ארגנטינה: הנשיא לשעבר זוכה מטיוח הפיגוע בקהילה היהודית
בית משפט בארגנטינה זיכה את הנשיא לשעבר מנם מניסיון לטייח את חקירת הפיגוע ב-1994, שבו נרצחו 85 בני אדם. לעומתו הורשעו ונשלחו למאסר השופט שניהל את החקירה וראש המודיעין לשעבר. איש לא הורשע במתקפה. תובעים בארגנטינה וישראל מאשימים את איראן וחיזבאללה
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מנם בן ה-88, שהיה נשיא ארגנטינה בין 1989 ל-1999, הכחיש לאורך השנים שהוא ניסה לשבש את חקירת הפיגוע הקשה ביותר שידעה ארגנטינה. הנשיא לשעבר, בן למהגרים מסוריה, הואשם שניסה לגרום לחוקרים שלא לחקור מעורבות אפשרית של איש עסקים סורי שמקורב למשפחתו.
85 איש נרצחו בפיצוץ מכונית התופת במרכז היהודי AMIA, בפיגוע שנותר באופן רשמי "תעלומה בלתי פתורה". איש לא הורשע במתקפת הטרור בבניין הקהילה היהודית. תובעים בארגנטינה, וישראל, הטילו את האחריות על איראן וחיזבאללה. לטענתם איראן מימנה את הפיגוע ואת פיצוץ מכונית התופת, וחיזבאללה ביצע את הפיגוע.
חקירת הפיגוע לוותה במשך שנים בטענות לשיבוש הליכים ושחיתות של הצמרת השלטונית, שמסמסה את החקירה גם כדי לא לפגוע ביחסים עם איראן. רגע דרמטי במיוחד היה בינואר 2015, אז נמצא התובע היהודי אלברטו ניסמן ירוי בראשו בביתו - שעות לפני עדותו בקונגרס.
באותה עדות היה אמור ניסמן להאשים את הנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס דה קירשנר בטיוח החקירה. קירשנר הקימה ועדת חקירה משותפת עם איראן. לפי ניסמן היא טייחה את המעורבות האיראנית בפיגוע וניהלה מו"מ חשאי עם איראן כדי להימנע מהענשת האחראים לפיגוע. ההערכה הראשונית הייתה שניסמן התאבד מכיוון שבזירה נמצא אקדח, אך לאחר מכן קבעה ארגנטינה שהוא נרצח.
הנשיא לשעבר מנם, שהוריו היגרו מסוריה, הואשם תחילה בהסתרת ראיות ובניצול סמכותו כדי לטייח את "הקשר הסורי" לפיגוע. התובעים בארגנטינה טענו כי יש ראיות לכך המודיעין של ארגנטינה וכוחות הביטחון טשטשו את עקבותיהם של סייענים מקומיים שעזרו למבצעי המתקפה.
היום גזר בית המשפט בארגנטינה שש שנות מאסר על השופט לשעבר חואן חוסה גלאנו – שהוביל את חקירת הפיגוע בקהילה היהודית. הוא הואשם בטיוח החקירה ובהסתרת ראיות – האשמות שאותן הוא מכחיש.
ראש המודיעין לשעבר בארגנטינה, הוגו אנזורגווי, נשלח לארבע שנות מאסר וחצי על חלקו בטיוח החקירה. בנוסף נגזרו עונשי מאסר על תנאי לתובעים לשעבר שלא ביצעו את חובותיהם כראוי. המורשעים יכולים לערער על העונשים.
בסך הכול הועמדו לדין 13 נאשמים בפרשה, חמישה מהם זוכו. אחד המורשעים הוא קרלוס טלדין, סוחר מכוניות משומשות שמכר את הרכב המסחרי ששימש את מבצעי הפיגוע. טלדין נשלח לשלוש שנות מאסר וחצי. לפי בית המשפט השופט גלאנו שילם לטלדין 400 אלף דולר כדי שיטען שכמה שוטרים ארגנטינאים היו מעורבים במתקפה. גלאנו הכחיש את טענת התביעה שפעל בהוראתו של מנם. הכסף שהעביר לטלדין הגיע מהמודיעין הארגנטינאי, שבראשו עמד הוגו אנזורגווי.