נציב השוויון לבעלי מוגבלויות בעקבות "גנץ מגמגם": "למגר זאת"
בכיר במשרד המשפטים של שקד כתב ליו"ר ועדת הבחירות והזכיר את סרטון הליכוד נגד יו"ר כחול לבן, הלעג לאמנון אברמוביץ' בליכוד TV ודברי דנה ויס על יאיר נתניהו: "פעל בנחישות כדי למגר תופעות אלה"
סרטון שמציג את בני גנץ מגמגם, לעג לאמנון אברמוביץ' שנפצע במלחמת יום הכיפורים על מראהו, "ילד קקות" ליאיר נתניהו: בעקבות רצף ההתבטאויות הללו נציב שוווין זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, אברמי טורם, כתב ליו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר, וקרא לו "למגר תופעות אלה".
"בימים האחרונים אנו רואים מגמה מדאיגה במערכת הבחירות ובשיח התקשורתי אשר יש לה השלכות חמורות על השוויון של אנשים עם מוגבלות בישראל", כתב טורם ממשרדה של השרה איילת שקד. "כחלק ממסע הבחירות, מפלגות שונות מעלות קמפיינים שליליים נגד המתמודדים מולם ומתנגחים בהם ברמה האישית באמצעות שימוש במונחים ותיוגים מתחום המוגבלות".
יו"ר איגוד הפסיכיאטרים: "ראש הממשלה תתבייש לך, אבחנה פסיכיאטרית היא לא עלבון"
דעה: הפוליטיקה הישראלית גזענית כלפי מיליון איש
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
הוא הזכיר את סרטון הליכוד נגד יו"ר כחול לבן בני גנץ, ואת הלעג לאברמוביץ' בליכוד TV: "בין היתר הופץ סרטון המציג את אחד המועמדים כאדם מגמגם מתוך מגמה לייצגו גם כמתמודד עם מחלת נפש, במסרונים שנשלחו נאמר כי אותו המועמד לוקח תרופות פסיכיאטריות ובשבוע שעבר לעגו לפרשן חדשות שנפצע במלחמת יום כיפור על הכוויות המכסות את פניו".
"שימוש בשפה מתייגת ושלילית כלפי אנשים עם מוגבלות אינה נחלתם של פוליטיקאים בלבד, זו זולגת גם לשדרני החדשות, כאשר שדרנית חדשות קראה לאדם אחר אוטיסט ככינוי גנאי", כתב בהקשר של ההתבטאות של דנה ויס נגד יאיר נתניהו. ויס, שהוקלטה קוראת לבנו של ראש הממשלה "אפס, ילד קקות", הכחישה כי השתמשה במילה "אוטיסט".
לדברי הנציב, אנשים עם מוגבלות מהווים 20% מהציבור: "מדינת ישראל מחויבת לפעול לשוויונם, להסרת החסמים העומדים בפניהם ולמיגור העמדות השליליות. וודאי אסור להשתמש במוגבלות ככינוי גנאי. אנו בנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות עמלים רבות על שינוי השיח והמושגים המדוברים בחברה הישראלית. לתיוג מועמד כבעל מוגבלות נפשית, כאוטיסט או כל מוגבלות אחרת אין ולא יהיה מקום בשיח הציבורי".
לסיכום כתב כי "עלינו לזכור שעם סיום מערכת הבחירות, החברה הישראלית ובתוכה אנשים עם מוגבלות, משפחותיהם וחבריהם תיאלץ להתמודד עם התוצאות. אלו עלולות להיות פגיעה משמעותית בשוויון, שימוש בשיח מדיר שאין לו מקום והעמקת הסטיגמה כלפי אנשים עם מוגבלות. נבקשך לפעול בנחישות כדי למגר תופעות אלה ולפנות לראשי המפלגות באמירה ברורה כי השימוש בכינויי הגנאי הללו ייפסק לאלתר. שפה מייצרת מציאות, ובמקרים שתוארו, לשפה יש כח והשפעה שליליים על שוויונם של אנשים עם מוגבלות".