סכסוך על ספר לזכר הנווטת הדתייה הראשונה בדרך לגישור
פרסום ספר על אודות סרן תמר אריאל ז"ל, שנהרגה ב-2014 בנפאל, הגיע לדיון בבית המשפט: הוצאת "ידיעות ספרים" עצרה את הורדת הספר לדפוס נוכח התנגדות הוריה של הנווטת. פרקליטו של הסופר: "יצירת מופת מרגשת, ההורים יוצאים נפסדים". מנכ"ל ההוצאה: "נקלעתי בין הפטיש לסדן"
בבית המשפט המחוזי בתל אביב נערך היום (ה') דיון בסכסוך משפטי הנוגע לספר על אודות סרן תמר אריאל ז"ל, הנווטת הדתייה הראשונה בחיל האוויר, שנהרגה ב-2014 באסון מפולת השלגים ברכס האנאפורנה בנפאל. הסופר מבקש להוציא לאור את הספר, ואילו ההוצאה מתנגדת לנוכח בקשת ההורים. בתום הדיון המליץ השופט לצדדים לפנות לגישור.
הסופר רזיאל ממט יזם את כתיבת הספר ולצורך כך נפגש עם הוריה של תמר. לטענתו, ההורים קראו את ספריו וסגנון הכתיבה שלו מצא חן בעיניהם. עוד טען ממט כי ההורים לחצו איתו ידיים במהלך פגישה עמו - ומאז הפך להיות היחיד מבחינתם שאושר לו לכתוב ספר בנוגע לבתם.
ממט טוען כי הבהיר שלא יגבה כסף על כתיבת הספר ויממן את העלויות מכיסו הפרטי. לבסוף הוא קיבל כסף מתרומה, סיים ראיונות עומק לצורך הכתיבה ואף העביר גרסה ראשונית להורים לשם קבלת הערות. לטענת הסופר, ההורים חתמו על אישור והסכמה על הוצאה לאור של הספר.
הסופר תיאר את התקדמות ההליכים להוצאת הספר בשיתוף "ידיעות ספרים", אלא שלדבריו, בסופו של דבר הודיעו לו ההורים כי הם מבקשים לעצור את הספר.
בהליך אזרחי שהוגש לבית המשפט נגד הוצאת "ידיעות ספרים" (מקבוצת "ידיעות אחרונות" שכוללת גם את ynet), טען ממט כי "הספר הוקפא בדקה ה-89 על סף הדפוס". עוד טען ממט כי ההסכם לא כבל את מו"ל הוצאת הספרים בקבלת אישור ההורים. לכן מבקש ממט להוציא את הספר והוא אף טוען כי נגרמו לו נזקים כספיים רבים נוכח ציפיותיו לתמלוגים כשכר לעמלו הרב ושייגרם נזק קשה למוניטין שלו.
בהוצאת "ידיעות ספרים" השיבו מנגד כי יש לדחות את בקשת הסופר. לטענתם, ההליך הוגש ב"חוסר תום לב, ואין אלא להצר על האופן הציני שבו מכתים הליך זה את זכרה של תמר, תוך גרימת כאב לכולם".
עוד נטען על ידי הוצאת הספרים כי "הגשת ההליך שוברת שיאים של חוסר רגישות. לנגד עיני ההוצאה מטרה יחידה - מניעת כל כאב נוסף וכיבוד רצון ההורים".
"הספר לא יפורסם ללא ברכת ההורים"
מנכ"ל "ידיעות ספרים", דב איכנולד, הבהיר כי אף שהיה רוצה להוציא את הספר לאור, ליבו עם ההורים השכולים והוא לא יעז להוציא ספר על אודות בתם של הורים שכולים ללא ברכתם המפורשת, וזאת כפי שהסכימו הצדדים כבסיס להתקשרות. להוצאה, כך נטען, אינטרס כלכלי מהותי בהוצאת הספר, אולם אין לעשות כך תוך גרימת צער להורים.
עורכי הדין של ההורים ציינו בתגובתם לבית המשפט כי השניים נפגשו עמם והודיעו להם שאין בכוחם לעמוד עוד במאבק המשפטי הקשור לפטירת בתם ופרסום הספר. עורכי הדין ציינו כי עמדת ההורים היא שהם תומכים בהוצאת הספרים, אך אינם שותפים לייחוס הדברים האישי המכוון לסופר ממט, אשר באופן אישי אין להם דבר נגדו.
לטענת ההורים, ממט ביקש מהם להצטרף באופן פורמלי בלבד כמשיבים. על האישור שלהם אל הסופר נכתב: "הננו מבקשים לאשר באופן אקטיבי את הנוסח האחרון של כתב היד, בטרם יורד הספר לדפוס". לדברי ההורים, בקשה זו התקבלה על ידי הסופר. הם טוענים עוד כי מעולם לא אישרו את הנוסח האחרון של כתב היד, עובר ירידתו לדפוס, ולכן "ידיעות ספרים" נהגו נכון. ההורים הותירו את ההחלטה לבית המשפט, שהציע כאמור לצדדים לפנות לגישור.
עו"ד חנוך קינן, שמייצג את ההורים של תמר עם עורכי הדין יצחק מינא ורונית וולף, אמר: "ההורים בדעה שהוצאת הספרים צודקת משני טעמים: הטעם הראשון שהסופר אמר במפורש שלא מעניין אותו כסף. טעם שני חשוב יותר - נחתם ביניהם הסכם, ששמורה להם זכות המילה האחרונה לפני שהספר יורד לדפוס. הם יכולים, כך נקבע, להגיד כן או לא. לא מצא חן בעיניהם והם אמרו 'לא' דקה לפני הירידה לדפוס. יש בין הסופר להורים הסכם מפורש והוא צריך לכבד אותו, ליבי עליו אבל הוא לקח את הסיכון".
עו"ד אילן בומבך, שמייצג את הסופר ממט יחד עם עו"ד יריב רונן, אמר: "רזי ממט עבד על הספר במשך כמה שנים רצופות, קיבל את ברכת הוריה של תמר, וכן קיבל גישה נדירה למקורות בחיל האוויר. ההורים אישרו את כתב היד והסכימו לו, עוד טרם כריתת ההסכם עם 'ידיעות ספרים'. בסך הכול היה מדובר על כך שהספר יעבור תיקוני לשון נדרשים וכן תיקוני עריכה מקובלים וייצא אל האור. תחת זאת, עורכת הספר נכנסה לסאגה בלתי נתפשת ובלתי מוסברת מול ההורים, אשר החלו לדרוש שינויים ברמת הפסיק והשורה.
"בשלב מסוים, ההורים הודיעו, ללא הסבר כלשהו, כי הם החליטו לעצור את העבודה על הספר. וזאת לתדהמת המחבר ועורכת הספר. עד היום איננו יודעים למה. מדובר ביצירת מופת מרגשת, המהווה יד ושם לתמר. לדעתנו, הציבור כולו ובוודאי ההורים יוצאים נפסדים מהמשך הדיון המשפטי, שבכלל לא היה צריך להתקיים". את "ידיעות ספרים" ייצגה עו"ד שירה בריק חיימוביץ'.
מנכ"ל "ידיעות ספרים" איכנולד כתב בפוסט בנושא הבוקר לקראת הדיון בבית המשפט כי "לילה של נדודי שינה עבר עליי. אנסה לתת לכם בכמה משפטים את סיפור המעשה. רזי ממט, עיתונאי וסופר, לקח על עצמו משימה לכתוב ספר על הנווטת הדתייה מעוררת ההשראה תמר אריאל ז"ל, ואכן הוא יצא למשימת הכתיבה בהסכמת ואולי אפילו בעידודה של הוריה של תמר. בהמשך חיברו בינינו, ואני כעומד בראש 'ידיעות ספרים' הבעתי נכונותי להוציא את ספר על אריאל. חשבתי והאמנתי שהיא דמות פורצת דרך ולמרות גילה הצעיר ראוי שייכתב עליה ספר. עבדנו עם המחבר ועם ההורים על כתב היד ואמנם קצת לפני סיום העבודה החליטו הוריה של הנווטת, ענת וחנן, להימנע מלהוציא את הספר לאור נסיבותיהם הם.
"נקלעתי בין הפטיש לסדן, חשבתי שאין להוציא ספר כזה ללא אישור ההורים השכולים ובברכתם המלאה, מה גם שהבהרתי זאת בשלב החוזה, ומאידך חשתי אמפתיה לרזי על הזמן ועוגמת הנפש שנגרמת לו מהחלטת הוריה של תמר, וגם לנו. הבוקר אני אמור להתייצב למשפט, שמבחינתי הוא כמו משפט שלמה בהיבט הפילוסופי, כל שבית המשפט יורה לי יהיה נכון עבורי.
"אם השופט יורה לי להוציא את ספרה של תמר אריאל ז"ל חרף התנגדות הוריה - אעשה זאת, ואם בית המשפט יקבל את הבנתי שאין ללכת נגד ההורים השכולים בספר שכל תוכנו הוא בתם - נגנוז את הספר בצער אבל בהבנה. ועדיין לא מבין איך הגעתי למצב שאני עכשיו יושב בקומה 18 בבית המשפט המחוזי ואמור להתדיין בנושא זה בבית משפט מחוזי בישראל?".