טראמפ: "גם מי שנגד נתניהו תומך בהכרה בגולן"
בריאיון לרשת "פוקס ביזנס" אמר הנשיא האמריקני כי הצהרתו אינה קשורה לבחירות ולא נועדה לתמוך בנתניהו. "אני שומע שמצבו טוב. אבל אני סבור שגם כל מי שנגדו יתמוך במה שעשיתי"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר אמש (חמישי) כי קריאתו להכיר בריבונות ישראל ברמת הגולן לא קשורה לבחירות הקרובות בישראל וכי הצעד לא נועד לתמוך בראש הממשלה בנימין נתניהו לקראת הבחירות. "אני שומע שמצבו טוב. איני יודע אם מצבו מדהים אבל מצבו טוב. אבל אני סבור שגם הצד השני, או כל מי שנגדו, יתמוך במה שעשיתי", אמר טראמפ בריאיון לרשת הטלוויזיה האמריקנית "פוקס ביזנס".
הבהרתו של טראמפ באה על רקע הערכות מצד גורמים ישראלים ואמריקנים כי קריאתו להכיר בריבונות היא חלק מקמפיין אמריקני לסייע לנתניהו במערכת הבחירות.
הצהרתו של טראמפ זכתה להתנגדות ולהודעות ספקניות מבית ומחוץ. ראש ה-CIA לשעבר ליאון פנטה, ששימש גם כשר ההגנה של ארצות הברית, אמר כי "הנשיא שחרר שוב ציוץ ללא תיאום עם שותפינו מהעולם". לדבריו, "ההחלטה מוסרת קלף שיכול היה לשמש במשא ומתן עתידי על הסכם שלום במזרח התיכון. ייתכן והדבר ייצור בעיות עם שותפינו הערבים באזור".
אולג מורוזוב, חבר בוועדת החוץ של הבית העליון של הפרלמנט הרוסי אמר לפי דיווח בסוכנות הידיעות הרוסית RIA, המזוהה עם הקרמלין, כי "טראמפ מזיק לקהילה הבינלאומית ולעולם הערבי". לדבריו, למהלך של טראמפ היו שלוש מטרות: "האחת – לקרב אף יותר את ישראל שתראה בארה"ב לא רק כבעלת ברית קרובה, אלא כבעלת הברית היחידה בתחום זה. המטרה השנייה היא לפצל את העולם הערבי. מי שישתוק, זה יקרב אותו לארה"ב ויחליש את האחדות הערבית בנושא הגולן. המטרה השלישית – מכה לסוריה ולשותפות שלה עם רוסיה", כך לפי דבריו.
שר החוץ הטורקי דבוט צ'בושולו תקף את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בעקבות הכרזתו. "השלמות הטריטוריאלית של מדינות היא המרכיב הבסיסי ביותר בחוק הבינלאומי. ניסיונות ארה"ב לתת לגיטימציה לפעולות ישראל נגד החוק הבינלאומי רק יובילו ליותר אלימות וכאב באזור. טורקיה תומכת בשלמות הטריטוריאלית של סוריה".
גם ברשות הפלסטינית גינו את הצהרת טראמפ. מזכ"ל אש"ף סאיב עריקאת אמר: "אתמול הנשיא טראמפ הכיר בירושלים כבירת ישראל והיום הוא אומר שיש לה ריבונות על הגולן הכבוש. מה יעשה מחר? אי יציבות ושפיכות דמים באזור".
כבר בשבוע שעבר שינתה ארה"ב את הטרמינולוגיה במסמכים הרשמיים, ובמקום לכתוב על אדמת הגולן שהיא "תחת כיבוש ישראלי" כפי שנהגו לעשות ממשלים קודמים, הם שינו זאת לאזור "בשליטה ישראלית".
רמת הגולן נכבשה על ידי ישראל ב-1967. 14 שנים לאחר מכן, ב-1981, הודיעה ישראל כי היא מספחת את רמת הגולן, אולם עשתה זאת אז בצעד חד-צדדי, ללא הכרת הקהילה הבינלאומית.
ביום שני, במפגש חגיגי בבית הלבן, צפוי טראמפ להכריז באופן רשמי על ההכרה האמריקנית בריבונות הישראלית על רמת הגולן. במקביל, במהלך הופעתם מול צוותי התקשורת, צפוי טראמפ לשבח ולהלל את ראש הממשלה על מנהיגותו, תעוזתו ועל דאגתו לביטחון ישראל.