שתף קטע נבחר

 

הפארסה בבריטניה: בדרך לדחייה של הברקזיט

במשך חודשים טענה תרזה מיי שבריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי במועד שנקבע, 29 במרץ, ויהי מה. עכשיו, אחרי שנתיים של מו"מ ושורת כישלונות בפרלמנט, היא מסירה את התנגדותה: אם הסכם הברקזיט לא יאושר בתוך שבועיים וחצי, יצביע הפרלמנט על הארכת המו"מ

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה היום (ג') כי אם תיכשל שוב בניסיונה לאשר בפרלמנט הבריטי את הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי – היא תאפשר לחברי הפרלמנט להצביע בעד אחת משתי אפשרויות: לדחות את הברקזיט, כך שהמשא ומתן עם האיחוד האירופי יוארך, או לפרוש בכל זאת מהאיחוד במועד שנקבע, 29 במרץ.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

התבוסה של מיי בהצבעת הברקזיט    (צילום: רויטרס)

התבוסה של מיי בהצבעת הברקזיט    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בפרלמנט (צילום: AFP)
תרזה מיי. בתוכנית: שלוש הצבעות בשלושה ימים(צילום: AFP)

הפגנת הנכונות של מיי לדחות את הברקזיט היא תפנית משמעותית בפרשה. במשך חודשים ארוכים התעקשה מיי כי בין שתצליח להביא לאישור ההסכם בפרלמנט הבריטי ובין שלא – בריטניה תפרוש במעוד שנקבע ליציאתה מהאיחוד, 29 בחודש הבא. היא השתמשה בקביעתה זו כדי להדגיש שמוטב למחוקקים הבריטים לאשר "הסכם גרוע", כפי שהם מגדירים את ההסכם שגיבשה, מאשר להביא לפרישה בריטית מהאיחוד האירופי בלי הסכם.

 

מיי, נזכיר, גיבשה בסוף השנה שעברה, אחרי חודשים ארוכים של משא ומתן, הסכם עם מנהיגי האיחוד האירופי על תנאי הפרישה של הממלכה ועל היחסים העתידיים בינה לבין מדינות האיחוד. הסכם כזה היה חיוני כדי לאפשר יחסי גומלין תקינים בין לונדון לבירות אירופה אחרי הפרישה, ופרשנים הזהירו כי אם בריטניה תפרוש בלי הסכם המגדיר את היחסים העתידיים – הדבר עלול להוביל לכאוס תחבורתי וכלכלי בתוכה, בכלל זה מחסור במוצרי יסוד.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בנאום בבית הנבחרים הבריטי בהצבעה על הרקזיט (צילום: AFP, PRU)
ההצבעה על הסכם הברקזיט בחודש שעבר(צילום: AFP, PRU)

תומך ברקזיט מול ה פרלמנט ב לונדון בריטניה (צילום: AFP)
"לפרוש זה לפרוש". מפגין מתומכי הברקזיט(צילום: AFP)

אלא שהפרלמנט הבריטי – המשוכה האחרונה שהיה צריך ההסכם לצלוח – הצביע נגדו ברוב גדול. רבים מתומכי הפרישה מהאיחוד האירופי טענו כי ההסכם קובע למעשה שיהיה זה "ברקזיט רך" בלבד – כזה המותיר את בריטניה כבולה במידה רבה למוסדות האיחוד ומונע ממנה עצמאות מלאה.

 

אתמול אמר נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק כי דחיית הברקזיט והארכת המשא ומתן בין הצדדים נראית כעת אפשרות ריאלית, והיום אמרה מיי בפרלמנט כי עד 12 במרץ בכוונתה להביא להצבעה בפרלמנט הסכם מתוקן, וכי אם גם הוא לא יעבור – ב-13 במרץ תיערך הצבעה שבה יוכלו חברי הפרלמנט להחליט אם בריטניה עוזבת את האיחוד האירופי ללא הסכם במועד שנקבע. אם הם יצביעו נגד האפשרות הזו, תיערך ב-14 במרץ הצבעה על דחייה "קצרה" של הברקזיט.

 

"בריטניה תפרוש בלי הסכם ב-29 רק אם תהיה הסכמה מפורשת של בית הנבחרים לכך", אמרה מיי. "אי אפשר לשלול את האפשרות של הארכת המשא ומתן". שני פקידים בכירים באיחוד האירופי אמרו אחר הצהריים לסוכנות הידיעות רויטרס כי אם בריטניה תבקש לדחות את הברקזיט – האיחוד ישקול זאת בחיוב.

האיחוד האירופי ()

דחייה של הברקזיט תגביר את הסיכויים גם לביטול מוחלט של הפרישה מהאיחוד האירופי. מפלגת הלייבור, כך מסתמן, מתכוונת לתמוך בקיום משאל עם חדש על פרישה מהאיחוד. אזרחי בריטניה, נזכיר, הצביעו ביוני 2016 בעד פרישה מהאיחוד – גם אם ברוב קטן בלבד, של 4%. תרזה מיי, שבעצמה התנגדה לפרישה, הדגישה בשנתיים האחרונות שוב ושוב כי אין מקום לעריכת משאל עם שני, משום שכך יאבד האמון בדמוקרטיה הבריטית ומשום שיש לכבד את רצון העם כפי שהובע במשאל המקורי. התומכים בעריכת משאל חדש טוענים כי כעת, כשהבריטים מבינים מהן השלכותיו הקשות של הברקזיט, הם יצביעו נגד פרישה מהאיחוד.

 

מנהיג מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין אמר היום כי גם אם ההסכם שתביא מיי יזכה לאישור הפרלמנט – יש להעמיד אותו להצבעה במשאל עם לפני שיוחלט סופית ליישמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תרזה מיי. משנה עמדה
צילום: AP
מומלצים