שתף קטע נבחר

 

הורי הנספים בנחל צפית: "אישום על פחות מהריגה יהיה יריקה בפרצוף"

המשפחות של תשע הנערות והנער שנהרגו בטיול של מכינת בני ציון מתכוונים להחריף את המאבק בחקירת אסון השיטפון בעקבות ההודעה על העמדתם של המנהל והמדריך לדין בכפוף לשימוע. "משרד החינוך נרדם בשמירה, מצפים לוועדת החקירה שנתניהו הבטיח"

 

אביה של אלה אור ז"ל מגיב לכתב האישום בכפוף לשימוע    (צילום: ירון ברנר)

אביה של אלה אור ז"ל מגיב לכתב האישום בכפוף לשימוע    (צילום: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

משפחות הנספים באסון שאירע בנחל צפית, שבו נהרגו תשע נערות ונער, הגיבו היום (ד') בחריפות להחלטת הפרקליטות להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד מנהל מכינת בני ציון בתל אביב, יובל כאהן, והמדריך האחראי על הטיול, אביב ברדיצ'ב.

 

האסון הכבד התרחש ב-26 באפריל 2018, כאשר במהלך טיול הכנה לקראת הצטרפות למכינה, נספו העשרה לאחר שנקלעו לשיטפון כבד בנחל צפית בערבה. מהחלטת הפרקליטות להגיש כתב אישום עולה שהתרחיש של שיטפון כבד היה ידוע וברור למנהל המכינה ולאחראי על הטיול.

 

בהודעה משותפת מסרו המשפחות כי "זהו יום עצוב ונורא לכולנו. בדיוק אתמול ציינו עשרה חודשים לאסון הנורא שבו איבדנו את עשרת ילדינו. החלטת הפרקליטות להגיש כתבי אישום בכפוף לשימוע בגין הריגה מדברת בעד עצמה ועל הכשלים והמחדלים האיומים שהביאו לאסון.

 

אילן בר שלום ז

אביב ברדיצ'ב ויובל כאהן  ()
המנהל יובל כהאן והמדריך אביב ברדיצ'ב

"עצם ההחלטה להאשים בעבירת הריגה מעידה על עוצמתו של המחדל הנורא. כל עונש שיושת על האחראים לא ישיב את ילדינו. אנחנו נעקוב מקרוב אחר ההליך הפלילי ונצפה להבטחת ראש הממשלה להקמת ועדה ציבורית לבחינת פעילות המכינות ובטיחות התנהלותן. נמשיך להלחם על כך שאסון כזה לא יחזור עוד לעולם", לשון ההודעה.

 

איציק אור, אביה של אלה אור ז"ל, אמר לאולפן ynet כי "זה שהמשפחות שלנו קיבלו את ההודעה על הגשת כתב האישום מהתקשורת זה עצוב. אם כך, עדיף שהתקשורת כבר תנהל את המדינה. אם המדינה מעבירה את המידע לתקשורת לפני שאנחנו מקבלים אותו - נשארו רק דמעות. הריגה לאביב ויובל זה המינימום שמגיע להם. פחות מזה, זו כבר הייתה יריקה בפרצוף של המשפחות".

 

עוד הוסיף: "אנחנו חושבים שאנשים נוספים צריכים לעמוד לדין באסון הזה, כי הבטיחו לנו שיש אישורים לטיול. כל המדינה ידעה שבאותו שבוע יש חשש לשיטפונות קשים באזור. ערב קודם שני נערים בדואים נהרגו באותו אזור בשיטפונות. התחננו וביקשנו שיעצרו את הטיול הזה. הבטיחו לנו שישנו את המסלול ושהילדים יחזרו הביתה בשלום. איפה עשרת הילדים? בשלום הם לא חזרו הביתה".

 

כוחות חילוץ בנחל (צילום: AFP)
החיפושים בנחל(צילום: AFP)
 

בהודעה משותפת מטעם המשפחות נמסר: "זהו יום עצוב ונורא לכולנו. בדיוק אתמול ציינו עשרה חודשים לאסון הנורא בו איבדנו את עשרת ילדינו. החלטת הפרקליטות להגיש כתבי אישום בכפוף לשימוע בגין הריגה מדברת בעד עצמה ועל הכשלים והמחדלים האיומים שהביאו לאסון. עצם ההחלטה להאשים בעבירת הריגה מעידה על עוצמתו של המחדל הנורא. כל עונש שיושת על האחראים לא ישיב את ילדינו. אנחנו נעקוב מקרוב אחר ההליך הפלילי ונצפה להבטחת ראש הממשלה להקמת ועדה ציבורית לבחינת פעילות המכינות ובטיחות התנהלותן. נמשיך להלחם על כך שאסון כזה לא יחזור עוד לעולם".

 

אתם מרגישים שקיבלתם את מה שרציתם?

"זה המינימום שרצינו, אבל אני חוזר ואומר שעוד אנשים צריכים להיות מואשמים בתיק הזה. זה המינימום, הם צריכים להיות מואשמים בהריגה וברור לכל בר דעת, אחרי שיוגשו כתבי אישום וכל הנתונים יוצגו בפני הציבור אני מעריך שרוב מוחלט של הציבור במדינת ישראל יבין שזה המינימום.

 

אתה מרגיש שאם לא המאבק שלכם זה לא היה קורה?

"קודם כל, עוד לא התחלנו את המאבק, אנחנו על אש מאוד מאוד נמוכה והמאבק עוד לפנינו. מהרגע הראשון דרשנו להקים ועדת חקירה ממלכתית כדי למנוע את האסון הבא. הילדים שלנו לא יחזרו, אבל במדינת ישראל ישנם אנשים שנמצאים בתפקידי מפתח שפשעו, ההתנהלות שלהם במהלך השנים גרמה לאסון הזה, והם עדיין יושבים באותו תפקיד. אני רוצה להזכיר לכולנו, חוק המכינות נחקק בשנת 2008, האסון קרה ב-2018. משרד החינוך, שהוא האחראי הראשי על חוק המכינות, נרדם בשמירה במשך עשר שנים. רק ועדת חקירה ממלכתית תוציא לאור את כל מה שהוביל לאסון ותעזור למנוע את האסון הבא. ראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח שהוא יקים ועדת חקירה ואנחנו מצפים שהוא אכן יקים אותה".

 

"אני מעכלת", אמרה אתי בללי, אמה של גלי ז"ל שנספתה באסון. "לפחות יש תחושה שמישהו הפעיל את מלוא שיקול הדעת וההחלטה הנכונה התקבלה. אם היה ספק שיובל אחראי למחדל הזה, אז לפחות בשלב הזה אנחנו מקבלים את האישור לכך שלא רק אנחנו במלחמה הזו, ולא רק אנחנו חושבים ודואגים בעניין".


כוחות חילוץ בנחל צופית (צילום: דורון בן הרוש)
פינוי הנערים(צילום: דורון בן הרוש)

כוחות חילוץ בנחל צופית (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
המשפחות חזרו על דרישתן להקים ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את הנסיבות שהובילו לאסון, בהמשך להחלטתו של נתניהו שהודיע לאחרונה כי יקים אחת כזאת. "שמחה אין כאן", הוסיפה בללי. "בטח שאנחנו עוד מאוד רחוקים ממיצוי ההליך, שזה אומר שתוקם ועדה וכל מי שנתן לעולם המכינות להתנהל בצורה הזו, עדיין לא לקח את האחריות ונתן את הדין. יש עוד דרך ארוכה עד שיובל ייתן את הדין, וזה שעשרה חודשים הם מסתובבים כאילו כלום ורק אנחנו מסתובבים עם התחושה הזו, זה הזוי".

 

"זה קשה מאוד, בעיקר שמוסדות המדינה ומשרד החינוך ומשרד הביטחון לא לוקחים אחריות ועדיין לא הקימו וועדת חקירה שתבדוק מה קורה במכינות", אומר אריק שמיר, אביה של שני ז"ל, שנספתה באסון. "אנחנו ממשיכים במאבק הזה לתקן את המפעל החשוב הזה. לגבי כתב האישום, זה משהו שהיה ברור לנו בהתחלה ושמובילי הטיול הזה צריכים להיות מואשמים בהריגה. הם חצו הרבה מאוד רמזורים אדומים והמשיכו, ומי שחוצה רמזור אדום וגורם להריגה - אשם בהריגה. מי שמתחמק מאחריות זה משרד הביטחון והחינוך, והוועדה עדיין לא הוקמה. גם אחרי שמועצת המכינות בדקה וקראה להקמת וועדת חקירה - היא עדיין לא קמה. לא יאומן שאחרי אסון כל כך נורא, לא מוקמת ועדת חקירה, ויש הרבה כשלים שצריך לתקן".

 

ההרגשה שאחרי עשרה חודשים יעמידו את המדריך והמנהל לדין היא לא הקלה כי זה לא מחזיר את מעין, אבל כן מחכה כבר שבית המשפט יגזור את עונשם הראוי""חומרת העבירה שבה הפרקליטות החליטה להאשים את שני האחראים מלמדת יותר מהכול על האסון הנורא", אומרת עו"ד אפרת רייטן, המייצגת את המשפחות. "האחראים היו במודעות ובידיעה ברורה לגבי השיטפון שהיה צפוי. מהעדויות של צוות החקירה עולה שיש בידיהן ראיות רציניות, אחרת הם לא היו בוחרים להגיש כתב אישום כל כך חמור.

 

"הם ידעו, כולל יובל עצמו, שכל הטיולים של משרד החינוך באזור, כולל חוות הדעת המקצועית של סגן מפקד יחידת חילוץ ערבה שהתנגד לקיום הטיול", המשיכה עו"ד רייטן. "היה חשש כבד לשיטפונות, והתעלמו מכך. התעלמו מכך שהמסלול המקורי נסגר. אביב לא טייל בנחלים הללו קודם לכן. למרות שכבר ערב יום האסון הייתה התראה על כך".

 

רייטן מוסיפה כי "הייתה התעלמות ממוות של שני צעירים ערב יום האסון. הכתובת הייתה על הקיר, והתראות ממוקדות יותר מאלה לא יכולים כבר להיות. במקום להפסיק את הטיול לאלתר, הוחלט להמשיך את הטיול לתוך תוואי הנחל. מי שקורא את זה ולא מזדעזע הוא אדיש. כשהסנגור אומר שזהו כתב אישום מופרך משפטית, זו חוצפה ובושה. הייתי שמחה שהוא ייקח את מילותיו בחזרה ויסתכל בעיניים של המשפחות שעולמן חרב עליהן. הדרישה להקים ועדת חקירה נסמכה על כך שנתקלנו במחדלים מאוד עמוקים. אנחנו נלווה מקרוב את ההליך הפלילי, ונעשה ככל שביכולתנו כדי שלא תהיינה פה עסקאות טיעון. בנוסף, נעקוב אחר הבטחת ראש הממשלה נתניהו להקים וועדת חקירה ממלכתית. הלב שלי נקרע מלקרוא את כתב האישום. זה יום שלוקח את ההורים עשרה חודשים אחורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
נחל צפית
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים