מתח שיא בהודו: איומים ונקמה נגד מוסלמים
44 שוטרים נרצחו בפיגוע הקשה ביותר בקשמיר מאז תחילת הסכסוך עם פקיסטן. ניו דלהי מאיימת על איסלאמאבד ב"תגובה מוחצת" ועשויה לצאת להפצצות. מוסלמים מקשמיר שגרים ברחבי הודו מדווחים שגורשו מבתיהם, סרטון הופץ ברשתות החברתיות: "מי שלא יסלק אותם – בוגד"
כוחות הביטחון של הודו עצרו 23 בני אדם בגין קשרים לכאורה עם ארגון הטרור ג'ייש א-מוחמד מפקיסטן, שביצע את פיגוע התופת שבו נרצחו ביום חמישי שעבר בקשמיר 44 שוטרים הודים.
הפיגוע ביום חמישי היה הקשה ביותר שבוצע נגד כוחות הביטחון של הודו בחבל קשמיר מאז תחילת הסכסוך בחבל, לפני 30 שנה. הוא מעמיק את המתיחות בין הודו ופקיסטן, הטוענות שתיהן לבעלות על חבל קשמיר, שבו חי רוב מוסלמי. כיום מחולקת השליטה בחבל בין שתי המדינות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בסוף השבוע האשימה הודו את פקיסטן באחריות לפיגוע והבטיחה "תגובה מוחצת". הודו טוענת כי פקיסטן, יריבתה ההיסטורית, מסייעת למורדים בקשמיר – האשמה שאיסלאמאבד דוחה. הממשלה בניו דלהי דורשת זה שנים מפקיסטן לסגור את ארגון ג'ייש א-מוחמד וארגונים איסלאמיסטיים אחרים הפועלים על אדמתה, אבל איסלאמאבד מסרבת, וגם בסוף השבוע דחתה את הטענה שהארגון קשור לפיגוע.
לפי גורמים רשמיים בהודו, ההערכה היא שמוחמד עומאייר, מפקד ג'ייש א-מוחמד בקשמיר, הוא שתכנן את המתקפה של יום חמישי האחרון. מעריכים כי הוא נכנס מפקיסטן לקשמיר ההודית בספטמבר, ולפי החשד הוא מסתתר באזור שבו בוצע הפיגוע. עומאייר הוא אחיינו של מסעוד אזהאר, ראש ארגון ג'ייש א-מוחמד, ובהודו טוענים כי הוא, עומאייר, אחראי לתהליך ההקצנה שעבר המחבל שביצע את הפיגוע בחמישי.
בסוף השבוע פורסם סרטון וידאו שבו נראה המחבל שביצע את הפיגוע, עדיל אחמד דאר, לבוש במדי קרב ומוקף ברובים ורימונים. בסרטון הוא נטל אחריות לפיגוע וקרא לבצע פיגועים נוספים כדי לסלק את הודו מקשמיר. עדיל אחמד דאר היה צעיר שנשר מהלימודים בבית הספר, וביום חמישי הוא הסיע מכונית תופת היישר אל שיירת השוטרים.
פקיסטן: הודו פוגעת בזכויות אדם
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הבטיח תגובה חריפה על הפיגוע והודיע כי נתן לצבא יד חופשית בטיפול במפגעים מצדו השני של הגבול. מפקד הודי בכיר לשעבר אמר בסוף השבוע לסוכנות הידיעות AP שסביר מאוד להניח שהודו תצא ל"תקיפות כירורגיות" נגד פקיסטן, כשהכוונה היא גם להפצצות. שרת החוץ של פקיסטן, טהמינה ג'נג'ואה, דחתה את ההאשמות של הודו בנוגע למעורבות של פקיסטן בפיגוע, ואמרה אתמול כי מדובר באותן שיטות ורטוריקה רגילות של הודו שמטרתן להסיח את דעת הקהל הבינלאומית מהפגיעה של הממשלה בניו דלהי בזכויות אדם.
בסוף השבוע החלה השבת גופותיהם של עשרות הנרצחים אל משפחותיהם ברחבי הודו, והודים רבים יצאו לרחובות מנופפים בדגלי הודו כדי לכבד אותם. בקריאותיהם דרשו נקמה.
מוסלמים מקשמיר המתגוררים בחלקים אחרים בהודו מדווחים כדי בימים האחרונים הם מתמודדים עם השלכותיה הקשות של המתקפה, בעיקר במדינות המחוז הריאנה ואוטרקהאנד שבצפון. בעקבות הדיווחים האלה נאלץ משרד הפנים ההודי לפרסם הודעה שבה קרא למדינות המחוז להבטיח את שלומם ואת ביטחונם ו"לשמר את ההרמוניה הקהילתית".
עקיב אחמד, סטודנט מקשמיר שגר באוטרקהאנד, סיפר כי בעל הבית שבו הוא גר ביקש ממנו לעזוב את הדירה, מחשש שהנכס שלו יותקף. שני סטודנטים אחרים שגרים שם סיפרו שגם הם התבקשו לפנות את חדריהם מיד: "לאן אנחנו אמורים ללכת?", שאל וואסים אקרם בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס. התקשורת ההודית דיווחה שכמה סטודנטים מקשמיר הותקפו על-ידי ארגוני ימין-קיצוני הינדיים באוטרקהאנד. ברשתות החברתיות הופץ סרטון שבו נראה ראש כפר ממדינת הריאנה מורה לתושבים לגרש סטודנטים מקשמיר שלומדים באזור – ואומר שאם לא יעשו זאת ייחשבו לבוגדים.
איראן: פקיסטן אחראית גם לפיגוע אצלנו
חבל קשמיר, נזכיר, מחולק בין אזור בשליטת הודו לאזור בשליטת פקיסטן, אבל שתי המדינות טוענות כל אחת לבעלות על החבל כולו. מאז שנת 1989 נלחמים מורדים בחלק ההודי נגד הכוחות ההודיים, ובעימותים בין הצדדים בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-100 בני אדם. רוב תושבי קשמיר תומכים בדרישתם של המורדים שהחבל יאוחד כולו תחת שליטה פקיסטנית או יהפוך למדינה עצמאית.
מאז תחילת העימותים בין הצדדים בקשמיר נהרגו בחבל כ-70 אלף איש. בשלוש השנים האחרונות פרצו שוב ושוב קרבות ירי בין חיילים מהודו ופקיסטן לאורך הגבול בקשמיר, ובכל פעם האשימו הצדדים זה את זה בפתיחת האש. עשרות חיילים ואזרחים משני הצדדים נהרגו בעימותים האלה.
בעודה מתמודדת עם ההאשמות מניו דלהי הודפת פקיסטן טענות דומות של איראן. יו"ר הפרלמנט האיראני עלי לריג'אני אמר היום כי הפיגוע שבו נהרגו בשבוע שעבר 27 מאנשי משמרות המהפכה תוכנן בפקיסטן ובוצעה מתוכה. בשבוע שעבר, נזכיר, האשימה טהרן את סעודיה, האמירויות, ארה"ב וישראל בפיגוע.
היום זימן משרד החוץ האיראני את שגריר פקיסטן בטהרן לשיחת נזיפה. פקיסטן מצדה גינתה את הפיגוע, ושר החוץ שלה שוחח היום עם עמיתו האיראני מוחמד ג'וואד זריף כדי להדגיש בפניו שפקיסטן תשתף פעולה עם החקירה באופן מלא.
לפי הערכות פועל ארגון ג'ייש אל-עדל, שנטל אחריות לפיגוע באיראן בשבוע שעבר, מתוך פקיסטן, שכנתה של איראן. מפקד משמרות המהפכה של איראן האשים אתמול את כוחות הביטחון של פקיסטן בתמיכה במחבלים, ואמר כי איראן מצפה מאיסלאמאבד להעניש אותם.
פקיסטן היא בעלת בריתה הקרובה של סעודיה, יריבתה הסונית הגדולה של איראן השיעית, אבל היא מנסה לשמר יחסים טובים גם עם טהרן. ממש היום הגיע יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לביקור בפקיסטן.