דיווח: טראמפ הורה אישית להעניק לקושנר סיווג ביטחוני גבוה
לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", נשיא ארה"ב הורה למי שהיה ראש המטה שלו, ג'ון קלי, להעניק לחתנו ויועצו הקרוב סיווג ביטחוני ברמה הגבוהה ביותר, זאת למרות שקלי ובכירים אחרים התנגדו לכך. לפני שנה נשלל הסיווג הזמני של קושנר בגלל "יחסיו עם ממשלות זרות"
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הורה לראש המטה שלו לשעבר ג'ון קלי, במאי שנה שעברה, להעניק לחתנו ויועצו הקרוב, ג'ארד קושנר, סיווג בטחוני שיאפשר לו גישה למסמכים המסווגים "סודי ביותר". כך דיווח לפנות בוקר (יום ו') "ניו יורק טיימס".
לפי הדיווח, בכירים בממשלו של טראמפ היו מוטרדים מההחלטה, וקלי אף כתב תזכיר פנימי שבו ציין כי קיבל הוראה מפורשת לכך מטראמפ. דונלד מקגאן, שהיה היועץ לבית הלבן באותו הזמן כתב גם הוא תזכיר בו הביע את חששותיו והמלצתו שלא להעניק את הסיווג לקושנר.
עוד עולה מהדיווח כי תזכירים אלה סותרים את הצהרתו של טראמפ בריאיון ל"ניו יורק טיימס" בינואר האחרון, שבו ציין כי "לא התערב" בהענקת הסיווג הבטחוני לקושנר. דוברת הבית הלבן שרה סנדרס מסרה בתגובה כי הם "אינם מגיבים בנושאי סיווג ביטחוני".
הסיווג הגבוה ניתן לקושנר באופן קבוע במאי כאמור, וזאת לאחר שבפברואר נשלל אישורו הזמני על ידי קלי, כחלק מרפורמה שערך במערך הסיווגים הביטחוניים, שלפיה סיווג ביטחוני זמני יהיה תקף לשמונה חודשים בלבד - ולאחר מכן יוסר. גורמים רשמיים אמרו אז ל"וושינגטון פוסט" כי הסיבה לשלילת אישורו של קושנר היא יחסיו עם גורמים מממשלה זרה. לפי הדיווח שפורסם אז בעיתון, בכירים בלפחות ארבע מדינות דנו באופן פרטי בדרכים שבהן הם יכולים לתמרן את קושנר, תוך ניצול קשייו הכלכליים וחוסר הניסיון שלו במדיניות חוץ. בין המדינות שדנו בנושא היו ישראל, סין, איחוד האמירויות ומקסיקו.
לא ברור אם המדינות אכן פעלו בצורה הזאת, אך הסיבה שבעקבותיה קושנר לא קיבל כבר אז סיווג ביטחוני קבוע הייתה כאמור קשריו עם גורמים בממשלה זרה. גורמים רשמיים בבית הלבן הביעו אז דאגה מהאפשרות שקושנר "תמים ומרומה על ידי גורמים זרים", שלדבריהם מבקשים לעבוד מולו באופן ישיר ולא עם אנשי צוות מנוסים יותר.
קושנר מגבש את "עסקת המאה"
קושנר החל השבוע את ביקורו במזרח התיכון ושלשום נפגש עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן - כך נמסר מהבית הלבן. עוד נמסר כי השניים דנו במאמצי השלום בין ישראל לפלסטינים ובתוכנית שמגבש הממשל האמריקני בנושא. בנוסף דנו השניים בהגברת שיתוף הפעולה בין וושינגטון לאנקרה, ובדרכים לחיזוק הכלכלה באזור.
השבוע אמר קושנר בראיון ל"סקיי ניוז" בערבית, כי "ברצוננו לראות את רצועת עזה והגדה המערבית מאוחדות תחת הנהגה אחת. אם נוכל ליישם את תוכנית השלום, אנו מקווים לראות הזדמנויות רבות יותר לעם הפלסטיני, לישראלים ולעמי האזור. המצב בין הפלסטינים לישראלים לא השתנה בהרבה ב-25 השנים האחרונות. ההיבט הפוליטי של התוכנית מפורט מאוד ומתמקד בתיחום ובפתרון סוגיות הסדר קבע.
"פתרון סוגיית הגבול בין הישראלים לפלסטינים יבטיח תנועה חופשית של אנשים וסחורות ויוביל להזדמנויות חדשות. הכלכלה הפלסטינית הייתה מוגבלת בהיעדר השלום. בתוכניות קודמות הפרטים הודלפו וזה גרם לפוליטיקאים לסגת. ניסינו לנסח פתרונות מעשיים וצודקים לסוגיה הישראלית-פלסטינית. קיימנו התייעצויות רבות עם הישראלים, הפלסטינים ומנהיגים ערבים".
על פי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, קושנר ואנשיו ינסו לאמוד את רמת התמיכה מצד המדינות הערביות ל"עסקת המאה" במהלך ביקורם בימים אלה במזרח התיכון. התוכנית צפויה לכלול הצעות סיוע כלכלי בינלאומי לרצועת עזה. החלק הפוליטי של התוכנית לא יפורסם בפני המדינות הערביות.