קרב עם משמרות המהפכה: למה התפטר זריף?
שר החוץ האיראני התפטר בחטף, כנראה אחרי שהוּדר מפגישה עם אסד. זריף מצא עצמו לאחרונה בין הפטיש לסדן: השמרנים האשימו אותו בכניעה למערב, המתונים שאלו "איפה הכסף?"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
זריף היה האיש המזוהה ביותר עם הקו המתון במדיניות החוץ האיראנית. הוא עמד בחזית המאבק בין המחנה הפרגמטי שמוביל הנשיא רוחאני לבין משמרות המהפכה, הגוף השמרני המקדם סדר יום לעומתי וחותר לעימות עם המזרח התיכון ועם שאר העולם.
זריף, יחד עם רוחאני, חתום על הסכם הגרעין מ-2015, והוא גם האיש שהקים ומחזיק את רשת התמיכה הפוליטית והכלכלית שנותנת אירופה לאיראן אחרי פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין וחידוש הסנקציות האמריקניות הקשות על טהרן. בהתבטאות שמעידה על האופן שבו תופשים שמרנים את זריף צייצה אתמול פרשנית שמרנית אחת, המתנגדת לגישתו של שר החוץ המתפטר: "לך הביתה, ינקי, וסגור את הדלת אחריך".
40 שנה למהפכה האיסלאמית באיראן | פרויקט מיוחד ב-ynet
אז מה הוביל להתפטרות הזו? זריף סופג לאחרונה ביקורת משני הקצוות של המפה הפוליטית באיראן. מהצד האחד, אנשי משמרות המהפכה כועסים עליו מכיוון שהוא מקדם את הקשרים של איראן עם העולם הרחב. חלק מניסיונותיה של איראן לעמוד בהתחייבויותיה הגלובליות מותנים בהעברת חקיקה המחייבת בנקים ומוסדות כלכליים איראניים לעבוד בשקיפות. השקיפות הזו חשובה ליריבי איראן כדי לוודא שהבנקים הללו אינם מממנים טרור, והיא תחשוף חלקים גדולים מהפעילות הכלכלית של משמרות המהפכה, גוף המרכז את הכלכלה "השחורה" של איראן ואת תמיכתה בטרור אזורי ועולמי. מעבר לזה, השמרנים האיראנים חוששים מכך שזריף ורוחאני מציגים את עצמם ואת המחנה המתון שלהם כמי שמייצגים את ערכי המהפכה האיסלאמית האמיתיים. הציבור האיראני, שקולו נשמע ומוערך על ידי אנשי הדת בשלטון, נוטה באופן מובהק לכיוון של רוחאני וזריף.
אבל גם מן הצד השני, זה המתון, סופג זריף ביקורת. כמו הנשיא רוחאני מבקש זריף להציג עצמו כאיש מרכז, ולא איש קצה, ומדי פעם הוא מבטא את תמיכתו בכמה מהמטרות "המהפכניות" החביבות על המשטר. אחת מהן היא העמידה לצד הפלסטינים מול ישראל. כשהביע לאחרונה גאווה בכך שאיראן נתונה ללחץ מצד העולם בשל תמיכתה בפלסטינים ובעלי בריתה בסוריה, בלבנון ובתימן, מתחו עליו שני כוכבי כדורגל איראנים ביקורת וגינו אותו על שהוא גאה לבזבז את כספיה של איראן על מטרות מעבר לים במקום להשקיע אותם באיראן עצמה ובאזרחיה. גם העובדה שזריף מזוהה כל כך עם הסכם הגרעין בין איראן למעצמות מוסיפה לביקורת עליו. ההסכם היה אמור להביא שיפור משמעותי בחיי האיראני עם הסרת הסנקציות הכרוכה בו, אבל זה לא קרה, ואיראנים רבים כועסים על כך.
ויש עוד עניין: נראה שכשנשיא סוריה בשאר אסד ובכירי משטרו הגיעו לטהרן אתמול לא הוזמן זריף לפגישה עם אסד. זה היה כנראה הקש ששבר את גב הגמל, והוא הודיע על התפטרותו בחטף, ככל הנראה ללא תיאום מראש עם אנשיו ועם הנשיא רוחאני.
ובכל זאת: האם התפטרות זריף מעידה על ניצחון מוחלט של הקו השמרני באיראן? האם זו מכה למתונים בה? לא. ההתפטרות מעידה רק עד כמה נזיל המצב באיראן ועד כמה הוא מועד לשינויים מהירים: הלחץ שבו נמצאת איראן מייצר בתוכה ויכוח אמיתי בנוגע להמשך דרכה של הרפובליקה האיסלאמית ובנוגע לאופייה העתידי.
ד"ר אורי גולדברג הוא מומחה לתיאולוגיה פוליטית בעולם השיעי. הוא מרצה בכיר במרכז הבינתחומי בהרצליה ועמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית ובמכון לחקר הטרור.