לא הייתה קנונייה: "עידן חדש לנשיא טראמפ"
דו"ח "רוסיה גייט" מטלטל את הפוליטיקה האמריקנית. מכה קשה לדמוקרטים, שדורשים: "להמשיך לבדוק אם טראמפ שיבש הליכים". ניו יורק טיימס: "עננה הוסרה מעל הנשיא". בפוקס ניוז מציעים לחקור את אובמה וקלינטון. הסיכוי להדחה קלוש, אבל לטראמפ יש עוד צרות: מכוכבת הפורנו ודמי השתיקה עד לשחיתות בקרן הצדקה
ממצאי דו"ח התובע המיוחד רוברט מולר שלפיהם דונלד טראמפ ואנשיו לא קשרו שום קשר עם רוסיה כדי להטות לטובתו את הבחירות לנשיאות ב-2016 הם ניצחון משפטי ותודעתי גדול לנשיא ארה"ב. גם קביעתו של התובע הכללי וויליאם באר שאין די ראיות כדי להאשים את טראמפ בשיבוש הליכים היא בשורה גדולה עבורו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
באתר האינטרנט של CNN, שנואת נפשו של הנשיא ואחת האשמות הראשיות לדבריו בהפצת "פייק ניוז", התנוססה הבוקר הכותרת: "נשיאותו של טראמפ נכנסת לעידן חדש". כותרת מאמר הפרשנות הראשי של "ניו יורק טיימס" על דו"ח "רוסיה גייט" הייתה "עננה הוסרה מעל נשיאותו של טראמפ". ב-BBC הכריזו: "היום הטוב ביותר של טראמפ כנשיא". ו"פוקס ניוז", הרשת השמרנית שחביבה מאוד על הנשיא, פרסמה מאמר המסביר מדוע כעת יש לחקור את ברק אובמה והילרי קלינטון.
ובכל זאת, משמעות הדו"ח איננה בהכרח שטראמפ זוּכּה לחלוטין ויכול להמשיך לדרכו באין מפריע: הנשיא האמריקני עדיין מתמודד עם שלל בעיות משפטיות הנוגעות לעסקיו ולהיבטים אחרים של קמפיין הבחירות שלו, והדמוקרטים מתכוונים להמשיך לנהל נגדו חקירות בקונגרס, שם הם מחזיקים כעת ברוב בבית הנבחרים.
כמה שאלות הקשורות לדו"ח מולר נותרו פתוחות, ובראשן האם הדו"ח ייחשף לציבור. ממצאיו המרכזיים פורסמו אמש רק באמצעות גורמים מתווכים: התובע הכללי באר קרא את הדו"ח, הכולל גם מידע מסווג, והעביר לקונגרס מכתב בן ארבעה עמודים המסכם את הממצאים החשובים בעיניו. הדמוקרטים לוחצים על באר לפרסם את הדו"ח כולו כדי שיוכלו להסיק מסקנות בעצמם. אם הוא לא יעשה זאת, צפוי להתפתח בעניין זה קרב פוליטי, והוא יכול להגיע עד לבית המשפט. באר טוען כי בכוונתו לפרסם מידע רב ככל האפשר מתוך הדו"ח – אך להימנע מפרסום פרטים העלולים לפגוע בחקירות אחרות או בהליכי משפט שצריכים להישאר חשאיים, כגון תשאולים של חבר מושבעים.
שיבוש הליכים לאור יום?
השאלה המשפטית הגדולה מכולן, כך נראה, נוגעת לסוגיית שיבוש ההליכים. במסגרת חקירת "רוסיה גייט" בדק מולר לא רק אם התנהלו קשרים לא ראויים בין טראמפ לקרמלין, אלא גם אם הנשיא שיבש הליכים, ולפי באר מולר לא הגיע למסקנה חד-משמעית: הוא נמנע מלקבוע שטראמפ ביצע עבירה כזו, אבל נמנע גם מלקבוע שהוא לא ביצע אותה. באר וסגנו קבעו על סמך הנתונים שהציג מולר כי אין די ראיות להאשים את טראמפ בשיבוש הליכים.
אם כן, מדוע נמנע מולר מקביעה חד-משמעית בסוגיה זו? משפטנים מסבירים שהחלטת מולר שלא להכריע משקפת את הקושי היסודי להוכיח שיבוש הליכים. מולר כתב בדו"ח שלו שבנוגע לשיבוש הליכים מצא ראיות לכאן ולכאן, אבל באר לא חשף מהן הראיות. הוא ציין רק שמולר קבע כי יש שאלות עובדתיות ומשפטיות "קשות" בכל הנוגע לסוגיית השיבוש. החוק הפדרלי קובע שניסיון להשפיע על מהלכי משפט, לשבש אותם או לעכב אותם הוא עבירה פלילית, אבל כדי להוכיח שיבוש חייבים התובעים להראות שאדם כלשהו ביצע מעשה ספציפי שמטרתו לפגוע בחקירה. סביר להניח שהחקירה של מולר בעניין שיבוש ההליכים התמקדה ביחסים בין טראמפ לראש ה-FBI בראשית כהונתו ג'יימס קומי.
קומי טען כי בפברואר 2017 ביקש ממנו טראמפ לסגור חקירה נגד היועץ לביטחון לאומי מייקל פלין בנוגע לקשרים בין פלין לרוסיה: "אני מקווה שתוכל למצוא דרך לשחרר את זה, לשחרר את פלין. הוא בחור טוב", אמר טראמפ לקומי לפי עדותו של האחרון. במאי של אותה השנה פיטר טראמפ את קומי. היו משפטנים שטענו כי אם נכונה עדותו של קומי, הרי שהיה זה ניסיון ברור של טראמפ לסכל חקירה. אחרים טענו כי יהיה קשה להוכיח שמניע בלתי הולם עמד בבסיס פעולתו של טראמפ: הנשיא יכול לטעון שפשוט ביקש להעיד עדות אופי על פלין, ולא לחץ על קומי לסגור את החקירה. בריאיון אחד אמר טראמפ כי כשפיטר את קומי חשב "על העניין הזה עם רוסיה", כדבריו, אבל בראיונות אחרים טען כי פיטר את קומי משום שהיה גרוע, והצהרותיו אלה החלישו לדעת משפטנים את הסיכוי להאשים אותו בשיבוש הליכים.
גם העובדה שמולר ניקה את טראמפ מחשד לקשירת קשר עם רוסיה פגעה בחוזקת הטענה שהוא שיבש הליכים. שיבוש הליכים הוא עבירה שבדרך כלל מתלווה לה מעשה אחר שעליו מנסים לכסות, והעובדה שטראמפ נוקה מהחשד להטיית הבחירות בעזרת רוסיה החלישה גם את החשד נגדו לשיבוש. במכתבו לקונגרס אתמול הזכיר באר גם ששיבוש הליכים, ככל פשע, חייב להיות מוכח בבית המשפט מעבר לכל ספק סביר, והדגיש את העובדה שרבים מהמעשים שתיאר מולר בדו"ח שלו נעשו בגלוי, לעיני הציבור. שיבוש הליכים כולל בדרך כלל מאמצים חשאיים לפגוע בחקירה או במהלכי משפט, וייתכן שבאר ראה בכך שטראמפ לא עשה את המעשים בחשאי עובדה המחלישה את התיק נגדו.
האיש שלא אמר מילה: מולר ידבר?
על כל פנים, בכל הנוגע לסוגיית שיבוש ההליכים לא בטוח שהדמוקרטים יוותרו מהר כל כך. הם יוכלו להמשיך לחקור את הסוגיה הזו במסגרת פעילותו של בית הנבחרים, ועל הנייר, החוקה האמריקנית מאפשרת לקונגרס להדיח נשיא גם בגין שיבוש הליכים. הדמוקרטים יבקשו כעת לקבל לידיהם את הדו"ח המלא ולראות את הראיות המוצגות בו, והם גם רוצים לזמן את התובע הכללי וויליאם באר להעיד בוועדת המשפט של בית הנבחרים, כדי שיסביר שם מדוע קבע שאין להאשים את טראמפ בשיבוש הליכים.
דמוקרטים רבים גילו מלכתחילה חשדנות כלפי עמדותיו של באר בעניין: באר, עורך דין פרטי, כתב בשנה שעברה, עוד לפני שהתמנה לתפקיד התובע הכללי, תזכיר למשרד המשפטים שבו טען כי החקירה שמנהל מולר בנוגע לשיבוש הליכים היא חקירה שגויה מיסודה. בתזכיר טען כי לנשיאים יש סמכות כוללת על החקירות של רשויות אכיפת החוק, גם אלה הקשורות אליהם ישירות.
שאלה נוספת היא האם יישמע סוף סוף בציבור קולו של התובע המיוחד מולר, האיש שחקר את פרשת "רוסיה גייט" על נספחיה השונים, ושהגיש את הדו"ח. במהלך 22 החודשים שבהם ניהל את החקירה לא דיבר מולר בציבור אפילו פעם אחת, אבל ייתכן שעכשיו, כשעבודתו הסתיימה, יעשה זאת. הדמוקרטים מקווים להביא אותו להעיד בקונגרס. מולר, ראש ה-FBI לשעבר וחייל מעוטר שלחם בווייטנאם, זוכה לכבוד רב בוושינגטון, ואם ייקרא להעיד בסנאט – השאלות שיופנו אליו עשויות להיות מנומסות וזהירות יחסית.
מבחינה פוליטית יצטרכו הדמוקרטים לחשב כעת צעדיהם מחדש. העובדה שבחשד המרכזי נגדו, קשירת קשר עם הרוסים, מצא מולר את טראמפ נקי, היא מכה קשה לדמוקרטים, שקיוו כי הדו"ח ייתן תנופה לחקירות שהם מקיימים בקונגרס על התנהלות טראמפ. אמנם אמש, עם פרסום עיקרי הממצאים, מיהרו מחוקקים דמוקרטים להדגיש את העובדה שהוא אינו מזכה את טראמפ מהעבירה של שיבוש הליכים, אבל נראה שהדו"ח מפחית משמעותית את סכנת ההדחה שנשקפה לנשיא כמעט מהרגע שבו נכנס לתפקיד, ב-20 בינואר 2017. בקרב הדמוקרטים יש מי שמדברים כעת לא על האצת החקירות נגד טראמפ בקונגרס, אלא על הצורך להפנות את תשומת הלב לטיפול בענייני פנים המפריעים באמת לחייהם של האמריקנים, כגון חוקי הנשק.
כבר בחודשים האחרונים, עוד לפני פרסום ממצאיו של מולר, מיתנו בכירים דמוקרטים את הצהרותיהם בכל הנוגע להדחה, מתוך הבנה שמהלך כזה עלול להיתפס בציבור כבלתי לגיטימי ולפגוע בהם קשות בבחירות שייערכו בשנה הבאה. כך או כך, כדי להדיח את טראמפ היו צריכים הדמוקרטים לגייס לכך רוב לא רק בבית הנבחרים, שבו הם שולטים, אלא גם בסנאט, שבשליטת הרפובליקנים, ועכשיו לא נראה שיש סיכוי כלשהו שרפובליקנים יצביעו נגד הנשיא שלהם, כשהתברר שדו"ח מולר אינו ממליץ על שום צעד נגדו. "זה יום רע למי שקיוו שחקירת מולר תפיל את הנשיא טראמפ", הצהיר אמש יו"ר ועדת המשפט של הסנאט, הרפובליקני לינדי גרהאם.
רבים מבעלי בריתו של טראמפ אומרים שכעת, משפורסם דו"ח מולר ונקבע שטראמפ לא קשר קשר עם רוסיה, הגיע הזמן להמשיך הלאה ולעסוק בעניינים החשובים באמת כגון הסחר והכלכלה. אבל בין תומכיו הגדולים ביותר של טראמפ בגבעת הקפיטול יש גם מי שאינם רוצים להניח לפרשה ולספיחיה מהר כל כך. יו"ר ועדת המשפט של הסנאט גרהאם הצהיר כי ברצונו לחקור אם גורמים בכירים במשרד המשפטים אכן דנו באפשרות להדיח את טראמפ, והוא תובע מה-FBI למסור מסמכים הקשורים למעקב של הבולשת הפדרלית אחר קרטר פייג', יועץ לענייני מדיניות חוץ בצוות הבחירות של טראמפ.
דמי שתיקה וכוכבת פורנו
טראמפ אולי נוקה מהחשדות המרכזיים נגדו בפרשת "רוסיה גייט", אבל הוא עדיין מסובך בשורה של חקירות ותביעות אחרות, בכלל זה חקירה של משרד המשפטים בניו יורק בנוגע לדמי שתיקה ששילם לכאורה במהלך קמפיין הבחירות לשתי נשים הטוענות כי קיימו איתו יחסי מין שנים לפני הבחירות, כשכבר היה נשוי לרעייתו מלניה.
עורך דינו של טראמפ לשעבר מייקל כהן, שבשנה האחרונה התנער ממנו והחל לשתף פעולה עם הרשויות, הצהיר כי טראמפ הורה לו לשלם את דמי השתיקה. החוקרים חושדים שטראמפ היה מעורב בהפרה של חוקי המימון של קמפיין בחירות, ותובעים פדרליים בניו יורק חוקרים גם אם צוותו של טראמפ קיבל תרומות מחו"ל.
נגד טראמפ תלויה ועומדת גם תביעת לשון הרע מצד סאמר זרבוס, מתמודדת לשעבר בתוכנית הריאליטי שלו "המתמחה". היא תבעה אותו אחרי שכינה אותה ונשים אחרות שהאשימו אותו בהתנהגות מינית בלתי הולמת "שקרניות" ושיתף בטוויטר ציוצים שבהם נטען כי טענותיה הן תרמית. זרבוס טוענת כי טראמפ נישק אותה בניגוד לרצונה במשרדו בניו יורק ב-2007 וכי בפגישה אחרת, במלון בקליפורניה, שלח ידיים ומישש אותה.
בניו יורק מבקשת המדינה לאסור על טראמפ ושלושת ילדיו הבגירים למלא תפקידים בכירים באגודות צדקה ברחבי המדינה. זאת בעקבות תביעה שהובילה אשתקד לפירוק "קרן דונלד ג'יי טראמפ", שהוצגה כקרן הצדקה של אימפריית העסקים של טראמפ. התובע הכללי של מדינת ניו יורק, דמוקרט, האשים את הקרן בעבירות רחבות היקף וטען כי היא תפקדה למעשה כספר חשבונות שנועד לשרת את עסקיו של טראמפ ואת האינטרסים הפוליטיים שלו, תוך הפרה של החוק הפדרלי. טראמפ ובני משפחתו השתמשו לכאורה בקרן הצדקה כדי לשלם את חובותיו המשפטיים ולקנות פריטים לשימושם האישי. תביעות בגין מעשי שחיתות מתנהלות נגד טראמפ גם במרילנד ובמחוז קולומביה.