איראן: "38 שנה" בכלא למגינה על מפגינות החיג'אב
עורכת הדין נסרין סוטודה הורשעה בריגול, הפצת תעמולה והעלבת המנהיג העליון, אחרי שייצגה פעילות במחאת החיג'אב. לדברי משפחתה, העונש כולל גם 148 מלקות. "הענישה בשל פעילותה למען זכויות אדם מקוממת"
בית משפט באיראן גזר 38 שנות מאסר ו-148 מלקות על נסרין סוטודה, עורכת דין שהגנה על פעילות במחאה נגד החיג'אב. כך מסרה משפחתה. לדברי המשפחה, מדובר בעונש חריג בחומרתו, אפילו במדינה כמו איראן. סוכנות הידיעות האיראנית ISNA דיווחה שנגזר עליה עונש של שבע שנות מאסר בלבד.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
סוטודה, העוסקת בזכויות אדם וייצגה פעילי אופוזיציה רבים, נעצרה בחודש יוני האחרון. היא הורשעה בריגול, הפצת תעמולה והעלבת המנהיג העליון של איראן. סוטודה דחתה את כל האישומים נגדה.
ארגוני זכויות אדם מתחו ביקורת חריפה על העונש שנגזר עליה. בארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" אמרו כי "נסרין סוטודה הקדישה את חייה להגנה על זכויות נשים ופעילות נגד עונש מוות. העובדה שהרשויות באיראן מענישות אותה בשל פעילותה למען זכויות אדם מקוממת".
סוטודה כבר נכלאה בעבר, בשנים 2013-2010, באשמת הפצת תעמולה ומזימה לפגוע בביטחון המדינה. בזמן שהייתה בכלא העניק לה הפרלמנט האירופי את פרס סחרוב לחופש המחשבה על עבודתה וייצוג פעילי אופוזיציה.
הרשויות באיראן עצרו עשרות נשים מאז שהחלה המחאה נגד חובת לבישת החיג'אב. סוטודה היא רק אחת משבעה עורכי דין לזכויות אדם שנעצרו בשנה שעברה.
הצתת המחאה מיוחסת ל"אישה עם הצעיף הלבן", ששמה התברר בהמשך כווידה מובאהד, אשר עלתה ב-27 בדצמבר 2017 על עמוד בטון בטהרן והסירה את החיג'אב שלה במהלך הפגנה ברחוב אנקלאב ("המהפכה"). ההפגנה הזו נערכה יום אחד לפני פרוץ ההפגנות הגדולות ברחבי איראן במחאה על המצב הכלכלי במדינה - הפגנות שבהן נהרגו יותר מ-20 בני אדם ושדוכאו בסופו של דבר על ידי השלטונות.
"עונש מקומם". סוטודה
צילום: AFP
מומלצים