דרעי הורה על ביטול גירוש אזרחי קונגו מישראל
המדינה הודיעה כי שר הפנים החליט לבטל את גירוש מאות אזרחי הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. עד לאחרונה קיבלו האזרחים מעמד של הגנה קבוצתית. דרעי נימק את ההחלטה ב"עדכונים שהתקבלו לאחרונה ממשרד החוץ"
שר הפנים, אריה דרעי, החליט לבטל את גירושם של מאות אזרחי הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. כך הודיעה היום (ה') המדינה לבית המשפט המחוזי בירושלים. ההחלטה התקבלה בעקבות עתירה שהוגשה נגד החלטה קודמת לבטל את ההגנה הקבוצתית שקיבלו עד כה.
דרעי כתב למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור יוסף, כי החליט להשהות את הגירוש "לפרק זמן מספק שיאפשר לתמונת הדברים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו להתבהר". הוא הוסיף כי גיבש את ההחלטה "לאור עדכונים שהתקבלו לאחרונה מטעם הגורמים המקצועיים במשרד החוץ בשל התפתחויות שאירעו לאחרונה בקונגו". דרעי הוסיף כי ככל שבעתיד תתקבל עמדה מעודכנת הדברים יובאו בפניו לצורך קבלת החלטה חדשה.
בעקבות החלטת דרעי, רשות האוכלוסין וההגירה תפעל להארכת אשרות השהייה של אזרחי קונגו בישראל, שפקעו מאז פרסום ההחלטה על הגירוש באוקטובר 2018, ותפרסם זאת באתר האינטרנט שלה.
במשך יותר מ-15 שנה העניקה המדינה הגנה קבוצתית לאזרחי הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ואפשרה להם לשהות בישראל כחוק. אך בחודש אוקטובר האחרון החליט דרעי על ביטול מדיניות זו, בהתבסס על חוות דעת של משרד החוץ מחודש יוני 2018. בעקבות העתירה, בית המשפט המחוזי הורה בדצמבר 2018 להקפיא את הגירוש.
את העתירה הגישה קבוצה גדולה של ארגוני זכויות אדם, בהם המוקד לפליטים ולמהגרים, היא"ס ישראל, האגודה לזכויות האזרח, א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים, רופאים לזכויות אדם והמרכז לפליטים אפריקאים. הארגונים טענו כי אזרחי קונגו שהגיעו לישראל נמלטו מלחימה ומרדיפה פוליטית ואישית במדינתם. לפי העותרים, רשות האוכלוסין וההגירה מעולם לא בחנה את בקשות המקלט שהגישו הקונגולזים.
בתגובה להודעת דרעי על ביטול הגירוש אמרו בארגונים שהגישו את העתירה כי ההודעה "רק מבהירה שההחלטה להסיר את ההגנה הקבוצתית מעל אזרחי קונגו הייתה נמהרת ומסוכנת. רבים ממבקשי המקלט מקונגו מחכים למעלה מעשור לבחינת בקשותיהם למקלט, שמשרד הפנים סירב לבחון לגופן".
עורכות הדין ענבר בראל ומירב בן-זאב, שכתבו את העתירה, מסרו: "אנחנו מברכות על ביטול הגירוש לקונגו. עם זאת, צר לנו שמלכתחילה היה צורך בהגשת עתירה לביטול החלטה שהיה ברור שהיא חפוזה ומסוכנת, וכלל לא ברור על מה התבססה. מצופה כי כעת יעשה ממשרד הפנים את עבודתו נאמנה, ויבחן את בקשות המקלט של אזרחי קונגו, שחלקן מעלות אבק על שולחנו למעלה מעשר שנים".
ח"כ מיכל רוזין (מרצ) בירכה אף היא על ההחלטה, אך הוסיפה: "חבל שהיא מגיעה אחרי מסע איומים והפחדות של שר הפנים וחבריו לממשלה. הגיע הזמן להפסיק את מדיניות האיומים וחיפוש פתרונות הסרק".