.
גורמים בחברה הערבית אמרו כי אם תע"ל תחזור לרשימה המשותפת יש חשש שאחוז ההצבעה במגזר יהיה נמוך, מכיוון שישנם כאלה שהתאכזבו מהרשימה המשותפת. אם יהיו שתי רשימות שונות אחוז ההצבעה יהיה גבוה יחסית, מכיוון שתהיה אופציה ערבית נוספת להצבעה.
עלי מחאמיד מוואדי ערה אמר: "אני אישית מעדיף שתהיה לנו רשימה משותפת של כל האזרחים" אמר עלי מחאמיד מוואדי ערה. "אני מאוד לא מרוצה מהמצב ולא יודע במי לבחור, כולם רק מחפשים כיסאות. יכול להיות שבסוף אני לא אבחר באף מפלגה".
מרים אבו-מוך מבקה אל גרביה אמרה: "אני הולכת לבחור את המפלגה שאני אראה שהיא הכי מתאימה והכי תורמת לחברה הערבית. זה מה שקובע אצלי, לא הסקרים והפרסומות".
ובקצה ישנו גם אחוז מכובד שקרא לא להשתתף בחירות לכנסת בטענה שמדובר בכנסת של הכיבוש וכל מי שמצביע לה הוא בוגד כי השתתף בהרכבתה. הם מאמינים כי כל ערבי שמכבד את זהותו לא משתתף בבחירות.