שתף קטע נבחר

 

משפטנים לוועדת הבחירות: "ההסכם בימין לא חוקי"

11 אנשי משפט בכירים פנו לשופט חנן מלצר בבקשה כי יפסול את הסכמי השריון של נתניהו עם מפלגות הבית היהודי והאיחוד הלאומי: "ההתחייבות חותרת תחת מבנה דיני הבחירות בישראל"

 

רפי פרץ בנימין נתניהו מוטי יוגב  ( צילום: רויטרס, אלי מנדלבאום)
מימין: רפי פרץ, בנימין נתניהו מוטי יוגב ( צילום: רויטרס, אלי מנדלבאום)

 

קבוצה של משפטנים בכירים פנתה היום (ה') במכתב ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, בבקשה כי יקבע שההסכם שעל פיו ראש הממשלה בנימין נתניהו ישריין את המקום ה-28 ברשימת הליכוד לנציג ממפלגת הבית היהודי  או האיחוד הלאומי, ולאחר הבחירות הנציג ישוב למפלגתו המקורית, אינו חוקי ויש לפסול אותו.

 

כל העדכונים על בחירות 2019 - במתחם הבחירות של ynet

 

מדובר באחד הסעיפים בהסכם לאיחוד רשימות של הבית היהודי-האיחוד הלאומי עם עוצמה יהודית כבלוק טכני לפני הבחירות, שנתניהו דחף לגבשו כדי למזער את האפשרות שאחת הרשימות לא תעבור את אחוז החסימה וחלק מקולות הימין "ילכו לאיבוד".

 

יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר (צילום: הלל מאיר/TPS) (צילום: הלל מאיר/TPS)
יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר(צילום: הלל מאיר/TPS)

רפי פרץ בצלאל סמוטריץ' (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי, יואב דודקביץ)
רפי פרץ בצלאל סמוטריץ'(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי, יואב דודקביץ)

איתמר בן גביר בנימין נתניהו בצלאל סמוטריץ' (צילום: ייואב דודקביץ', AP, אלכס קולומויסקי)
איתמר בן גביר בנימין נתניהו בצלאל סמוטריץ'(צילום: ייואב דודקביץ', AP, אלכס קולומויסקי)

הסכם האיחוד  ()
הסכם האיחוד
 

"ההתחייבות נגועה באי חוקיות בשני היבטים לפחות", כתבו 11 המרצים למשפט חוקתי. "מתן אפשרות למפלגה אחת להתמודד במסגרת שתי רשימות מועמדים שונות, וכן הסכמה על התפלגות העומדת בניגוד לדין".

 

לגבי הטענה הראשונה, המשפטנים מסבירים כי "ההתחייבות מאפשרת התמודדות של מפלגה אחת (הבית היהודי או האיחוד הלאומי) בשתי רשימות מועמדים שונות - דבר החותר תחת מבנה דיני הבחירות בישראל.

 

"תוצאתה החד משמעית של ההתחייבות היא כי מפלגת הבית היהודי-האיחוד הלאומי תתמודד במסגרת של שתי רשימות בבחירות לכנסת ה-21: ברשימה שלה עצמה, וכחלק מרשימת הליכוד. חוק הבחירות לכנסת קובע כי מפלגה רשאית להגיש רשימת מועמדים אחת ולא רשימות מועמדים שונות. כך לפי לשון החוק, וכך גם בכל שנותיה של המדינה", נכתב.

 

"ואולם, התחייבותו של ראש הממשלה יוצרת הלכה למעשה מצב שבו מועמדים שנבחרו במפלגה אחת (הבית היהודי או האיחוד הלאומי, מי מהן שמטעמה 'יישלח' מועמד לרשימת הליכוד) יתמודדו לכנסת במסגרת שתי רשימות שונות: ברשימתן 'הרגילה' ובמסגרת רשימת הליכוד".

 

באשר לטענה השנייה, המשפטנים הסבירו כי "רק שליש מחברי סיעה יכולים להתפלג ממנה. חבר כנסת בודד אינו יכול להתפלג מסיעת הליכוד. הוא יכול, לכל היותר, לפרוש מסיעת הליכוד, ולשאת בסנקציות הקבועות בחוק הכנסת כנגד מי שפרש מסיעה שלא במסגרת התפלגות.

 

"ראש הממשלה הוסיף וציין כי לאחר ההתפלגות שאליה התחייב, יוכל אותו חבר כנסת לחזור לסיעתן של מפלגות הבית היהודי והאיחוד הלאומי. מעבר לכך שהדברים מהווים התייחסות של חוכא ואיטלולא למצביעי הליכוד, הם עומדים גם בניגוד לחוק. סעיף זה נחקק בזמנו מתוך מטרה לרסן תכסיסים פוליטיים שיש בהם מידה של עיוות רצון הבוחר".

 

המשפטנים סיכמו כי "ההתחייבות מעוררת לכל הפחות תחושת אי נוחות בנוגע להגנה על היחס שבין רצון הבוחר כפי שהוא בא לידי ביטוי בבחירות לבין תוצאתן בפועל. התחייבות מראש להעביר נתח מסוים של קולות הבוחרים ברשימת מועמדים אחת למפלגות המיוצגות ברשימה אחרת היא בעייתית, וזאת בלשון המעטה.

 

"עמדתנו המשפטית היא שיש להכריז כי התחייבות ראש הממשלה אינה חוקית, נוגדת את תקנת הציבור וחסרת נפקות משפטית, וכי על ועדת הבחירות לפסול את צירופו של מועמד הבית היהודי או האיחוד הלאומי כחלק מרשימת הליכוד לכנסת ה-21.

 

בתוך כך, יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, התייחס לנושא בריאיון לרשת "כאן ב'" ואמר כי אינו זוכר מקרה דומה בעבר. "יכול להיות שיהיה דיון משפטי על חוקיות ההסכם הזה", הוסיף.

 

לגבי האפשרות לאיחודים נוספים בימין, שכוללים גם רשימות שכבר הוגשו, מלצר אמר כי "הזמן הקובע הוא הזמן שבו הוגשה הרשימה, וברגע שהיא הוגשה אין יוצא ואין בא. אפשר לצאת אבל יש ספק גדול אם אפשר לחזור באותה מערכת בחירות". בכך שלל מלצר את האפשרות שישראל ביתנו או יהדות התורה, שהגישו את רשימותיהן אתמול, יתאחדו עם רשימות נוספות לפני הבחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: רויטרס, אלי מנדלבאום
"הסכם השריון - לא חוקי"
צילום: רויטרס, אלי מנדלבאום
מומלצים