עסוק בדימוי, לא מוותר על הגרעין: הקרב של קים אחרי הפסגה
3 ימים אחרי שהפסגה עם טראמפ התפוצצה, עזב שליט צפון קוריאה את וייטנאם, לא לפני שהניח זר באנדרטה של מייסדה, נפגש עם הנשיא ודאג למצב את מנהיגותו. בין הסנקציות לגרעין, בפיונגיאנג ובוושינגטון עסוקים עכשיו בקרב גרסאות - מה הוביל לטריקת הדלת? וגם: מה יקרה ביום שאחרי ביחסים בין המדינות
עם חיוך וידיים משולבות בתנועת ניצחון, שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און עלה הבוקר (שבת) על הרכבת הפרטית והמפוארת והחל את המסע בן ה-60 שעות מווייטנאם לצפון קוריאה לאחר פיצוץ הפסגה השנייה עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
עוד סיפורים מעניינים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
קים העביר את יומו האחרון בהאנוי בטקס זיכרון למייסד וייטנאם, הו צ'י מין, כשהוא מוקף בחיילים מקומיים וביועציו הבכירים, והניח זר פרחים בצבעי אדום וצהוב. עם הגעתו לתחנת הרכבת במעבר הגבול של וייטנאם וסין, הוא נופף לשלום לתושבים המקומיים שליוו אותו בדרכו הביתה.
מאז שטראמפ המריא בחזרה לוושינגטון, קים דאג להישאר במוקד תשומת הלב בשאיפה למצב את עצמו כמנהיג לגיטימי בזירה הבינלאומית. הוא נפגש אתמול עם נשיא וייטנאם, נגויין פו טרונג, ופיזר חיוכים במהלך קבלת הפנים שערכו לו בכירי המשטר הקומוניסטי של וייטנאם.
מאז פיצוץ הפסגה, ארה"ב וצפון קוריאה ממשיכות להציג את גרסאותיהן לסיבות שגרמו לסיום המוקדם של הפסגה אליה נערכו באופטימיות זהירה. השיחות עם טראמפ התפוצצו שלשום לאחר שהשניים לא הצליחו להתפשר על הסרת הסנקציות של וושינגטון על פיונגיאנג בתמורה לפירוקה מגרעין.
למרות שאחד מיועציו הבכירים הציע פשרה נוספת, הרודן מצפון קוריאה החליט לכנס מסיבת עיתונאים באמצע הלילה כדי להכחיש את טענותיו של נשיא ארה"ב שאמר שקים איבד את הרצון למהלכים דיפלומטיים.
קים ענה על שאלות העיתונאים הזרים בהומור ובקלילות, וככל הנראה גם בשביל דימויו בבית, חזר על דרישותיו להקהל על הסנקציות האמריקניות על צפון קוריאה בעקבות תוכנית הגרעין. לפי צפון קוריאה, הדרישה מהאמריקנים הייתה הסרה של חלק מהסנקציות בתמורה לסגירת האתר ביונגבון, שבו מייצרים דלק גרעיני, אך לפי ההערכות קיימים מקומות נוספים לייצור הדלק.
לעומת זאת, בכירים אמריקנים טענו שצפון קוריאה דרשה הקלות בסנקציות בסך מיליארדי דולרים בתמורה לפירוק חלקי של האתר היונגבון, ושטראמפ רצה ויתורים גדולים יותר עבור הסרת הסנקציות.
כלי התקשורת הממלכתיים בצפון קוריאה כבר מיצבו את השליט כ"מנצח" של הפסגה ודיווחו כי "קים וטראמפ העריכו את ההזדמנות להעמיק את הכבוד והאמון ההדדי ולהוביל את היחסים בין המדינות לשלב חדש".
עתיד היחסים עם ארה"ב לא ברור
בשלב זה לא ידוע כיצד יתפתחו היחסים בין טראמפ לקים. האם צוותי העבודה של שתי המדינות ייפגשו כדי לגשר על הפערים במשא ומתן? האם תתכנס פסגה נוספת או שבעקבות כישלון השיחות בהאנוי טראמפ יחליט להניח לסוגיה הצפון-קוריאנית.
מומחים מעריכים שהתרחיש הגרוע ביותר יכלול חזרה לחילופי העלבונות האישיים בין טראמפ וקים הזכורים מתקופת ניסויי הטילים של צפון קוריאה ומצעדי הראווה שערכה לטילים ארוכי-טווח שעלולים לטענתה להגיע עד ארה"ב, למרות שלפי ההערכות פיתוחם טרם הושלם.
עם זאת, מומחים נוספים טענו שהצילומים של קים שעומד כתף-אל-כתף עם טראמפ בפסגה, תורמים למיצובו כמנהיג לגיטימי וכריזמטי שבמקרה גם מחזיק בנשק גרעיני, ולא עוד רודן שמרעיב את אזרחיו על-מנת להשיג את פצצת האטום.
"הנשיא האמריקני קיווה שההטבות הכלכליות לפיונגיאנג ישכנעו את קים לוותר על שאיפותיו הגרעיניות, אך שליט צפון קוריאה שהגיע לפסגה היה בטוח שכל עוד יפגין מחוות שירמזו על רצון להתפרק מנשק, יוכל לקבל את ההקלות לצד שמירה על חלק מתוכנית הגרעין", כתב ג'פרי לואיס, מומחה לגרעין ממכון מידלברי, בעקבות פיצוץ הפסגה. "התוצאה תהיה שהעולם יצטרך לחיות עם צפון קוריאה גרעינית, אך קים לא ינופף בפצצה שלו בפני אף אחד".
עוד הסביר כי "מאחר שהניסיון להאפיל על רודן שמחזיק בנשק גרעיני הוא טירוף מוחלט, זה די ברור איזה צד צריך להתקפל. אם טראמפ לא יקבל את המציאות שבה אנחנו חיים - אנחנו נמשיך לחזות בפיצוץ המו"מ, ואולי אף נחזור לימי הטרור של 2017".