המו"מ תקוע: העובדים הסוציאליים מאיימים לחזור ולשבות
איגוד העובדים הסוציאליים טוען כי משרד האוצר נוקט סחבת במו"מ בנושא ההגנה על העובדים, בעקבות המחאה בסוף השנה שעברה. כשברקע דיווחים על תקיפות נוספות של עובדים סוציאליים, מאיים האיגוד להשבית את כל לשכות הרווחה: "בכל רגע עלולים להתעורר לרצח"
פרסום ראשון: איגוד העובדים הסוציאליים מאיים על משרד האוצר בחידוש מחאת העובדים עד לכדי השבתה מלאה של כל שירותי הרווחה בישראל. זאת, לפי האיגוד, בעקבות עיכוב המשא ומתן על מיגון העובדים הסוציאליים, כשברקע תקריות אלימות חמורות נגדם. מהאיגוד נמסר ל-ynet כי אם המשא ומתן לא יסתיים עד ליום ראשון הקרוב, צעדי המחאה יחודשו בשבוע שלאחר מכן, עוד לפני הבחירות.
יושבת ראש האיגוד, ענבל חרמוני, שיגרה היום (ג') מכתב חריף לשר האוצר משה כחלון, שבו היא מוחה על ביטול פגישות המשא ומתן שעוסקות במיגון העו"סים. היא איימה בסגירת "כל שירותי הרווחה בארץ, עד להבטחת מוגנות העובדות" אם משרדו לא יוביל לסיום המו"מ.
באמצע דצמבר האחרון, לאחר שבועות ארוכים של מחאה שלוותה בהפגנות ענק, בחסימות כבישים, בעיצומים ובהשבתות, סוכם כי משרד האוצר ואיגוד העובדים הסוציאליים ינהלו דיונים על מנגנון כולל להגנה על העובדים, שיימשכו עד לסוף החודש הנוכחי. חרמוני טענה בפני כחלון כי "דווקא כשאנחנו נמצאים על סף סיומו של המו"מ ומספר ימים לפני המועד שנקצב לסיומו, החלטתם על ביטול פגישת המו"מ ודחייתה למועד לא ידוע בשבועות הקרובים".
חרמוני כתבה כי בימים האחרונים התרחשו חמישה אירועי אלימות קשים שכוונו נגד עובדים סוציאליים. שלשום, נערה המטופלת באגף הרווחה בעיריית ירושלים זרקה על עובדת סוציאלית שולחן כבד. הנערה נעצרה על ידי המשטרה. בעמנואל, המחלקה לשירותים חברתיים הוצתה פעמיים בשבועיים האחרונים. במחאה על המקרה הופסקה קבלת הקהל במחלקה למשך שבוע.
בשבוע שעבר עובדת סוציאלית הותקפה על ידי נערה במהלך דיון בבית המשפט לנוער בתל אביב. מאבטח בית המשפט לא הצליח להתגבר על הנערה לבדו והזעיק תגבורת. הנערה הועברה לטיפול רשויות החוק והעובדת הסוציאלית טופלה בבית החולים ושוחררה לביתה. ובשבוע האחרון - חרמוני מפרטת על שני מקרי תקיפת עו"סים בעילוט ובמרכז קשר בירושלים.
"פגישות המו"מ חשפו מציאות קשה של הזנחה רבת שנים של מוגנות העובדות הסוציאליות ושירותי הרווחה", כותבת חרמוני. "אנו חוזרים ומתריעים - העובדות חשופות לסיכון, לאלימות ולאיומים בלתי נסבלים ובכל רגע נתון אנו עלולים להתעורר עם פציעתה וחלילה רציחתה של עובדת סוציאלית".
היא מציינת כי האיגוד שכר את שירותיהם של שני יועצים מומחים, לתחום האבטחה ולתחום התקצוב, וגיבש תוכנית מקיפה בנושא. "כנציגי המדינה אתם מחזיקים בסמכות ובאחריות להבטחת מוגנותן של העובדות", מוסיפה חרמוני.
"התחייבתם להגן על העובדות הנמצאות בחזית החברתית ובקצוות הקשים ביותר של החברה. מתוך ההכרה בסיכון הנשקף לעובדות הסוציאליות ומחומרת המקרים המתרחשים, הקצבתם פרק זמן של שלושה חודשים לקיים מו"מ ענייני ומקצועי ולהגיע לתוצאות. שלב התוצאות הגיע".
איגוד העובדים הסוציאליים אף פרסם סקר שנערך בקרב כ-1,600 עובדים, שממנו עלה כי 30% מהעו"סים ספגו אלימות פיזית, 30% חוו איומים על חייהם או על חיי משפחותיהם ו-23% הותקפו באלימות מעל חמש פעמים.
על פי הנתונים, 90% מהעו"סים חוו אלימות מילולית ו-11% ספגו שיימינג ברשת. 55% מהעובדים הסוציאליים העידו כי אינם מרגישים בטוחים במקום עבודתם. כ-25% מהעובדים דיווחו כי בעקבות מקרי האלימות שקלו לעזוב את המקצוע, רובם בעלי ותק של יותר מ-15 שנה.
ממשרד האוצר נמסר: "זה מספר חודשים מתנהל תהליך התדיינות מקצועי ואינטנסיבי בנושא מוגנות העו"סים בהשתתפות משרדי האוצר, הרווחה, מרכז השלטון המקומי ואיגוד העו"סים. התהליך נמצא בעיצומו וישיבה נוספת נקבעה לשבוע הבא. לכן, פרסום המכתב לשר לא ברור לנו. אנו קוראים לאיגוד העו"סים להמשיך בהידברות המקצועית על מנת להגיע לפתרון".