ציפי לבני פרשה בקול חנוק מדמעות: "התנועה לא תתמודד"
יו"ר התנועה הודיעה על פרישתה מהמירוץ לבחירות, לאחר שכשלו מאמציה לחבירה עם בני גנץ: "היום אני מפסיקה את ההתמודדות בידיעה שעשיתי ככל יכולתי למען המדינה האהובה שלי ולמען חיבור הכוחות שילחמו עליה, אבל זה כבר לא תלוי בי"
יו"ר התנועה ציפי לבני הודיעה בצהריים (יום ב') בקול חנוק מדמעות על פרישתה מהמרוץ לבחירות 2019. "שנים אמרתי - קודם המדינה, אחר כך המפלגה, אחר כך אני - ואני שמה את עצמי היום בצד ומודיעה שהתנועה בראשותי לא תתמודד בבחירות הקרובות", אמרה במסיבת עיתונאים בתל אביב.
כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
"אני מאמינה שהעמדות שלי ושל התנועה טובות יותר למדינת ישראל ושהצדק עימנו. יש בי הכוח הפנימי להמשיך ולהיאבק, אבל אין לנו מספיק כוח פוליטי לממש את הדרך שלנו לבד. אני לא אסלח לעצמי אם קולות המאמינים בדרך יתבזבזו. אני אסירת תודה לכל מי שהתגייס ונתן בי אמון, אין לי מילים לבטא עד כמה ריגשתם אותי", אמרה לבני.
"היום אני מבקשת מכם סליחה, מכל איש ואישה שכתבו לי, סימסו, טלפנו, אלה שחיבקו אותי ברחוב וביקשו שאהיה חזקה. אני עדיין חזקה, אני עדיין מאמינה שהדרך שלנו נכונה וטובה לישראל, אבל זוהי ההחלטה הנכונה לעת הזו. תמשיכו גם אתם להאמין בדרך, תדרשו מפוליטיקאים עמדה ברורה. אל תתנחמו בזה שזו הפוליטיקה, אתם יכולים לשנות אותה. יהיו שיאמרו 'עדיף היה לה לפרוש בשיא'. היום אני מפסיקה את ההתמודדות של התנועה בראשותי בידיעה שעשיתי ככל יכולתי למען המדינה האהובה שלי ולמען חיבור הכוחות שילחמו עליה, אבל זה כבר לא תלוי בי".
במסיבת העיתונאים תקפה בחריפות את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת ממשלתו: "הוא תוקף את התקשורת החופשית ומערכות אכיפת החוק והמשפט. ה-D9 הופיע במערכה הראשונה, כבר התחילה העבודה, ואם לא ייעצר זו תהיה המערכה האחרונה של דמוקרטיה בישראל. דווקא מול מסע ההשתקה תפקידה של הנהגה, גם מהמרכז, להגן על חופש הביטוי של אלה שאנחנו לא מסכימים עם דעותיהם, בלי להיכנע בקמפיין התיוגים השקרי".
"שותפים לדרך צריכים להתאחד סביב העקרונות שלנו ולשכנע ביחד ובראש זקוף בצדקת הדרך שלנו בלי לקרוץ לצד אחד ובלי לגמגם. דרך אחת, גוש אחד, ליצור פה תקווה ומהפך - זה לא קרה. נורא בעיניי שצריך היום אומץ לדבוק בגלוי בחזון שהיה בסיס להקמת מדינת ישראל, שנכתב במגילת העצמאות, שכל חלקי הציונות התאחדו אז סביבה ועובר מסע דה-לגיטימציה נוראית".
אחרי מסיבת העיתונאים, שנערכה בבית סוקולוב בתל אביב, פגשה לבני פעילים של מפלגת מרצ שהמתינו לה בכניסה למבנה עם שלטי הודייה. היא נשאלה בצאתה על ידי עיתונאים אם לא הייתה "שחקנית קבוצתית" ענתה לבני: "אני לא עוסקת בניתוח של עצמי עכשיו, אבל מי שידע לעבוד איתי גילה אשת צוות מופלאה. אי אפשר לשאול כבר את אריק שרון ואחרים. אבל גם עכשיו כל מה שאני אוכל לשתף מניסיוני וכוונתי כדי לעזור למדינת ישראל, אני אעזור".
הרצוג: עוד תתרום רבות
חבר הכנסת יואל חסון, מי שהיה יו"ר סיעת התנועה של לבני, אמר כי "עזיבתה את המערכת הפוליטית הוא רגע עצוב בשביל מדינת ישראל וגם עבורי באופן אישי. בעיניי, לישראל יש את הצורך באנשים כמוה, עם יכולות ונסיון בהנהגת המדינה"
חסון הוסיף: "אני שמח על הזכות שהייתה לי לשרת את הציבור במשך יותר מעשור בכנסת. עשיתי שלל תפקידים מיו"ר ועדת ביקורת המדינה, מרכז האופוזיציה ועד יו"ר הקואליציה. אני גאה בשלל החוקים הטובים שהעברתי ושינו כאן מציאות. חברות בכנסת היא זכות שניתנה למעטים ואני רוצה להאמין שמימשתי אותה על הצד הטוב ביותר".
יו"ר הסוכנות היהודית ומנהיגה הקודם של מפלגת העבודה, יצחק הרצוג, שהקים עם לבני את "המחנה הציוני", אמר: "ציפי לבני חברתי היא מנהיגה ישראלית פטריוטית וחשובה שתרמה ועוד תתרום רבות למדינת ישראל ולעם ישראל. יחד הקמנו בבחירות 2015 את המחנה הציוני - כוח פוליטי מרכזי, מתון ורחב שהביא להישג יוצא דופן והפיח תקווה בליבם של רבים. בהצלחה ציפי חברתי בהמשך דרכך".
יו"ר העבודה אבי גבאי, שפירק את השותפות עם לבני, אמר בעקבות פרישתה כי "על אף המחלוקת בינינו, ביום הזה אני מבקש להודות לה ולהעריך את תרומתה למדינה. נמשיך להניף את דגלי השלום והדמוקרטיה".
יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, אמרה כי "לבני הייתה נקודת אור בכנסת חשוכה וגזענית ועמדה לצדנו במאבק על הדמוקרטיה הישראלית, נגד חוק הלאום ובעד הקהילה הגאה. מוערכת במיוחד הדרך שעשתה מהימין העמוק לאחד הקולות המובהקים בעד השלום והדמוקרטיה ונגד ההסתה גם כשאחרים התקרנפו ושתקו".
גם ח"כ איציק שמולי (העבודה) הביע צער על פרישתה, ואמר כי "קולה הצלול, האמיץ והברור למען הבטחתה של ישראל יהודית ודמוקרטית יחסר מאוד. העובדה שנקטה באופן אחראי וסירבה לסכן אלפי קולות שילכו לפח מלמדת על אצילות והגינות".
לבני ניהלה בימים האחרונים משא ומתן אינטנסיבי מול יו"ר "חוסן לישראל" בני גנץ וכאשר הבינה שלא יצליחו לחבור, החליטה על פרישה. בימים האחרונים ניהלה לבני שיחות גם עם אהוד ברק ודן מרידור על אפשרות לריצה משותפת. דן מרידור השיב לה כי יהיה מוכן להצטרף רק אם יהיה חיבור או איחוד גדול בגוש. לבני קיוותה שהמשא ומתן עם גנץ יבשיל ורק בשעות האחרונות הבינה שהדבר לא יקרה - והחליטה לפרוש.
לבני, שהסקרים ניבאו כי התנועה בראשותה לא תעבור את אחוז החסימה, בדקה גם אפשרות לחיבור עם יש עתיד - אולם הנטייה במפלגתו של יאיר לפיד הייתה שלא להוציא את החיבור לפועל.