עם היטלר על החוף: אסיה עוד אוהבת צלבי קרס
סיכות עם סמל הרייך, תחפושות אס.אס וסלפי עם הצורר במוזיאון: החיבה לסמלים נאציים היא תופעה תרבותית ביבשת. האם יש קשר לאנטישמיות?
בזמן שאירופה מתמודדת עם גל התקפות אנטישמיות חסר תקדים בעת האחרונה, בשוקי דרום-מזרח אסיה חולצות עם דיוקני היטלר ותגים עם צלבי קרס הם עניין שבשגרה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הפופולריות של הסמלים הנאציים באסיה עלתה לאחרונה לכותרות כשאלילת הנוער התאילנדית "נמסאיי" הופיעה בטלוויזיה בחולצה שעליה צלב קרס. תמונה מההופעה, שהפכה לוויראלית, עוררה גינויים רבים, ואף עלתה האפשרות שהזמרת תסולק מלהקתה. שגרירות ישראל בבנגקוק גינתה את המעשה, ומסרה כי היא "מזועזעת ונדהמת".
"נמסאיי" מצדה הצהירה ש"החוויה הקשה", כדבריה, היא עבורה הזדמנות ללמידה. הזעזוע מהמעשה, הסבירה, הניע אותה ללמוד על ההשלכות הפוגעניות של הבחירה האופנתית האומללה. מאז המקרה היא התנצלה בפומבי בדמעות, נפגשה עם שגריר ישראל בתאילנד ואף ביקרה באנדרטה לשואה בבנגקוק. כעת עשויה הזמרת להשתתף בסמינר חינוכי לתלמידי תיכון בתאילנד בנושא השואה. ובחינוך, לפי אקדמאי תאילנדי, טמון הפער הגדול בין תרבויות האזור לשאר העולם בכל הקשור להבנת ההקשר ההיסטורי הבעייתי של סמלי הרייך השלישי.
צ'לרמצ'אי פנלרט, אקדמאי ממשרד החינוך של תאילנד, אומר כי בתוכנית הלימודים של המדינה האסייתית מוקדש לשואה רק חלק קטן, המשולב בפרקים העוסקים בהיסטוריה העולמית. בזמן שאנשיו של היטלר היו אחראים לזוועות מלחמת העולם השנייה באירופה, בעלת הברית היפנית שלו ניהלה באסיה מערכה אכזרית והרסנית, ולכן, מסביר צ'לרמצ'אי, לימודי ההיסטוריה ביבשת מתמקדים בעיקר בהקשר זה של מלחמת העולם.
הנוער בדרום-מזרח אסיה אינו מבין את ההקשר האירופי ואת ההיסטוריה הנאצית של צלבי הקרס, ובאזור זה הם משמשים במקום זאת כמקדם למכירת פריטי אופנה ולשיווק של תרבות אנטי-ממסדית. גם בשגרירות ישראל בתאילנד ציינו לאחר סערת התמונה של הזמרת כי "מדובר בבורות גמורה" מצד הצעירה, ולא במסר אידיאולוגי.
סיבה אפשרית נוספת למשיכה האסייתית להיטלר נעוצה בהיסטוריה המורכבת של מדינות רבות ביבשת עם עריצים וגנרלים אכזריים, הזוכים לעתים לעדנה מסוימת, ונתפשים כמביאי קדמה לאומניים. כזה הוא למשל מאו דזה דונג, שליטה הרודן של סין במשך כמעט 30 שנה. מדיניותו הביאה להרג של מיליונים, אך יש הנזכרים בנוסטלגיה בתקופת שלטונו במדינה הקומוניסטית. כך עשוי להיתפש גם היטלר, מסביר המרצה התאילנדי להיסטוריה טול איסר נגורה נה איודהיה.
נאצי שיק
הבחירה האופנתית האומללה של הזמרת התאילנדית היא רק אחת משורה של שערוריות בסגנון זה שנרשמו באסיה בשנים האחרונות. בספטמבר 2018 עורר מלון מחוץ לבנגקוק סערה כשאחד החדרים בו עוצב כולו בסגנון הרייך השלישי, כולל דיוקן של היטלר וצלבי קרס על הקירות. באוגוסט, חבר פרלמנט הודי הגיע ליום עבודה בבית הנבחרים כשהוא מחופש לצורר הנאצי. לדבריו, הוא ניסה "למשוך תשומת לב". ב-2017 אפשר מוזיאון באינדונזיה למבקריו לצלם תמונות סלפי עם בובת שעווה של אדולף היטלר על רקע מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. המוזיאון הסיר את התערוכה בעקבות הגינויים שקיבל.
לא מדובר רק בתקריות בודדות, אלא, כך מסתמן, בתופעה תרבותית. בשוק סוף השבוע של בנגקוק תוכלו למצוא תגים עם צלבי קרס בצבעי אדום-שחור, בולים ודגלים נאציים ופריטים נוספים המעוטרים בסמלי הרייך השלישי. ברחוב הקווסאן הראשי רוכלים מציעים חולצות טי-שירט עם תמונה של היטלר עירום בחופשת חוף. גם בהודו סמלים נאציים הם לא דבר נדיר: הביוגרפיה של הדיקטטור הגרמני, "מיין קמפף", נחשבת לספר אהוד במדינה, וב-2018 ספר ילדים בהודו הציג את היטלר כ"מנהיג מעורר השראה".
מבוכה בפארק בגרמניה: הקרוסלה היא צלב קרס
אליוט ברנן, עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון ומדיניות פיתוח בשטוקהולם, אומר כי קישור בין ה"נאצי שיק" בדרום-מזרח אסיה לבין אנטישמיות הוא מעשה שאינו מדויק ואינו תורם. "זה לא אומר שאין אנטישמיות באסיה, אבל אפשר לטעון שהמניע הוא יותר אנטי-ישראלי מאשר אנטישמי".