רוחאני תומך בשר המתפטר: חמינאי יבחר צד?
הטלטלה הפוליטית באיראן: הנשיא טרם קיבל את התפטרותו של שר החוץ זריף. אם הסיבה להתפטרות היא אכן המאבק בין רוחאני וזריף לבין השמרנים ומשמרות המהפכה, המנהיג העליון עשוי להיאלץ לבחור צד באופן פומבי
נשיא איראן חסן רוחאני התייצב היום (ג') לימינו של שר החוץ המתפטר שלו מוחמד זוואד זריף ושיבח אותו על תפקודו. רוחאני טרם קיבל את התפטרותו של זריף. רוחאני וזריף, שהיה אדריכל הסכם הגרעין בין איראן למעצמות, הם מי שבשנים האחרונות שימשו את איראן כדי להציג לעולם את פניה המתונות, והיוו משקל נגד למשמרות המהפכה ולמנהיגי המחנה הניצי ברפובליקה האיסלאמית.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
זריף הודיע על התפטרותו אמש בעמוד האינסטגרם שלו, מבלי לספק סיבה להתפטרות. עם זאת, היא באה כשברקע עימות גלוי בין זריף ורוחאני, המציגים את עצמם כאנשי מרכז בפוליטיקה האיראנית, לבין המחנה השמרני המובהק, המאשים אותם כי הסכם הגרעין היה בגדר כניעה למערב והשפלה – ולא הניב לאיראן את הרווחים המצופים. הוצאתו של העימות בין הצדדים לאור עשויה לאלץ את המנהיג העליון עלי חמינאי לנקוט צד.
גורם המקורב לזריף טען היום בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי התפטרותו של שר החוץ נבעה מהביקורת שהוטחה בו על הסכם הגרעין, במיוחד מאז שארה"ב בהובלת דונלד טראמפ פרשה ממנו אשתקד. "היו פגישות בדלתיים סגורות מדי שבוע שבהן גורמים בכירים הפציצו אותו בשאלות על ההסכם ומה השלב הבא וכן הלאה", סיפר אותו מקורב לזריף. "הוא והבוס שלו (רוחאני) היו תחת לחץ עצום". מאז פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין נאלץ רוחאני להסביר שוב ושוב מדוע איראן ממשיכה לכבד את חלקה בהסכם אף שנראה כי היא כבר אינה מרוויחה ממנו דבר.
רוחאני אותת היום כי הוא תומך בזריף, ואמר ששר החוץ עמד בחזית המאבק נגד ארה"ב. חברים בפרלמנט האיראני המייצגים סיעת הרוב המתון שלחו לרוחאני מכתב שבו ביקשו ממנו להשאיר את זריף בתפקיד. ראש לשכתו של רוחאני התייצב גם הוא לימינו של זריף, וכתב באינסטגרם שהשבחים שהרעיף הנשיא על שר החוץ "הם סימן ברור לשביעות הרצון של נציג העם האיראני מעמדותיו החכמות והמועילות של זריף ומעבודתו". חבר הפרלמנט עלי מוטהרי, כמו פוליטיקאים אחרים בשני המחנות באיראן, העריך הבוקר שרוחאני לא יסכים לקבל את התפטרות זריף.
לפי כמה דיווחים בתקשורת האיראנית, זריף החליט להתפטר מסיבה אחרת: משום שלא עודכן על ביקורו של נשיא סוריה בשאר אסד בסוריה שנערך אתמול.
החשש מאפקט דומינו
העימות בין קיצונים למתונים באיראן בנוגע להסכם הגרעין מעיד על המתח הרב בין שני המחנות, וכן על המתח בין הממשלה הנבחרת, המנהלת את ענייני היום-יום של המדינה, לבין הממסד הדתי, שהוא בעל הסמכות העליונה. רוחאני ניצח ברוב מוחץ בבחירות לנשיאות ב-2013 וב-2017 בזכות ההבטחה שלו לרפורמות, ואילו המנהיג העליון חמינאי, שנמצא בשלטון מאז 1989, נתפש כמי שנמצא מעל כל מחלוקת מגזרית – אך בפועל מגלה אהדה לשמרנים. רוחאני אמנם אחראי על בחירת השרים בממשלה, אבל חמינאי הוא בעל המילה האחרונה גם בעניין זה.
"אם חמינאי יגַבּה באופן פומבי את זריף ורוחאני – המשבר ייגמר בצורה טובה וזה יצמצם את הפער בין שני המחנות הפוליטיים", אמר היום גורם רשמי המקורב למחנה השמרני. גורם בכיר הנמנה עם תומכי הרפורמיסטים באיראן הזהיר כי אם התפטרותו של זריף תתקבל יהיו לכך השלכות קשות: "יהיה לזה אפקט דומינו ושרים אחרים, אולי אפילו רוחאני עצמו, עשויים ללכת בעקבותיו. זה לא משהו שאיראן יכולה לסבול בעודה מתמודדת עם הלחץ של ארה"ב והסנקציות. במקרה כזה הקיצונים יתחזקו והרעיון של רפורמה כלשהי ייקבר לפחות לעשר השנים הקרובות".
המתיחות הפוליטית באה בשעה קשה לאיראן, כשזו מתמודדת עם הטלתן מחדש של הסנקציות האמריקניות החריפות, סנקציות שניפצו את התקוות לשפר את מצבה הכלכלי של המדינה. רוחאני הזהיר לאחרונה שאיראן ניצבת בפני המשבר הכלכלי הגדול ביותר שחוותה זה 40 שנה. המצב הכלכלי באיראן עורר בשנה וחצי האחרונות גל של הפגנות מחאה שבהן קראו המפגינים הן לרוחאני והן למנהיגים הדתיים להתפטר.